Avusturya'da 'faşizm' endişesi: Seçmenler sandığa gidiyor

Seçim öncesi anketlerde faşist Avusturya Özgürlük Partisi'nin birinci sıraya yerleştiği ülkede, seçmenler meclisin 183 yeni üyesini belirlemek için sandığa gidiyor.

Abone ol

DUVAR - Avusturya'da seçmenler, ülkenin yeni yönetimini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Vatandaşlar, meclisin 183 yeni üyesini belirlemek için saat 17.00'ye kadar oy kullanabilecek. Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip Avusturya'da 16 yaşını doldurmuş 6,4 milyon seçmen bulunuyor, seçimde 9 parti ve 3 siyasi oluşum yarışıyor.

ANKETLERDE FAŞİST PARTİ BİRİNCİ

Seçim barajının yüzde 4 olduğu ülkede son yapılan anketlere göre, faşist Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) yüzde 27, iktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) yüzde 25, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPÖ) yüzde 21, iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi ve liberal Yeni Avusturya Partisi'nin (NEOS) yüzde 9'ar oy alması bekleniyor.

FPÖ'nün anketlerde birinci sırada olması, Avusturya içi ve dışında endişe yaratıyor. Siyasi gözlemciler, bundan 5 ila 10 yıl öncesine kadar siyasette merkezi rol oynaması tahmin edilemeyen FPÖ'nün artık bir tabu olmadığını düşünüyor. FPÖ'nün Pazar günkü seçimlerin ardından başbakanı çıkarma olasılığı da oldukça yüksek.

SEÇİM KAMPANYASI MÜLTECİ KARŞITLIĞI ÜZERİNE KURULU

Seçim kampanyasını mülteci karşıtı söylemlerle yürüten FPÖ'nün mevcut lideri ve başbakan adayı 55 yaşındaki Herbert Kickl, Avusturya'ya gelen sığınmacıların Nazilerin toplama kamplarını anımsatan bir biçimde "tek bir yerde toplanması" gerektiğini söyleyerek de eleştiri oklarını üzerine çekmişti. Sebastian Kurz'un başbakanlığı döneminde 2017 -2019 yılları arasında İçişleri Bakanı olan Kickl, 2019 yılından beri ise partisinin liderliğini yapıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)