Axios: Biden, İsrail ve Hamas'a Gazze için nihai bir anlaşma teklifi sunacak

ABD basınına yansıyan haberlere göre, Biden yönetiminden iki isim, rehine aileleriyle yaptıkları görüşmede, Gazze'de ateşkes ve rehine takası öngören nihai bir anlaşma teklifinin bilgisini verdi.

Abone ol

DUVAR - Gazze Şeridi'nin orta kesiminde çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 72 bini aşkın çocuğun aşılandığı açıklandı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü Eşref El Kudra, konuya ilişkin olarak Facebook sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde 10 yaşın altındakilere yönelik aşı kampanyasına halkın büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. Kudra, barınma merkezleri, ana caddeler ve aşı için belirlenen noktalarda 470 sağlık çalışanının görev aldığı bilgisini verdi.

AA'nın aktardığına göre, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da orta kesimde aşı kampanyasının ilk gününde 72 bin 611 çocuğun aşılandığı kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Filistin Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve UNRWA işbirliğiyle Gazze Şeridi'nde 10 yaş altı 600 binden fazla çocuğu kapsayan çocuk felci aşılama kampanyası başlatılmıştı. DSÖ, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Deyr El Belah'taki aşılama kampanyasının 4 Eylül'e kadar süreceğini açıklamıştı. İsrail saldırılarının sürdüğü Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde 10 yaş altı çocuklar için çocuk felci aşı kampanyası 31 Ağustos akşamı başlamıştı.

HAMAS: NETANYAHU İSTERSE BİZ ANLAŞMA İÇİN HAZIR OLACAĞIZ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, İsrailli altı rehinenin cansız bedenlerinin bulunması sonrasında İsrail'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması talebiyle geniş çaplı eylemler yapılıyor. Olası bir anlaşma konusunda Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Halil El Hayye de bir açıklama yaparak, Gazze'de ateşkes ve rehine takası için İsrail'le gerçek bir müzakerenin olmadığının altını çizerek, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun istemesi halinde anlaşma için hazır olacaklarını söyledi.

Katar merkezli El Cezire televizyonuna konuşan Hayye, "Halihazırda gerçek anlamda müzakereler yok, ne yazık ki kaçamak ve zaman kaybı söz konusu. İki haftadır müzakereler yürütülüyor ancak hiçbir sonuç yok, Netanyahu esir takası istiyorsa bizler hazırız" dedi.

Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile güneyini ayıran Netzarim Koridoru ve Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyecekleri ısrarını dillendirdiğini hatırlatan Hayye, "Ben de net olarak diyorum ki; Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme olmadığı sürece anlaşma olmayacak" açıklamasında bulundu. Başbakan Netanyahu'nun savaşı sürdürmek istediğini dile getiren Hayye, çünkü mutabakata varmanın bir bedeli olacağı ve Netanyahu'nun da bedel ödemek istemediğini belirtti.

'ÖLEN REHİNELERİN ANLAŞMAYLA AİLELERİNE KAVUŞMALARI MÜMKÜNDÜ'

Refah'ta ölü bulunan altı rehine konusuna da değinen Hayye, "Söz konusu esirlerin bir anlaşmayla ailelerine kavuşmaları mümkündü ancak İsrail ordusu ve Netanyahu'nun ısrarı hem bunların ölümüne sebep oldu hem de bunlarla yaşayan ve onları koruyan onlarca kişiyi öldürdü" diye konuştu. İsrailli bazı esirlerin doğrudan İsrail askerlerinin kurşunuyla öldürüldüğünü savunan Hayye, Netanyahu ve ekibinin İsrailli esirlerle ilgilenmediğini kaydetti. Hayye, Netanyahu'nun kendini kahraman göstermeye çalıştığını ifade ederek, "Bu 6 esiri de işgalci doğrudan öldürmüş oldu, bombardımanlarıyla ölmelerine yol açtı" dedi.

Öldürülen altı rehine arasında ABD vatandaşı bir gencin de olduğuna ve Katar'ın talebi doğrultusunda muhtemel bir esir takasında onu çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Hayye, sözlerini şöyle sürdürdü: "O gencin anne babasıyla konuştuğuna dair Katarlılara bir video kaydını teslim etmiştik. Genç, videoda İsrail hükümetine de hitap etti. Kassam Tugayları, bir süre sonra o genç ve onu koruyanlarla iletişimin kesildiğini duyurdu. Bu da gösteriyor ki söz konusu genç doğrudan işgalci saldırısına maruz kaldı. O günden sonra da kendisiyle ilgili bilgi alınamadı, diğer bazı esirlerle ölü bulundu."

'MÜZAKERELERİN AKSAMASINDAN ABD SORUMLU'

Gazze'de ateşkes ve rehine takası sürecinin aşamalarına da değinen Hamas yetkilisi Hayye, müzakerelerin tüm aşamalarında Netanyahu'nun anlaşmayla ilgilenmediğini gördüklerini anlattı. Netanyahu'nun ordusuyla yüzlerce Filistinliyi öldürerek İsrailli iki veya üç esirin iade edilmesi girişimi yerine bir esir takasıyla onları kurtarabilme seçeneğine sahip olduğuna dikkati çeken Hayye, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Netanyahu gerçekten esir takası istiyorsa bizler bunu derhal yapmaya hazırız. Nitekim bizler, esir takası ve halkımıza yönelik savaşın durdurulması için ciddi anlamda esneklik gösterdik. Müzakerelerin aksamasından ABD sorumludur. ABD, sunduğu tekliften dahi hızlıca geri adım attı. Mart ayından beri arabulucular üzerinden müzakereler vardı. Bizler ateşkes, esir değişimi, işgalcinin geri çekilmesi ve yeniden imarın üzerinde durduk."

İlk başta her İsrailli askere karşı 500 Filistinlinin serbest kalmasını, diğer her esire karşı da 250 kişinin salıverilmesini istediklerini dile getiren Hayye, daha sonra arabulucuların müdahalesiyle her askere karşı 500 kişi yerine 50 ve diğer esirler için 250 kişi yerine 30 kişinin salıverilmesini istediklerini kaydetti. ABD ve arabulucu ülkelerin bunu büyük bir esneklik olarak gördüklerini ama sonuca varmak için bir şey yapmadıklarını aktaran Hayye, İsrail'in bu esnekliğe karşı Refah'a kara saldırıları başlattığını ifade etti.

KASSAM TUGAYLARI: NETANYAHU, ESİRLERİ DEĞİL PHİLADELPHİ'Yİ SEÇTİ

İsrail ordusunun Refah kentinde bir tünelde altı İsrailli esirin cesedine ulaşıldığını açıklamasının ardından Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları da bir video yayımladı. Gazze'deki İsraillilerine ailelerine hitaben videoda, "İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, esirlerinizi kurtarmak yerine, Philadelphi Koridoru'nu seçti" denildi. 

İsrail ordusunun İsrailli esirleri 'kasten' öldürdüğünü savunan Kassam Tugayları, bu askerlerin 'anlaşma olsa ilk aşamada serbest bırakılacaklardan olduğuna' işaret etti.

AXIOS: BIDEN, BİRKAÇ GÜN İÇİNDE NİHAİ BİR TEKLİF SUNACAK

Öte yandan, ABD basınına yansıyan haberlerde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes ve rehine takası öngören bir anlaşma teklifini günler içinde sunmayı düşündüğü belirtildi. Axios'a konuşan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın dün ABD'li rehine aileleriyle yaptığı görüşme hakkına doğrudan bilgi sahibi iki kaynak, Sullivan'ın Biden'ın İsrail ve Hamas'a bu hafta nihai bir anlaşma teklifi sunacağını söylediğini anlattı. 

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Biden'ın bugün ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelerek anlaşmaya ilişkin nihai çaba yönündeki stratejisine karar vereceğini belirtti. Beyaz Saray'ın takvimine göre, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris de ABD'li müzakere ekibi ile yapılacak toplantıya katılacak. 

Sullivan ve Biden'ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk'ün yedi rehine ailesiyle bir saatlik bir Zoom görüşmesi yaptığı bilgisi verilen habere göre, Sullivan ve McGurk, ailelere anlaşmanın nihayete erdirilip erdirilmeyeceğini bilmediklerini ancak böyle bir şans olduğunu anlattı, bunun iki hafta içinde gerçekleşebileceğini umduklarını söyledi. İki yetkili, ABD'nin daha önce sunulan ve farklılıkları kapatmayı amaçlayan anlaşma teklifinin güncellenmiş bir versiyonunu gelecek birkaç gün içinde hem İsrail'e hem Hamas'a sunabileceğini ve taraflara anlaşma teklifine yanıt vermeleri için bir haftalık süre verebileceğini ifade etti. 

Yetkililer, geçen hafta Mısır ve Katar'da yapılan görüşmelerde, serbest bırakılacak rehineler ve Filistinli tutukluların isimlerinin olduğu listeler konusunda önemli bir ilerleme kaydedildiğini de sözlerine ekledi. Sullivan ve McGurk, yeni anlaşma teklifinin taraflar arasındaki anlaşmazlık konularından Philadelphi Koridoru'nu da kapsayacağı ve teklifin hem Mısır'ın hem Hamas'ın onayını alacağını umduklarını ifade etti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)