Axios: İsrail, saldırıdan önce İran’a uyarı mesajı gönderdi

ABD basınına yansıyan haberlerde İsrail’in gece saatlerinde düzenlediği ‘misilleme’ saldırısından önce İran’ı karşılık vermemesi konusunda uyardığı iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - İsrail, İran’ın 1 Ekim’de düzenlediği füze saldırılarının ardından bugün gece saatlerinde İran’a hava saldırıları düzenledi. İsrail ordusu, saldırının Türkiye saatiyle 05.00 sıralarında sona erdiğini duyurdu. İran, askeri noktaları hedef aldığı ifade edilen saldırıların yarattığı hasarın ‘sınırlı’ olduğunu savunurken, ABD’nin Axios haber sitesine konuşan konu hakkında bilgi sahibi üç kaynak, İsrail’in saldırı öncesinde İran’a bir mesaj göndererek Tahran’ı karşılık vermemesi konusunda uyardığını ileri sürdü.

Axios’un yorumuna göre bu, İsrail ve İran arasında devam eden karşılıklı saldırıları sınırlandırma ve gerilimin daha fazla tırmanmasını engelleme amacı taşıyordu. 

‘EĞER İRAN SALDIRIRSA…’

İsrailli ve ABD’li yetkililer, Tel Aviv’in İran’a üç dalga halinde saldırı düzenlediğini bildirdi. Buna göre, ilk dalga İran’ın hava savunma sistemine, ikinci ve üçüncü dalga saldırılar füze ve insansız hava aracı (İHA) üsleri ve silah üretim tesislerine odaklandı. İran ise konuya ilişkin ilk açıklamasında İsrail saldırısının ‘sınırlı hasar’ yarattığını bildirdi.

Axios’un iddiasına göre, İsrail’in İran’a olan mesajı pek çok üçüncü kaynak üzerinden Tahran’a iletildi. Bir kaynak, konuya ilişkin olarak, “İsrailliler genel anlamda neye saldıracaklarını ve neye saldırmayacaklarını önceden İranlılara açık bir şekilde ifade etti” diye konuştu. İki diğer kaynak ise İsrail’in İran’ı saldırıya karşılık vermemesi konusunda uyardığını ve İran’ın saldırması, özellikle de sivillerin ölmesi ya da yaralanması halinde İsrail’in bu sefer büyük bir saldırı daha düzenleyeceğini aktardığını ileri sürdü.

‘HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI İDDİASI’

Axios’un haberine göre, İsrail’in saldırı öncesi mesajının İran’a iletilmesinde rol oynayan bir kanal da Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldcamp oldu. Veldcamp, İsrail'in saldırısı başlamadan saatler önce sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaştığı mesajında, “İran Dışişleri Bakanı (Abbas Arakçi) ile bölgedeki savaş ve artan gerilim hakkında konuştum. İkinci mesele konusunda itidal çağrısında bulundum. Tüm taraflar gerilimin daha da tırmanmaması için çalışmalı” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, ABD’li yetkililer, İran’ın İsrail’in saldırısına önümüzdeki günlerde karşılık vermesini beklediklerini ancak bu yanıtın İsrail’le olan ‘kısasa kısas döngüsünü’ sonlandıracak şekilde sınırlı olacağını ileri sürdü. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)