Ayamama Deresi ıslahı tamamlandı: Bölge yeşil alan olarak kalmalı

Ayamama'da ıslah çalışması bitti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dere çevresinin yaşam vadisi olacağını açıkladı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Köymen: Bölge yeşil alan olarak kalmalı.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da taşkınlara neden olan, etrafa köyü koku yayan Ayamama Deresi'yle ilgili açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, Ayamama Deresi'nin rehabilite edileceğini ve çevresinin uzun bir yaşam vadisine dönüştürüleceğini söyledi. İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, Ayamama Deresi'yle ilgili hazırlanan projeyi anlatırken Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen ise dere taşkın bölgesinin yapılaşmadan arındırılması gerektiğinin altını çizdi.

İLK AÇIKLAMA İMAMOĞLU'NDAN

Trakya'da 2009 yılında meydana gelen yağış sonrası İstanbul Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları ve sele neden olurken Ayamama Deresi, Tavukçu Deresi ve Papaz Deresinde taşkınlar meydana gelmişti. Bu olaylar neticesinde 31 kişi öldü. Bunun üzerine Ayamama Deresi'yle ilgili birçok tartışma gündeme gelmiş söz konusu deresinin rehabilite çalışmalarında geç kalındığı ve bu derenin can alıcı kayıplara neden olacağı vurgulandı. Uzun bir süredir İstanbullu, Ayamama Deresi'nin projesiyle ilgili çalışmaları merak ederken, İBB Başkanı İmamoğlu, “İstanbul’a yeni yaşam vadileri kazandırıyoruz! Ayamama Deresi'ni rehabilite ediyor çevresini uzun bir yaşam vadisine dönüştürüyoruz. Tamamlandığında Marmara Denizi'ne kadar yürüyerek ulaşabileceğinizi, bisiklet sürebileceğinizi söylesem?” açıklaması yaptı.

PROJE 4 ETAP ŞEKLİNDE PROGRAMLANDI

Ayamama Deresi'nin ıslah çalışmaları tamamlandı. Bundan sonra ise derenin 'yaşam vadisine' dönüştürülmesi bekleniyor. İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, Ocak 2020 itibari ile derede etüt ve araştırmaların başlandığını, yaşam vadileri fikir projelerinin ise 2021 Ocak ayında elde edildiği bilgilerini paylaştı. Seçkin şunları söyledi: “Bir yandan etaplara bölünmüş olarak uygulama projeleri çalışılmakta, bir yandan da sahada alanın hazırlanması ve tesviyeler başlamıştır. Ayamama Yaşam Vadisi'nin hayata geçirilmesi düşünülen ilk etabı yaklaşık 200 bin metre karelik bir alandır. Ayrıca Ayamama Deresi’nin sel riskine karşın ıslah çalışmasını yürüten İSKİ ile koordineli bir şekilde çalışılmakta. Islah çalışması tamamlandıktan sonra ilgili birimlerle birlikte çevre düzenlemesinin de etap etap hayata geçirilmesi planlanmıştır.”

1 MİLYON METRE KARE YEŞİL ALAN...

Peki projenin içeriğinde neler var? Seçkin bu soruya şu yanıtı verdi: “Kentin 15 bölgesinde yer alan vadilerden en dikkat çekeni, Bakırköy, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçelerinden geçen Ayamama Deresi Yaşam Vadisi. Yakın geçmişe kadar sel ve taşkınlarla gündeme gelen Ayamama Deresi’nin ıslahını tamamlayan İBB, şimdi ise Yaşam Vadisi projesiyle Ayamama çevresini, tüm İstanbullara nefes aldıracak yeni bir yaşam alanı haline getiriyor. Projeye göre, dere çevresinin kuzeyi, etkinlik alanı şeklinde tasarlanırken; güneyi ise yaya ve bisiklet ulaşımına olanak veren yeşil alanlar olacak. Projenin en önemli noktalarından biri Marmara Denizi ve D-100 karayolu kuzeyi arasında kesintisiz yaya ve bisiklet yolunun sağlanacak olmasıdır. Rauf Orbay Caddesi, Marmaray Banliyö Hattı ve Çobançeşme Kavşağı ile kesintiye uğrayan erişim, alt geçit ve yaya köprüleri ile yeniden sağlanacak. Bu sayede insanlar Küçükçekmece ve Bahçelievler ilçelerinden Marmara Denizi’ne kesintisiz ulaşabilecek. 4 etap şeklinde programlanmış olan Ayamama Yaşam Vadisi tamamlandığında ise İstanbul 1 milyon metre karelik yeni aktif yeşil alan kazanmış olacak.”

NASIL BİR YAŞAM VADİSİ?

Peki buradaki yaşam vadisi nasıl olmalı? Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, dereye yakın yerlerin yapılaşmadan arındırılması gerektiğinin altını çizerek bu bölgeye yakın yerlere de kullanım fonksiyonları verilmemesi gerektiğini söylüyor. Köymen şunları söyledi: “Taşan bir dereden bahsediyoruz. Biz baştan beri o bölge yapılaşmadan arındırılmalı diyoruz. Burada derenin kendi akışını engelleyecek, herhangi bir şekilde düzenleme yapılması, derenin doğallıktan çıkartılacak bir düzenleme yapılmasından uzak durulması gerekiyor. Burada yapılması gereken şey bölgenin yeşil alan olarak kalması. Herhangi bir düzenleme yapılıyorsa taşkın mesafeleri göz önünde bulundurularak taşkın mesafesinin dışındaki alanlara yeşil alan olarak değerlendirilmeli. Buradaki kritik şey taşkın mesafesinin içinde herhangi bir kullanım fonksiyonu verilmemeli. Bunlar yapıldıktan sonra dere yatağının korunabileceği bir şekilde yapılardan ayıklanması ve doğrudan doğruya dere yataklarına müdahale edilmemesi son derece önemli. İSKİ'nin peyzaj çalışmaları olabilir. Yapılaşmadan uzak bir temizleme çalışmaları yapılabilir.”