Ayasofya’da salgın önlemleri ihlal edildi: Kurban Bayramı’na cesaret verebilir

Covid-19 salgını devam ederken Ayasofya’dan gelen izdiham görüntüleri uzmanları endişelendirdi. Kalabalık etkinliklerde hijyen, mesafe ve maske kuralına göre bir düzen oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), “İzdiham görüntülerinin kamuoyuna yansıması önümüzdeki Kurban Bayramı dahil her toplu etkinliğin kuralsız gerçekleşebileceği algısına yol açacaktır” uyarısında bulunuyor.

Abone ol

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılan Ayasofya’ya cuma namazı için gelenlerin sayısı 350 bini geçti. Pandemi devam ederken kalabalığın sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaksızın bir arada bulunması ise endişeleri beraberinde getirdi. İzdihama varan görüntülerin kaygı verici belirten uzmanlar, Ayasofya’daki toplanmanın bulaş riskini artırabileceğini söylüyor.

BAKAN KOCA SALGIN SÜRESİNCE EN BÜYÜK KALABALIK AYASOFYA’DA OLUŞACAK DEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ayasofya’nın ibadete açılmasından bir gece önce (23 Temmuz 2020) attığı tweetle, salgın süresince en büyük kalabalığın Ayasofya’daki Cuma namazı sırasında oluşacağını belirtmiş ve “Tarihi anı yaşama heyecanıyla, halkımızın tedbirleri terk etmeyeceğini umuyoruz” demişti.

Ancak korkulan oldu ve izdihama varan bir kalabalık salgın önlemlerini ihlal ederek bir araya geldi. Öte yandan salgından korunma önlemlerinin kişilerin inisiyatifine bırakılması da uzmanlar tarafından eleştirildi.

‘KONTROLÜN TAMAMEN KAYBEDİLECEĞİ KAYGISINI TAŞIYORUZ’

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması sırasında pandemi tedbirlerinin ihlal edildiğine dikkat çeken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), salgının kontrolünün kaybedilmesinden endişe ettiklerini açıkladı ve “Mesafe, hijyen ve maske kurallarının rehavete kapılmadan uygulanması hepimizin sorumluluğundadır” uyarısı yaptı.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan dernek, pandemi tedbirlerinden taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı ve ekledi: “24 Temmuz 2020 tarihinde ibadete açılan Ayasofya Camii'nde kılınan ilk Cuma Namazı sırasında sosyal mesafe önlemlerine uyulmadan bir arada bulunan vatandaşlarımıza ait görüntüler, COVID-19 enfeksiyonunu ile aylardır mücadele eden sağlık mensuplarını telaşlandırmıştır. Pandemi yönetiminde elimizdeki tek silah olan korunmanın gözardı edildiği bu görüntülerin bunca çaba ve emeği boşa çıkaracağı, salgın üzerindeki kontrolümüzün tamamen kaybedileceği kaygısını taşıyoruz. Tüm dünyada olanca hızıyla devam eden pandemi sırasında, önlemlere dikkat edilmeden kalabalık ortamların oluşturulmasının COVID-19 enfeksiyon oranlarının daha da artışı yönünde kötü sonuçlar doğurabileceği gerçeği ile yüz yüzeyiz.”

Prof. Dr. Şule Akçay

BAYRAM UYARISI

TÜSAD tarafından yapılan açıklamada dikkat çeken bir başka nokta ise kurban bayramı oldu. “İzdiham görüntülerinin kamuoyuna yansıması önümüzdeki Kurban Bayramı dahil her toplu etkinliğin kuralsız gerçekleşebileceği algısına yol açacaktır. Göğüs hastalıkları alanında köklü ve büyük bir ulusal uzmanlık derneği olarak bu tablo bizleri toplum sağlığı konusunda derin endişeye sevk etmektedir.”

Açıklamayı Gazete Duvar’a değerlendiren TÜSAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şule Akçay ise Covid-19 salgınında bilinen en etkin korunma yöntemlerinin hijyen, maske ve mesafe olduğunu bir kez daha hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Yapılan etkinlik ister açık ortamda, ister kapalı mekanda olsun 1 metre mesafe ve maske kuralına kesinlikle uyulmalı. Katılım 10 kişi de olsa, 100 kişide olsa pandemi ile mücadelede en etkin kural bu. Hijyen zaten kişisel olarak dikkat etmemiz gereken bir konu. Kalabalık etkinliklerde hijyen, mesafe ve maske kuralına göre düzen oluşturulmalı."