Aydın Doğan kimdir? Zahirecilikten medya imparatorluğuna...
İş hayatına lastik, bisiklet satıcılığı, zahirecilik ve nakliyecilik gibi işlerle başlayan Aydın Doğan, 1979 yılında Milliyet gazetesini satın alarak basın sektörüne girdi. Türkiye'nin son 40 yılında hep tartışılan ve adından söz ettiren isimlerden oldu. İşte bugün tamamının Demirören grubuna satıldığı öğrenilen Doğan Medya'nın yaratıcısı Aydın Doğan'lı yıllardan kalanlar.
DUVAR - 15 Nisan 1936'da Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde doğan Aydın Doğan, Türkiye'nin en büyük medya grubunu yaratan isim olarak tarihe geçti. Çocukluğu Gümüşhane'de geçen Aydın Doğan öğrenimini Erzincan'da tamamladı. Üniversite eğitimini, daha sonra Marmara Üniversitesi olan İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde yaptı.
BİSİKLET, LASTİK SATTI; ZAHİRECİLİK, NAKLİYECİLİK YAPTI
1958 yılında kendi şirketini kuran Doğan, ilk yıllarında lastik, bisiklet, radyo, ticari araç, iş ve inşaat makineleri tüccarlığı, nakliyecilik ve müteahhitlik yaptı. 1970 yılına kadar da zahirecilik ve ecza depoculuğu ile uğraştı, 1974'ten sonra İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptıktan sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği'nde bulundu.
1979'DA MİLLİYET'İ SATIN ALARAK MEDYAYA GİRDİ
1977 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası'nın vergi rekortmenleri arasında yer alan Aydın Doğan'ın medya macerası, 1979 yılında Milliyet gazetesini Ercüment Karacan'dan satın almasıyla başladı. 1998 yılında Milliyet gazetesini Korkmaz Yiğit'e sattı. Bu satıştan o dönem siyasi iktidarın da etkin olduğu bir dizi gelişme sonucunda vazgeçildi.
11 Aralık 1990 tarihinde Rahmi Turan'ın Genel Yayın Yönetmenliği altında Meydan gazetesini çıkardı. Gazetenin köşe yazarları arasında Rahmi Turan'ın yanı sıra Ertuğrul Akbay, Taha Akyol, Nazlı Ilıcak, Esfender Korkmaz, Suna Tanaltay, Özkan Altıntaş, Attilâ İlhan, Refik Erduran, Mustafa İslamoğlu, Mehmet Türker, Akgün Tekin ve Coşkun Bel gibi isimler vardı.
2001 yılında kapanan gazete 2008 yılında yeniden yayına başladı ancak kısa süre sonra kapandı. Doğan Yayın Holding 2009 yılında Meydan gazetesinin isim hakkından mahkeme kararıyla vazgeçti.
HÜRRİYET'LE GELEN DÖNÜM NOKTASI
Aydın Doğan'ın medyadaki en büyük atılımı, 1948 yılında Sedat Simavi tarafından kurulan Hürriyet gazetesini o dönem sahibi olan Erol Aksoy'dan 1994 yılında satın almasıyla başladı.
1995 yılında arka arkaya Mehmet Yakup Yılmaz'ın yönetimi altında Posta ve Fanatik gazetelerini çıkardı. Ardından 1996 yılında daha önce kapanan Meydan gazetesiyle aynı kulvarda yayın yapan Gözcü gazetesini yine Rahmi Turan'ın yönetiminde çıkardı.
Aynı yıl yine Mehmet Yakup Yılmaz'ın Genel Yayın Yönetmenliği altında Radikal gazetesini çıkardı.
2002 yılında Zafer Mutlu ve ekibine Vatan gazetesini kurdurdu.
2007 SEÇİMLERİNDEN SONRA GELEN KIRILMA
2007 yılındaki genel seçimlerin ardından Aydın Doğan'la o dönem Başbakanlık görevinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladı.
Aydın Doğan muhalif bir çizgide yayın yapan Gözcü gazetesini 2007 yılında kapattı.
2010 yılında ise Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan'ı görevden alarak, Eyüp Can Sağlık'ı yerine atadı. Radikal gazetesi, yine Doğan Gazetecilik bünyesinde bulunan Referans'la birleşerek tabloid olarak yayınlanmaya devam etti. 21 Haziran 2014 yılında basılı hayatına son veren gazete yoluna internette devam etti ve 20016 Nisan ayında kapandı.
Aydın Doğan, Milliyet ile Vatan gazetelerini ise 2011 yılında Erdoğan Demirören'e sattı.
Bu gelişmelerin ardından Aydın Doğan'ın elinde basılı yayın yapan sadece Hürriyet, Posta ve Fanatik gazeteleri kalmıştı.
TELEVİZYON İMPARATORLUĞU
Doğan, sadece basılı gazete değil televizyon yayıncılığı alanında da Türkiye'nin en büyük grubunu kuran isim oldu.
1994'te Kanal D'yi Ayhan Şahenk'ten satın aldı. 1996'da Euro D'yi, 1999'da CNN Türk'ü kurdu.
2005'te TMSF'den satın aldığı Star TV'yi 2011'de Ferit Şahenk'e sattı.
2008-2012 yıllarında TNT'de Ted Turner ile ortaklık yaptı.
2008'de Cartoon Network'e (Ted Turner) ortak oldu.
2011'de Ferit Şahenk'ten satın aldığı NBA TV'de Ted Turner ile ortaklık kurdu.
2012'de Tv2'yi satın aldı.
Aydın Doğan, Doğan Yayıncılık ve Doğan Haber Ajansı ile dijital yayın platformu D-Smart'ın da sahibi. (HABER MERKEZİ)