Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Ödülleri sahiplerini buldu

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Ödülleri verildi. Birinciliğe Ross Thomso layık görüldü.

Abone ol

DUVAR - Aydın Doğan Vakfı (ADV) tarafından bu yıl 34'üncüsü düzenlenen 'Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması' ödülleri törenle sahiplerini buldu.

Ödüllü karikatüristler, tören öncesi, Yaratıcı Çocuklar Derneği'nden genç çizerlerle bir araya gelerek atölye çalışması yaptı. Bu yıl, 63 ülkeden 641 sanatçının 2 bin 220 karikatürle katıldığı yarışmada seçici kurul İngiltere'den Ross Thomson'ın karikatürünü birinciliğe layık gördü. Thomson, ödülünü ADV Onursal Başkan Vekili Sema Doğan'ın elinden aldı.

Yarışmaya İran'dan katılan ve ikinci olan Shahram Rezai'nin ödülünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız verirken, üçüncü seçilen Brezilyalı Raimundo Rucke Santos Souza'ya ise ödülünü ADV Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner takdim etti.

Törende ayrıca, 'Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar' teması altındaki karikatür yarışmasında özel ödüle layık görülen Türkiye'den Fethi Gürcan Mermertaş'a da ödülü verildi.

Seçici Kurul ayrıca; Luc Descheemaeker (Belçika), Muhamed Djerlek (Sırbistan), Darko Drljevic (Karadağ), Ehsan Ganji (İran) (2 ödül), Vasco Gargalo (Portekiz), Alessandro Gatto (İtalya), Dokhshid Ghodratipour (İran), Krzysztof Grzondziel (Polonya), Silvano Mello (Brezilya), Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya), Ross Thomson (İngiltere)'i Başarı Ödülü'ne değer gördü.

'BİZİ KADINLAR YÖNETSE BELKİ DE ÇOK BAŞKA BİR ÜLKE OLURUZ'

'Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar' temalı özel ödülü kazanan Fethi Gürcan Mermertaş, "Karikatürde, aydınlık alanını büyütmeye çalışan, mücadele eden bir kız çocuğu var. Bu da kızların yeterince güçlü olduğu, çalışarak mücadele edebilecekleri, şiddetle, tacizle, tecavüzle, ölümle mücadele edecekler. Önce ayakta kalacaklar. Daha sonra da eğitimleri ile ne istiyorlarsa onu yapacaklar. Hatta dünyayı yönetecekler. Bizi kızlar, kadınlar yönetse belki de çok başka bir ülke oluruz" şeklinde konuştu.

'FİKİR OLARAK BİRÇOK ÜLKEDE İNSANLARIN, BAŞKA ÜLKEDE HAYATLARINI DEVAM ETTİRECEKLERİNİ DÜŞÜNDÜM'

34'üncü Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması birincisi Ross Thompson, "Fikir olarak birçok ülkede insanların, başka ülkede hayatlarını devam ettireceklerini ve yeni bir hayat kuracaklarını düşündüm. Bunun neticesinde de konteynerlere binip, başka ülkelere giden ve oralarda yeni hayatları arayan insanları gemi battığında çıktıkları ıssız adada, orada daha önceden yaşayan ve yalnız olan kişinin de hayatını değiştirdiğini anlatmak istedim" diye konuştu.

'KARİKATÜRÜMDE, TİMSAH İNSANI YİYEBİLİR ANCAK GÖÇMENLER İÇİN YAŞAM VERİYOR'

Yarışmada çizdiği karikatürle ikinci olan Shahram Rezaei, "Bu yarışmada İran için ikincilik ödülü kazandım. Ben bu karikatürü, göçmenler için çizdim. Onların hakları için bir şey demek istedim. Karikatürde, timsah insanı yiyebilir ancak göçmenler için yaşam veriyor" dedi.