Aydın Doğan Vakfı’ndan depremzede öğrencilere psikolojik destek programı
Aydın Doğan Vakfı’nın Maraş depremlerinin ardından depremzede bursiyerlerine uyguladığı EMDR Psikolojik Destek Programı'nın sonuçlarını paylaştı.
DUVAR - Maraş depremi sonrasında ‘Eğitime Devam’ seferberliği başlatan Aydın Doğan Vakfı, 11 ilde öğrenimine devam etmek için desteğe ihtiyaç duyan bin kız öğrenciye burs verirken, yaşanan depremin travmatik etkilerini azaltmaya yönelik psikolojik destek çalışmaları da gerçekleştirdi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk sırada önerilen psikoterapi yaklaşımlarından biri olan EMDR Psikolojik Destek Programı ile depremzede öğrencilerin, depremin olumsuz etkilerinden kurtulmalarını sağlamak ve olumsuz psikolojik etkilerini azaltmak amaçlandı.
Depremin birinci yıldönümünde, EMDR Psikolojik Destek Programının bursiyer öğrencilerin travma sonrası stres semptomları düzeylerini düşürmedeki etkilerini ölçmek üzere bir araştırma yapıldı. Gönderilen ankete cevap veren 500’e yakın öğrencinin ön test ve son test sonuçları karşılaştırmalı olarak analiz edildi ve değerlendirildi.
Yaş ortalaması 18,43 olan ve ağırlıklı olarak (yüzde 43,1) Hatay’da yaşayan, yüzde 50,9’u ise deprem sonrası göç eden kız öğrencilerin yüzde 98,6’sı, ön test aşamasında psikolojik durumunun ‘hiç iyi olmadığını’ dile getirmişti. Çeşitli ölçeklerde yapılan değerlendirme sonucunda test öncesi ve sonrası puanlarına bakıldığında psikolojik durumlarında iyileşmenin gerçekleştiği görüldü.
EMDR Psikolojik Destek Programına katılan öğrencilerin, programa katılmayan öğrencilere göre, travmatik stres tepkilerinin azaldığı, olumsuz olaylardan etkilenme düzeylerinin düştüğü ve problemlerle baş etme becerilerinin arttığı anlaşıldı.
Nicel bulgular, EMDR Psikolojik Destek Programına katılmanın; bursiyerlerin depresyon ve travmanın etkilerini azaltmada, kaygı, korku ve öfke duyguları ile baş etme becerilerini geliştirmede ve olayın olumsuz etkileri olan yeniden yaşama, kaçınma, aşırı uyarılma durumlarını azaltmada da etkili olduğunu gösterdi.