Aydın’da JES mahallelinin uykusunu kaçırdı: Gece gürültü, gündüz koku

Aydın’da İmamköy ve Gölcük mahalleleri arasında faaliyet gösteren JES’in gürültü ve kokuya neden olduğunu belirten mahalle halkı, yetkililerden çözüm beklediğini dile getirdi.

Abone ol

İZMİR- Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı İmamköy ve Gölcük mahalleleri arasında faaliyet gösteren Jeotermal Enerji Santrali (JES) nedeniyle mahalle halkı olumsuz etkilendi. Yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren santralin gece saatlerinde çıkardığı ses ve koku nedeniyle mahalle halkı defalarca ilgili birimlere şikâyette bulundu. Jandarma tarafından daha önce tutanak tutulduğu belirtilirken, CİMER’e de şikâyet dilekçesi yazıldığı ifade edildi. Mahalleli gece saatlerinde tesisten çıkan gürültüyü kayıt altına aldı.

MAHALLELİ VE YAŞAM SAVUNUCULARI KARŞI ÇIKMIŞTI

2015 yılında kurulan santral o dönemde de yerleşim birimlerine yakın olması nedeniyle tepkilere neden oldu. Çalışma yapılan alanın ilköğretim okulu, sağlık merkezi ve yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu dile getiren mahalleli ve yaşam savunucuları, o dönemde de bir komite oluşturarak topladıkları 633 imzalı dilekçeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Yatırım Koordinasyon İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne teslim etti. Santralin tarım ve hayvancılığı da olumsuz etkileyeceği ifade edilmişti.

‘KURULDUĞU GÜNDEN BERİ NE SESTEN NE KOKUDAN DURAMIYORUZ’

Gazete Duvar’a konuşan İmamköy Mahallesi Muhtarı Şahin Evran, santral kurulduğu günden bugüne sorun yaşadıklarını ifade etti. Evran, “Gölcük ile İmamköy’ün arasına kuruldu. Kurulduğun günden beri ne sesten ne de kokudan durabiliyoruz. Evimin çatısı var ama gece uyuyamıyorum. Gece salım yapıyorlar ve kokudan da durulmuyor. Vatandaştan sürekli şikayetler alıyorum. Defalarca jandarmayı aradık. Pervaneler çalışmaya başladığında öyle bir uğultu yapıyor ki ortalık sallanıyor. Salım yapıldığı gece saatlerinde oluşan gürültü de görüntülendi” dedi.

İmamköy Mahallesi Muhtarı Şahin Evran


‘TARIM VE HAYVANCILIK OLUMSUZ ETKİLENDİ’

Santral nedeniyle köylünün geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın da olumsuz etkilendiğini dile getiren Evran, yetkililerle görüşmelerine rağmen sonuç alamadıklarını ifade etti. Evran, “Normalde bunların fan ve geri gönderme sistemleri var. Çok pahalı olduğu için bunu yapmıyorlar. Köyümüzde huzur bitti. Eskiden çok güzel örnek bir köydü. Şu an gelişim durdu. İncirlerin hasatları azaldı. Zeytinde de sıkıntı yaşıyoruz. 4-5 yıldır doğru düzgün mahsul alamıyoruz. Köylünün genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. İnsanlar köyde oturmak istemiyor. Yıllarca dışarda çalışanlar köye dönüyor ancak koku ve sesten rahatsız oluyor. Haliyle de burada kalmak istemiyor” ifadelerini kullandı.

‘SESİMİZİ KİMSEYE DUYURAMIYORUZ’

Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Evran, “Büyük şirketlerle uğraşmak kolay değil. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz. En azından filtreleme yapsınlar bu kokuyu salmasınlar. Gerekli denetlemeler yapılsın. Önlemler düzgün bir şekilde alındıktan sonra biraz daha rahatlayacağımızı düşünüyorum. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını biliyoruz ancak en azından köylünün biraz da olsa rahatlayacağını düşünüyorum. Köylünün şikayetlerini dile getiriyoruz” dedi.