Ayhan Barut: Çiftçiyi tüccara mahkum ediyorlar

CHP’li Ayhan Barut, ürünlerini Tarım Kredi Kooperatiflerine satan üreticilere, "Ürün bedelini, borçlar düştükten sonra liste fiyatımızdan emtia ile öderiz" denildiğini belirterek soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinin detaylarını paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Türkiye'de emeğiyle geçinen çiftçilerimiz, çok uzun süredir mazottan gübreye, zirai ilaçtan tohuma kadar tarımsal üretim maliyetlerinin fahiş artışı nedeniyle mağdur durumda. Üstelik ekonomik kriz altında yüksek enflasyon, zam patlaması ve yüksek faiz zorluklarına karşın üreticilerin binbir emekle ürettiği ürünler para etmiyor. Neredeyse tüm maliyetler katlanırken çiftçinin ürünü tarlada ve bahçede kalıyor, fiyatı düşüyor, alıcı bulamıyor. Tarım Kanunu'na göre milli gelirin yüzde 1'inden az olmaması gereken tarımsal destekler yetersiz ve zamanında ödenmiyor. Bütçeden tarıma ayrılan pay arttırılması gerekirken düşüyor, tarımın ve çiftçinin sorunları büyüyor" diye konuştu.

Tarımda sorunların çığ gibi büyüdüğünü ve her geçen gün çiftçilerin yeni bir sorunla karşı karşıya kaldığını aktararak, Adana'da Tarım Kredi Kooperatifleri'nin uygulamasına tepki gösteren Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Çukobirlik, Tarım ve Kredi Kooperatifleri, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gibi kurum ve kuruluşlar, zor zamanlarında çiftçiye yeterli desteği sağlamıyor, işlevini yerine getirmiyor. Hal böyleyken Adana'da büyük sorunlarla boğuşan üreticilerimize yazılı bir talimat ve kurumsal bir resmi karar olmadığı halde şifahi olarak 'Ürününüzü bize değil tüccara satın' mantığıyla yaklaşıldığı görülüyor. Ayçiçeği hasadının başladığı bölgemizde Tarım ve Kredi Kooperatifleri eliyle, "Ürününüzü kooperatife teslim edip satarsanız önce borcunuzu alacağınızdan keseriz. Arta kalan alacağınızı da size nakit olarak ödemeyiz. Yerine emtia olarak ödeme yaparız. Mazot, gübre gibi temel girdileri bizim satış fiyatımız üzerinden temin ederek öderiz" deniliyor. Kamu eliyle yeterli destek verilmeyen, maliyetler altında ezilen, ürünü para etmeyen, borç batağına saplanan, her şeye rağmen üretmeye çalışan çiftçilerimize yapılan bu baskı ve tehdit kabul edilemez. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Toprak Mahsulleri gibi kuruluşlar çiftçinin yanında olmak, alınteriyle üreten çiftçilere destek vermek zorundayken, çiftçimizi tüccara mahkum etmeye çalışmaları akıl alır gibi değil. İdam fermanı verilen ve ocağı söndürülen çiftçiye kötülük yapmaktan vazgeçilmelidir, yanlışa son verilmelidir."

CHP'li Ayhan Barut'un Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yönelttiği sorular şöyle:

"1- Tarım Kanunu'nda açıkça hükme bağlandığı üzere tarımsal destek miktarını en az Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1'ine çıkaracak mısınız?

2- Tarımsal destekleri arttırıp yeterli seviyeye çıkararak, her üretim sezonu öncesinde peşin ve nakit olarak ödeyecek misiniz?

3- Tarımsal üretim maliyetlerindeki fahiş artışları durdurup mazottan tohuma KDV ve ÖTV gibi vergilerde indirim yapacak mısınız?

4- Adana'da Tarım Kredi Kooperatiflerince şifahi olarak duyurulan ürün satışlarındaki borç ve emtia ile ödeme konusundan haberiniz var mıdır?

5- Çİftçiyi tüccara mahkum eden anlayışın sorumlularıyla ilgili herhangi bir inceleme ve soruşturma yapılacak mıdır? Yanlış uygulama sona erdirilecek midir?"