Ayhan Barut'tan Hayvanları Koruma Kanunu'na tepki: Yaşamı değil ölümü dayatıyor

Sokak hayvanlarına 'ötanazi' uygulanması içeren teklife tepki gösteren CHP'li Ayhan Barut, "Üretimi durdur, ticareti yasakla, kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat. Çözüm bu kadar net" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'e sunulan ve sokak hayvanları için ötanazi de içeren 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geri çekilmesi için çağrı yaptı.

AK Parti iktidarının 22 yıllık iktidarında sorunu çözmek yerine daha da büyüttüğünü anlatan Barut, "Sokaklarımızda insanlarımız da hayvanlarımız da güvende değil. Çünkü AKP iktidarı sorunu çözmek yerine büyütmeyi tercih etti. Şimdi de algı oyunlarıyla can dostlarımız için ölüm dayatıyor. Oysa yapılması gereken şey çok net. Üretimi durdur, ticareti yasakla, kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat" dedi.

Türkiye'de sokak hayvanlarının sahipsiz ve yalnız, halkın da mağdur ve çaresiz halde bırakıldığına işaret eden Ayhan Barut, yaşanan sorunlar bahane edilerek yasa teklifiyle hayvanlar için yaşamın değil ölümün dayatıldığını söyledi. Barut, "Öncelikle sorunun doğru tarif edilmesi şart. İşe yasanın adını doğru koyarak, tanımı düzgün yapıp buna göre çözüm üreterek başlanmalı. Hayvanları Koruma Kanunu değil Hayvan Hakları Yasası çıkarılmalı" diye konuştu.

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifini eleştirerek, ölüm getiren 'Ötanazi', 'Barınakta toplama', 'Saldırganlık' ve 'Hastalık' gibi ifadelerin sakıncalarına değinen Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Sokakta insanlarımızın da, can dostlarımızın da neler yaşadığını, büyük sorunların yaşandığını herkes görüyor ve biliyor. Bu sorunların çözümü için 22 yıldır kılını kıpırdatmayan AKP iktidarı algı oyunlarına girişerek yaşamı değil ölümü dayatıyor. Net olan şu ki, insanların da hayvanların da yaşadığı bu acılar artık son bulmalıdır. İktidarın 'Ben yaparım, ben bilirim, istediğimi yaparım' tarzı son derece yanlıştır. Yaşamı savunanların sesine niye kulak verilmiyor? Hayvan hakları, toplumsal yaşam ve insanlarımızın güvenliği açısından ele alındığında mevcut 5199 Sayılı Yasanın hükümlerinin etkisiz kaldığı çok açık. Ancak neden Hayvan Hakları Yasası konusunda bunca öneriye rağmen AKP sessiz kalıyor? Çünkü umurlarında değil. 15 Ekim 1978 tarihinde UNESCO binasında kabul Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi'ne sahip çıkmıyorlar. Bu tutum kabul edilemez. Bu teklif büyük sakıncalarla dolu. Yanlışa geçit vermeyelim. Üretimi durdur, ticareti yasakla, kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat! Çözüm bu kadar net. Teklifi derhal geri çekin!"