Ayhan Yüksel: Şırnak'taki maden kaçak değil, son ihalesi 2017 Mart'ında yapıldı

Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, Şırnak'ta göçük yaşanan kömür ocağını kaçak olmadığını söyledi. Yüksel, "2017 yılının Mart'ında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı" şeklinde konuştu.

Abone ol

DUVAR - Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, göçük nedeniyle 7 işçinin öldüğü Şırnak’taki kömür ocağının kaçak olmadığını söyledi. Yüksel, "Bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü veriliyor. 2017 yılının Mart'ında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı" dedi.

Şırnak’taki kömür madeni ocağında, dün meydana gelen göçükte 7 işçisi hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise madenin faaliyetlerinin 2013'te durdurulduğu ve kaçak olarak kömür çıkarıldığı belirtildi.

Ayhan Yüksel

'3 YIL ÖNCESİNİN TEKRARI YAŞANIYOR'

Özelleştirme ve denetimsizliğin işçilerin ölümüne neden olduğunu belirten Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, şunları söyledi:

"Ne yazık ki 3 yıl öncesinin tekrarı yaşanıyor. 3 yıl önce tam bu zamanlar Şırnak’ta aynı madende 5 maden emekçisi yaşamını kaybetmişti. Tüm uyarılara rağmen başta iktidar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm yetkili makamlar bilim ve teknolojiyi reddetti. Bu kazalara politik nedenler, özelleştirme ve taşeronlaştırma ile birlikte denetimsizlik neden oluyor."

'KAZA OLUNCA 'KAÇAK ÜRETİM' DENİYOR'

Göçük yaşanan madeninin kaçak olmadığını belirten Yüksel, "Şırnak’taki bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü veriliyor. 2017 yılının Mart'ında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı. İşler yolundayken orada çalışanlara taşeron deniyor. Kaza olunca 'kaçak üretim yapıyor' deniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kaza yaşanan bu ocağın 2013 yılında kapatıldığını açıkladı. Ancak 2017 yılında yine kamu kurumu tarafından ihale edilmiş" diye konuştu.

'BIRAKIN ÜRETİMİ, BU OCAĞA HİÇ YAKLAŞILMAMALI'

Kazaların bilimsel ve teknik açıdan ihmaller nedeniyle yaşandığını dile getiren Ayhan Yüksel, "Ocağın fotoğraflarına baktığınızda ocağın güvenli olmadığı çok açık. Bırakın üretimi ocağa hiç yaklaşılmaması gerekiyor. Bir tarafta su birikintileri, bir tarafta yüksek şevler, kontrolü yapılmayan çalışma alanları var" dedi.

'KÖMÜRLER RESMİ KURUMLARA SATILIYOR' İDDİASI

Kömür ocağını 1 kilometre yakınında kontrol noktası olduğunu belirten Yüksel, "Kömür işletmelerinin kantarından bu kömürler geçiyor. Bölgede çalışan işyerlerine satılıyor. Hatta yerelden bize gelen duyumlara göre, bu kömürler resmi kurumlara satılıyor. Üretilirken kaçak, satılırken nasıl yasal oluyor? Bu ocak 'kaçak' deyip yetkililerin sorumluluktan sıyrılmaya çalışması kabul edilemez. Bu ocak kaçak olsa resmi kurum ihale edemez" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de son yıllarda tehlikeli görünen birçok ocağın tedbir amacıyla kapatıldığını söyleyen Yüksel, "Kapatma kararlarını uygulayacak kaymakamlıktır, valiliktir, polislerdir. Kapatılınca üretimin de durdurulması gerekir. Üretim durdurulmadıktan sonra çalışmaların devam etmesi çok daha tehlikeli, çünkü gözetimden de uzak oluyor" dedi. (İZMİR/DHA)