Aykut Erdoğdu: Man Adası ile yapılan anlaşma 5 yıl sümen altı edildi
CHP milletvekili Aykut Erdoğdu, Man Adası ile Türkiye arasında vergi konusunda bilgi paylaşımını öngören anlaşmanın 2012'de imzalandığı söyledi. Anlaşmanın, TBMM Genel Kurulu'nda 18 Mart 2017'de kabul edildiğini belirten Erdoğdu, "Anlaşma, TBMM'de 5 yıl sümen altı edildi" diye konuştu.
ANKARA - CHP milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında bahsettiği Man Adası ile 20 Eylül 2012'de imzalanan vergi anlaşmasının 8 Mart 2017'de kanunlaştığını belirtti. Konuyla ilgili olarak, 16 Kasım'da soru önergesi verdiğini hatırlatan Erdoğdu, "Anlaşma, TBMM'de 5 yıl sümen altı edildi" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınlarının, Man Adası'nda kurulan bir şirkete para aktardıklarını iddia etti. Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yazılı açıklama yaptı.
'ANLAŞMA 2012'DE İMZALANDI, 2017'DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ'
Erdoğdu, Türkiye ile Man Adası arasında 20 Eylül 2012'de, "Türkiye Cumhuriyeti ile Man Adası Hükümeti Arasında Vergi Konularında Bilgi Değişim Anlaşması" imzalandığı belirtti. Vergi kaçakçılığını önlemeyi amaçlayan anlaşmanın, Man Adası'nda 6 Aralık 2012'de onayladığını aktaran Erdoğdu; anlaşmanın yürürlüğe girmesi için TBMM tarafından da onaylanması gerektiğini ifade etti.
Erdoğdu, anlaşmanın 24 Aralık 2012'de TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu, 13 Şubat 2013’de TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşüldüğünü aktardı. Erdoğdu, anlaşmanın 4 yıl sonra, sonra 8 Mart 2017'de TBMM'de görüşülerek kanunlaştığını belirtti.
Aykut Erdoğdu'nun anlaşmayla ilgili olarak, 16 Kasım 2017’de, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini hatırlattı. Erdoğdu, önergesinde şu soruları yöneltti:
"1- 2012 yılında imzalanan ve taraflara vergi kaçakçılarını yakalama konusunda bilgi alışveriş ve yerinde inceleme gibi bir çok imkan sağlayan bu anlaşmalar; neden 5 yıl bekletildikten sonra TBMM’ye sunulmuştur?
2- Bu derecede kritik öneme sahip olan 3 anlaşmanın yürürlüğe girmesi için kanunlaşması aşamasında TBMM’deki 2 yıllık gecikmesinin arkasındaki motivasyon ile, anlaşmaların TBMM’ye sevk edilmesinin 3 yıl ertelenmesi arasındaki motivasyon aynı mıdır?
3- AKP Hükümetinin imzalamış olduğu anlaşmaları TBMM’ye getirme ve yürürlüğe girmesini sağlama konusundaki bu 5 yıllık gecikmenin sebebi; son zamanlarda dünya kamuoyunun gündemindeki 'Panama Belgeleri', 'Paradise Belgeleri' gibi vesilelerle ortaya çıkan Başbakan Binali Yıldırım'ın ve diğer üst düzey AKP’lilerin yakınların 'vergi cennetleri'ndeki mali operasyonlarının incelenmesini geciktirmek midir?"