Aylar geçti, sorun bitmedi: Hatay'da konteyner de yok kira yardımı da…
Konteyner talebinde bulunan depremzedelerin aldığı kira yardımı kesiliyor. Ancak aylardır konteyner bekleyen depremzedeler, kira yardımı da alamadığı için mağdur durumda.
Burcu Özkaya Günaydın - Meral Candan
HATAY - 6 Şubat depremlerinin ardından büyük kısmı yıkılan Hatay’da, depremzedelerin barınma sorunu aradan aylar geçmesine rağmen çözülmüş değil.
Açılan konteyner kentlere karşın hala çadırda kalan depremzedeler var. Onlar da yaklaşan kışla birlikte endişeli. Zira bazı depremzedeler, konteyner talebinde bulunduklarını ancak aylardır bu taleplerinin karşılanmadığını anlatıyor. Diğer yandan depremzedeler, konteyner için başvuru yaptığı andan itibaren aldıkları kira yardımı kesiliyor. Ne konteyner ne de kira yardımı alamayan depremzedeler, seslerinin duyulmasını istiyor.
EV SAHİBİNE 5 BİN TL, KİRACIYA 3 BİN TL BARINMA DESTEĞİ VERİLİYOR
Maraş merkezli depremlerin ardından İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremzedelere yönelik barınma desteği ile ilgili koşulları yayınladı. Buna göre, depremzedeler gerek kira yardımı gerekse de konteyner talebi için valilik, kaymakamlık, İl AFAD Müdürlükleri ve AFAD Koordinasyon Çadırı’na başvuruda bulunabiliyor.
Konuyla ilgili AFAD’ın sitesinde yayınlanan bilgilendirme metninde ikamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5 bin TL, kiracılara ise aylık 3 bin TL barınma yardımı yapılacağı belirtiliyor. Yardımın süresi ise 12 ay ile sınırlı. Sitede yer alan notta da “Konutları hasarlı olup konteyner talep eden vatandaşlarımız, taşınma yardımı alabilecek ancak kira yardımından yararlanamayacaktır” ifadeleri yer alıyor.
‘KİRA YARDIMI KONTEYNERE YERLEŞTİĞİMİZDE KESİLECEK SANIYORDUK’
Defne ilçesinde bulunan Uğur Mumcu Parkı’nda nisan ayından beri anne babası ile çadırda yaşayan bir depremzede, babasının adına üç ay önce AFAD konteyner kentine başvuru yaptı. Başvuru yaptığı gün kira desteği kesilen depremzede, üç aydır hala konteyner kente yerleşemedi. Birkaç gün önce babasının başvurusunu güncellemek için AFAD’a gittiğinde “Bir sağlık problemin varsa belirtip öne alalım” denildiğini söyleyen depremzede, “Biz konteynere yerleştiğimiz an kira yardımı kesilecek sanıyorduk. Ne kira yardımı alabiliyoruz ne de konteyner kente yerleşebildik. Valla biz kiminle konuşacağız, bize kim yardımcı olacak, onu da bilmiyoruz. Unutulduk, bizi hatırlayan yok zaten” diye konuşuyor.
‘KİRA YARDIMI İLE GEÇİNİYORUZ’
Yine aynı parkta kalan başka bir depremzede, konteyner kente hem mahallesinden ayrılmamak için gitmediğini hem de başvuranların kira yardımının kesildiğini duyduğu için başvuru yapmadığını söylüyor. Torunu, kızı ve annesi ile çadırda yaşayan depremzede, “Annemin 3 aylık aldığı yaşlılık maaşı ve kira yardımı ile geçiniyoruz. Başka gelirimiz yok, o parayı da alamazsak ne yaparız?” diye soruyor.
Antakya ilçesinde bulunan Atatürk Parkı’nda çadırda tek başına kalan bir başka depremzede, altı ay önce konteyner kente başvuru yaptığını hala sıra gelmediğini belirtiyor. Başvuru yaptığı için kira yardımı da alamadığını anlatan depremzede, “Ben tek başına yaşayan bir kadınım. Evim yıkıldı, altı ay önce konteyner kente başvuru yaptım hala sıra bekliyorum. Kira yardımım da kesildi. Ben yokken çadıra giriyorlar, telefonumu çalmışlar. Tek başıma güvenli de değil burası ama ne yapalım” diye konuşuyor.
‘BİR KİŞİYE BİRDEN FAZLA KONTEYNER VERİLDİ’
Konuyla ilgili görüştüğümüz AFAD görevlisi, konteyner kente başvuru olduğu an sistemin otomatikman kira yardımını kestiğini ifade ediyor. 3-4 aydır konteyner bekleyen depremzedelerin olduğunu belirten AFAD görevlisi, “Depremin en başında karışıklıklar yaşandı. Bir kişiye birden fazla konteyner verildi, hatta 3 tane konteyneri olan var. Konteynerini kiralayanı dahi tespit ettik. Valilik yeni bir birim oluşturdu. Artık T.C. No üzerinden kaç tane konteyner var tespit edilebilecek. Şu an fazla konteynere sahip olanları polis eşliğinde çıkarıyoruz. Çok kısa zamanda sorun çözülecek” ifadelerini kullanıyor.