AYM, Barış Akademisyenleri için hak ihlali kararı verdi
Anayasa Mahkemesi, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza atan akademisyenlerin yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali kararı verdi. Dosyaları AYM'ye taşıyan Avukat Benan Molu: "Artık davalarda beraat kararları verilmesi gerekiyor. Bu kararın, ihraçlardan pasaport iptallerine kadar geniş kapsamlı bir etki yaratması gerekir."
DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzaladıkları için barış akademisyenlerinin 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçundan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bildiriye imza veren Füsun Üstel, İbrahim Garip, Yasemin Gülsüm Acar, Ayda Rona Aylin Altınay Cingöz, Melda Tunçay, İzzeddin Önder, Canan Özbey, Nazlı Ökten Gülsoy, Zübeyde Gaye Çankaya Eksen ve Ece Öztan'ın başvurusunu birlikte değerlendirdi.
Alınan bilgiye göre, toplantıda 8 üyenin ihlal kararına karşı 8 üye ihlal bulunmadığı yönünde görüş bildirdi. Ancak, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın "ihlal" yönünde oy kullanması nedeniyle "eşitlik halinde başkanın katıldığı tarafın oyunun iki oy sayılacağı"na ilişkin hüküm gereği bireysel başvuruda ihlal kararı verildi.
9 BİN TL TAZMİNAT
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine, başvuruculara 9 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.
AYM bugün araların Prof. Füsun Üstel'in de aralarında bulunduğu 10 akademisyenin dosyasını ele almak için toplanmıştı.
'BERAAT KARARI VERİLMESİ GEREKİYOR'
Akademisyenlerin davalarını AYM'ye taşıyan Benan Molu, bildiriye imza attıkları için akademisyenlere ceza verilemeyeceğinin altını çizdi. Molu şunları söyledi: “Bu kararla birlikte en azından insan hakları ihlallerinin cezasız kalmamasını isteyen ve barış talebinde bulunan bir bildiriyi imzalayan hiç kimseye hapis cezası verilemeyecek. Bu kararın sonucunda akademisyenler açısından birleştirilen 10 dosyadaki hocalar bakımından yeniden yargılama yapılması gerekecek. Bu yeniden yargılamanın sonunda hocaların beraat etmesi gerekiyor. Diğer akademisyenler için de devam eden yargılamalarda ağır ceza mahkemeleri 'Anayasa Mahkemesi kararını görelim. Ondan sonra bakarız' diyorlardı. Şimdi AYM kararı doğrultusunda devam eden davalarda beraat kararı verilmesi gerekiyor.”
YEREL MAHKEMELER DİRENİR Mİ?
Yerel mahkemelerin AYM kararlarını uygulaması konusunda direnç gösterdiklerini söyleyen Avukat Molu, şöyle devam etti: “AYM kararlarının uygulanmasıyla ilgili bir problem var. Kararın uygulanması konusunda bir direnç olabileceğine ilişkin endişelerim var. Uygulamada yaşayarak göreceğiz. Bunun bir sonucu olarak bildiriyi imzaladıkları için yıllardır hocalar sivil ölüme maruz kaldı. Somut herhangi bir gerekçe, dava, delil gösterilmediği için bu kararın ihraçlardan pasaport iptallerine kadar geniş kapsamlı bir etki yaratması gerektiğini düşünüyorum.”
CEZASI ERTELENMEYEN AKADEMİSYENLER
Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle:
Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu, Ayşe Gül Altınay, Noemi Levy Aksu.(HABER MERKEZİ)