AYM Başkanı Arslan’a FETÖ 'kıskacı'

Paralel yapının 10 bin polis memurunu bir gecede komiser yardımcısı yaparak örgüte eleman temin etmeyi amaçladığı ileri sürülen POLİTAM’ın altında bugün Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Zühtü Arslan’ın imzasının bulunması çok sayıda soruyu beraberinde getirdi.

Abone ol

ANKARA - TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlarken geride yanıtlanmamış çok sayıda soru bıraktı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ı hedef alan POLİTAM iddiası bunlardan biri.

Komisyonun ilk dinlediği isimlerden biri olan Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’ydı. Çomaklı, Gülen örgütlenmesiyle ilgili bilgi verirken özellikle “POLİTAM” üzerinde durdu.

Güvenlik Bilimleri Lisans Tamamlama Programı, kısa adıyla POLİTAM, Atatürk Üniversitesi ile Polis Akademisi Başkanlığı arasında imzalanan protokole göre bir yükseköğretim programı. 2011 yılında açılan program iki yıllık yüksekokul mezunu polislere 4 yıllık fakülte mezunu olma yolu açıyordu.

Çomaklı Komisyon tutanaklarına yansıyan konuşmasında, “POLİTAM denen şey on bin polis elemanını ertesi sabaha, bir A4 kağıdıyla komiser yardımcısı yapacak bir programdı. Bunu, iki kurum aracılığıyla, bütün kanunları yerine getirerek bir protokol metniyle düzenlediler. İlk kez o zaman gördük somut şekilde bunların devlete girmek istediğini” dedi.

PROGRAM SAVCILIĞA TAŞINDI

Çomaklı devam eden konuşmasında ayrıca, “İlk başta bunun bir sızma olduğunu düşündüm ama sonra bunun örgüt tarafından bilinçli bir yapılanmada bir personel temini için çıktığını gördüm” dedi. Komisyon'a ayrıca yazılı bir açıklama gönderen Çomaklı bu açıklamada da POLİTAM için, “Bu program FETÖ'nün şimdiye kadar devlette ki en büyük kariyer personel planlamasıdır” dedi.

YÖK DENKLİĞİ KALDIRDI

Polis Akademisi bir süre sonra, “Paralel yapının 10 bin amir oyunu” olarak basına yansıyan programa verilen denkliğin iptali için YÖK'e başvurdu. YÖK, bu itiraz üzerine 2014 yılında programa verdiği denkliği kaldırdı.

PROTOKOLÜN ALTINDA ZÜHTÜ ARSLAN İMZASI VAR

Çomaklı'nın Fethullahçı Terör Örgütü olarak ilan edilen yapıya eleman temin etmek için açıldığını söylediği programın altında, bugün Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Zühtü Arslan'ın imzası var. 2009-2012 yılları arasında Polis Akademisi Başkanlığı yapan Zühtü Arslan'ın Atatürk Üniversitesi Rektörü'yle birlikte imzaladığı protokol sıralı olarak dönemin Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı da bağlıyor.

POLİTAM DOSYASI SAVCIDA

Çomaklı, POLİTAM’la ilgili iddiayı dile getirirken, programın açıldığı 2011 yılında bu konuyla temas ettiğini, ilk etapta bir sızma girişimi, sonrasında bir örgüt işi olarak gördüğü bu programla ilgili bilgileri savcılığa sunduğunu söyledi. Çomaklı, savcılığa sunduğu belgeleri Komisyona da göndereceğini söyledi ama Komisyon’a sadece daha önce gazetelerde çıkmış iki gazete kupürü gönderdi.

ARSLAN HAKKINDA DAVA VAR MI?

Çomaklı’nın verdiği bilgilere bakıldığında protokolde imzası olan başta dönemin Polis Akademisi Başkanı Zühtü Arslan ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak için soruşturma açılmış olma ihtimali var. Başlattığı POLİTAM programı devam ederken Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan Arslan hakkında böyle bir soruşturmanın yürütülüp yürütülmediği bilinmiyor. Eğer böyle bir soruşturma ve devamında dava yoksa, yapılan savcılık başvurusu dikkate alındığında bunun önü her zaman açık olacak.

POLİTAM’DA FETÖ İDDİASINA İTİRAZLAR

Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Çomaklı'nın POLİTAM iddialarıyla ilgili de itirazlar var. Bu itirazlar şöyle sıralanıyor:

- Polisler açıköğretim fakültesi üzerinden lisans tamamlama imkanına sahip. İlk kez sağlanmış bir hak değil.

- Kadro ihdasları kanun ve hükümet tasarruflarına göre yapılır. Bir gecede bu kadar kadro çıkarılması hukuken ve fiilen mümkün değil.

- İddia programa katılan polis memurlarının tamamını FETÖ'cü ilan etmek anlamına geliyor. Bu programa katılan polis memurlarının ne kadarının ihraç edildiği ne kadarının göreve devam ettiği belli değil.

HEDEF ZÜHTÜ ARSLAN MI?

Söz konusu itirazlar, cevaplanmayan sorular, savcılığa verildiği söylenen dosya, “Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan kıskaca alındı” yorumlarına yol açıyor.