AYM, kamuda grev ve TİS hakkını yok eden düzenlemeyi iptal etti

AYM, kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını yok eden düzenlemeyi iptal etti.

Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonlarıyla hükümet arasında imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen ‘çerçeve anlaşma protokollerinin’ bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. 

CHP’li milletvekillerinin başvurusunu değerlendiren AYM, 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin “Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır” hükmünün anayasaya aykırı olduğunu tespit etti. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan karar oy birliğiyle alındı.

Kararda toplu iş sözleşmelerinin kısıtlandığı belirtilerek, ”Söz konusu bağlayıcılık toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkmasını da engeller nitelikte olduğundan sendikanın grev kararı almasını dolaylı olarak engeller niteliktedir” denildi.

Kamu işçilerine yönelik verilen bu kararda, bu engellerin sendikal faaliyete ve sendika hakkı kapsamında olan haklara temas ettiği ve düzenlemenin sendika hakkını sınırlandırdığı ifade edildi. Yapılan düzenlemenin Anayasa’nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL şartlarında Aralık 2017’de hayata geçirilmişti.

(HABER MERKEZİ)