AYM kararına rağmen engel devam ediyor: Cumartesi Anneleri'ne gözaltı

AYM kararına rağmen Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri bu hafta yine gözaltına alındı.

Abone ol

DUVAR - Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları, 957'ncı hafta eylemlerinde yine polis tarafından engellenerek gözaltına alındı.

 Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararı Beyoğlu Kaymakamlığı'na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri'nin 17 haftadır Galatasaray Meydanı’na çıkması engelleniyor.

Ara sokaklardan meydana ulaşmak isteyen Cumartesi Anneleri ablukaya alındı. Eylemi takip eden gazetecilerin çekim yapmaları engellenerek uzaklaştırıldı. İstiklal Caddesi iki yönlü olarak kapatıldı.

'POLİS ANAYASA KARARINI TANIMAMAKTA ISRARCI'

 Annelere destek açıklaması yapmak isteyen Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan polis ablukasına alındı.  Cumartesi Annelerinin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği basın açıklaması, 957’inci haftada da polis tarafından engellendi. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, açıklama yapmak isteyen Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan polis ablukasına alındı.

Ellerinde karanfil bulunan Cumartesi Anneleri, hak savunucuları polis tarafından çembere alındı. Basın mensuplarının görüntü çekmesi engellendi. Aralarında kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Avukat Ahmet Ergin, Emek Partisi İstanbul Milletvekili Danışmanı Ekinsu Devrim Danış’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

'HUKUKA UYUN' ÇAĞRISI

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin engellemeye tepki göstererek, “Biz AYM kararının geçerli olduğunu düşünüyoruz. En üst mahkeme çünkü. Bir kaymakam AYM’nin üstünde değildir. Yani bir hukuk devletiyse eğer böyle bir karar alamaz. Biz sadece hukuka uyulsun istiyoruz” dedi.

‘BEN ALDIĞINIZ OĞLUMU İSTİYORUM’

Gözaltında kaybettirilen Murat Yıldız’ın annesi Cumartesi Annelerinden Hanife Yıldız, kendilerini engelleyen polise, “Benim çocuğumun fotoğrafını nasıl yırtabiliyorlar. Birbirimizin haklarına saygı göstermek zorundayız. Elimdeki karanfili nasıl yere atabilir. Benim anneliğime saygı göstereceksiniz. Benim çocuğumu kaybettiniz, ben çocuğumun hakkını istiyorum. Sen benden ne istiyorsun. Ben senden aldığınız evladımı istiyorum, sen benden ne istiyorsun. Bir tek canım var canımı alacaksan al” şeklinde tepki gösterdi.

EMEP MİLLETVEKİLİ İSKENDER BAYHAN: BU MÜCADELE DEVAM EDECEK

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Cumartesi Anneleri'nin gözaltına alınmasına karşı basın açıklaması yaparken polis ablukasına alındı.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “28 yıldır Cumartesi Anneleri bu ülkede işlenmiş siyasi cinayetlerin, faili meçhullerin hesabının sorulması için mücadele ediyor ve aydınlık bir Türkiye için adalet istiyorlar ve 28 yıldır onlar bu mücadelenin, Türkiye’nin karanlık yüzüne karşı aydınlık yüzünün sembolü oldular. Onun temsilcisi oldular” dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İstanbul Valisi Davut Gül’ü işaret eden Bayhan, “Onlar da Anayasa Mahkemesinin kararını ayaklar altına alan baskıcı, faşizan politikaları uygulayan bürokratlar olarak tarihe geçmişlerdir. Onları da kınıyorum. Bu mücadele devam edecek. Karanlıklar aydınlanana kadar halkın temsilcisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi gözaltına alınmış, ardından 46 kişiye "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" suçlamasıyla dava açılmıştı.

1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar vermişti. Ardından başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak, dosyayı AYM'ye taşımıştı.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle "Kötü muamele yasağının ihlal edildiği" iddiasının kabul edilemez olduğuna hükmetmişti. Ancak Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verilmişti.

Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakan Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu. AYM ayrıca başvurucuya 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı. Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin mayıs ayında bir hak ihlali kararı daha vermişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda yüksek mahkeme toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmetti.

 Cumartesi Anneleri/İnsanları nisan ayının ilk haftasından bu yana her cumartesi yeniden Galatasaray Meydanı'na çıkmak istiyor ancak AYM’nin kararı Beyoğlu Kaymakamlığı’na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine izin verilmiyor.