AYM: Öğrenciye aşırı güç kullanan kolluk cezalandırılmalıydı
Üniversite harçlarını protesto eden genç bir kadını yaralayan kolluk görevlisi için AYM karar verdi: İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele...
DUVAR - 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde üniversite harçlarını protesto ederken kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle parmağı kırılan Elif Aydın Dost'un 2014'te yapılan başvurusu için sonuç belli oldu. Anayasa Mahkemesi, aşırı güç kullanan kolluk görevlisinin cezalandırılmaması nedeniyle insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi.
Başsavcılık tarafından aşırı güç kullanan kolluk görevlisine kamu davası açılmış, Asliye Ceza Mahkemesi de kolluk görevlisinin fiilini sabit görerek mahkûmiyet kararı vermişti. Ancak temyiz incelemesi sonucu karar Yargıtay tarafından bozulunca, Mahkeme sanığın kasten yaralama suçundan cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Karara yapılan itirazın reddedilmesi üzerine başvuran bireysel başvuruda bulundu.
Başvurucu, sanığın hapis cezasına hükmedilmesine rağmen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğini ileri sürdü. Yapılan inceleme sonrası AYM, başvurucunun demokratik hakkını kullanması kapsamında katıldığı toplantıda, güç kullanımını zorunlu kılan bir durum olmadığı halde, kolluk görevlisi tarafından yaralanmasına yol açılmasının insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı kapsamında kaldığına karar verdi. Olayda, ceza verilmesine rağmen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı nedeniyle failin fiiliyle orantılı bir ceza almadığına dikkat çekti. Sanıkla ilgili disiplin yönünden de işlem yapılmadığı için başvurucunun mağduriyetinin giderilmediği tespiti yapan AYM, fiili işleyenlere ceza verilmemesinin, bu tür eylemlerin önlenmesini sağlayacak caydırıcılığı azalttığını ve kişilerin fiziksel ve ruhsal bütünlüklerinin korunması konusundaki yükümlülüğün yerine getirilmediği kararını verdi. (HABER MERKEZİ)