AYM'den Ali İsmail Korkmaz davasında ‘ihlal’ kararı: Yaşanan hukuksuzluğun yanından bile geçmiyor
AYM, Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin 'eziyet yasağı ihlal edildi' başvurusunu kabul etti, polis Hüseyin Ergin'in de yeniden yargılanmasına karar verdi: Yaşanan hukuksuzluğun yanından bile geçmiyor.
DUVAR - Gezi Parkı eylemleri sırasında 2013’te Eskişehir'de bir ara sokakta polis ve bazı siviller tarafından dövülerek katledilen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruda, polis Hüseyin Ergin'in yeniden yargılanmasına karar verildi.
Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şehap Korkmaz, annesi Emel Korkmaz ile kardeşleri Gürkan Korkmaz, Melike Çakırkaya ve Aylin Taktuk, olaya ilişkin 'etkili ceza soruşturması yürütülmemesi, öldürülme biçimi ile ölümünün öncesi ve sonrasında yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda yakın akrabaların yaşadığı ıstırap nedeniyle yaşam hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği' gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.
AYM: KABUL EDİLEMEZ
Anayasa Mahkemesi, 'Yaşam hakkının ihlal edildiği', 'toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği' ve 'başvurucuların kötü muamele yasağının kendileri bakamından ihlal edildiğine' ilişkin iddialarını 'kişi bakımından yetkisizlik' nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez bulurken, 'eziyet yasağının ölen yakınları Ali İsmail Korkmaz bakımından ihlal edildiğine' ilişkin iddiasını kabul edilebilir buldu.
AYM, Anayasa'nın 17. Maddesi'nde güvence altına alınan 'eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun' ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesine 67 bin 500 lira tazminat ödenmesine karar veren AYM, “eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarını ortadan kaldırılması için polis memuru Hüseyin Engin için yeniden yargılama yapılmak üzere Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine” karar verdi.
‘AYM, SALDOĞAN İÇİN YENİDEN YARGILAMA TALEBİMİZİ REDDETTİ’
Ali İsmail Korkmaz’ın kardeşi avukat Gürkan Korkmaz, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın istedikleri gibi olmadığını söyledi. Korkmaz, nedenini ise şöyle açıkladı:
“Sadece polis Hüseyin Ergin yönünden yeniden yargılamaya karar verilmiş. ‘Kötü muamele yasağının ihlali’ ve ‘yaşam hakkının ihlali’ yönünde başvurularımız reddedilmiş. Adil bir ceza almayan katil polis Mevlüt Saldoğan yönünden karar iptal edilmemiş ya da yeniden yargılamaya karar verilmemiş. O halen ‘kasten yaralanmadan’ ceza almış durumda. Anayasa Mahkemesi, Saldoğan için yeniden yargılanma talebimizi reddetti. Öte yandan 67 bin 500 lira tazminat vermiş. Bu yaşanan acı ve yargılama sürecindeki hukuksuzluğun telafisinin yanından bile geçmiyor. Başvurumuzun tamamen reddedilmemiş olması, polisin yeniden yargılanacak olması nispeten sevindirici. AİHM’e götüreceğimiz noktada dosyanın genel olarak yorumlanması, içerik olarak belki de bizim lehimize sonuçlar doğurmuş olacak. Ama kararın bizim istediğimiz, hedeflediğimiz nitelikte değil.”
‘HAK İHLALLERİNİ DOĞRUDAN DEĞERLENDİRMİŞ DEĞİLLER’
Ali İsmail Korkmaz Dava Komitesi avukatlarından Ayhan Erdoğan, AYM’nin kararını değerlendirdi. Erdoğan, AYM tarafından verilen kararın yeterli olmadığını söyledi:
“AYM, polisin beraatı ile ilgili yeniden bir yargılama hükmü vermiş. Aileye de alt sınırdan bir manevi tazminata hükmetmiş. Ne tazminatı doğru düzgün bir tazminat ne de hüküm yeterli bir hüküm. Çünkü yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiada 'kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez' demiş. Ali İsmail Korkmaz’ın yakını olan başvurucular, kötü muamele yasağının kendileri bakımından ihlal edildiğini belirtiyor. Görüntüler var. Devletin, polisin şiddeti var. Eziyet yasağının ihlali, Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi bakımından da ihlal edildiğine dair hüküm vermesi gerekiyordu. AYM, devletin kurumu uğruna bir hak ihlali ile ilgili de küçük bir bölümü kabul ederek adeta durumu geçiştirme yoluna gitmiş. Anayasanın 17’nci maddesinde güvence altına alan eziyet yasağını maddi ve usul boyutlarında ihlal edildi, diyor. Şimdi bunu kabul ediyorsunuz ama ailesine eziyet kısmını kabul etmiyorsunuz. Sadece ‘polis memurunun yeniden yargılanmasının Kayseri 3’üncü ACM’ye gönderilmesine’ demiş. Olumlu bir karar olarak görmüyorum. Hak ihalelerini doğrudan değerlendirmiş değiller. Ama ortada çok ağır ihlaller olması nedeniyle görmezden gelememişler. Yeterli bir karar değil."
Avukat Erdoğan, komitedeki avukatlarla birlikte AİHM’ne başvuracaklarını söyledi.