AYM'den 'eşi ByLock kullanıcısı' diye işten çıkarmaya hak ihlali kararı
Eşi ByLock kuıllanıcısı olduğu gerekçesiyle KHK ile işten çıkarın Resul Aydın'ın başvurusunda AYM, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), eşinin ByLock kullanıcı olmasının tespit edilmesinin ardından 1998 yılından beri mevsimlik işçi olarak çalıştığı Elâzığ Şeker Fabrikası'nda işten çıkarılan güven ilişkisinin zedelendiği gerekçesiyle 2017 yılında işten çıkarılan Resul Aydın'ın başvurusunun gerekçeli kararını açıkladı.
AYM 11 Kasım 2022 tarihinde Resul Aydın lehine oybirliği ile karar verdi. Kararda Resul Aydın'ın eşinden dolayı işten çıkarılması özel hayatın ihlali olarak değerlendirilerek yeniden yargılamasının yapılması istendi.
Ne olmuştu?
1998 yılından itibaren Elazığ Şeker Fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışan Resul Aydın, eşinin Bylock kullanıcısı olması nedeniyle Kanun Hükmünde Kararname ile işten çıkarılmasının ardından işe iade talebiyle 17 Şubat 2017 tarihinde Elâzığ İş Mahkemesi'nde dava açmıştı. İş Mahkemesi, fesih işleminin hukuka uygun olduğu gerekçesiyle 22 Eylül2017 tarihinde davanın reddine karar vermişti.
Aydın, karara karşı sunduğu istinaf dilekçesinde, 15 Temmuz darbe girişimini kınadığını, devletin tedbirler almasının olağan olduğunu ancak kendisinin FETÖ/PDY ile irtibatlı ya da iltisaklı olmadığını ve hakkında herhangi bir soruşturmanın bulunmadığını ifade etmişti.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, başvurucunun örgütle doğrudan irtibatlı olduğuna ilişkin somut bir tespitin bulunmadığını ancak eşi hakkında saptanan hususların işverenin güven ilişkisinin zedelendiğinin kabulü bakımından yeterli olduğunu belirterek istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermişti.
Aydın, nihai hükmü 5 Aralık 2018 tarihinde öğrendikten sonra 3 Ocak 2019 tarihinde bireysel başvuruda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)