AYM'den Festus Okey kararı: Yaşam hakkı ihlal edildi

İstanbul'da Ağustos 2007'de gözaltına alınan ve götürüldüğü polis merkezinde polis kurşunuyla öldürülen Festus Okey için Anayasa Mahkemesi'nden karar çıktı. Mahkeme, Okey'in yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve Okey'in kardeşine 80 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), 20 Ağustos 2007 tarihinde İstanbul'da gözaltına alınan ve götürüldüğü karakolda polis kurşunuyla öldürülen Festus Okey hakkında "yaşam hakkının ihlali" kararı verdi. Okey'in kardeşi Tochukwu Gamaliah Ogu tarafından AYM'ye yapılan bireysel başvuru neticesinde, Ogu'ya 80 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi. 

AYM, Şubat 2018'deki başvuruyu 13 Ocak 2021'de karara bağladı ve Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınladı. Kararda "Yaşam hakkı kapsamında öldürme yükümlülüğü ile etkili ceza soruşturması yürütülmesi yükümlüğünün ihlal edildiği" iddiası kabul edildi. Buna bağlı olarak Anayasa'nın 17. maddesindeki "yaşam hakkı"nın "usul ve maddi boyutlarıyla" ihlal edildiğine karar verildi. Başvurucu Ogu'ya 80 bin TL tazminat, 3 bin 894 lira 70 kuruşluk da yargılama gideri ödenmesine hükmedildi. 

Festus Okey'in kardeşi Ogu'nun diğer iddiaları da hükme bağlandı. AYM, "bazı kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmada yaşam hakkı kapsamında etkili ceza soruşturması yürütülmemesini" iddiasını 'başvuru yollarının tüketilmemesi' sebebiyle kabul etmedi.

Okey'in ırkçılık sebebiyle öldürüldüğü iddiası ise "açıkça dayanaktan yoksun" bulunduğu gerekçesiyle kabul edilmedi. Fakat AYM üyelerinden Engin Yıldırım bu karara şerh düştü ve "kovuşturma makamlarının henüz bu konuda karar almadığını" ve bu yüzden AYM'nin bu aşamada inceleme yapmasının imkansız olduğunu belirtti. Yıldırım, ırkçılık iddiasının "başvuru yollarının tüketilmemesi" sebebiyle kabul edilemeyeceğini ayrıca belirtti. Yıldırım kararda belirttiği farklı gerekçe kısmında şunları ifade etti:

"Yaşam hakkının renk nedeniyle ırk ayrımcılığına dayalı olarak kasten ihlal edildiği iddiası açısından kovuşturma makamlarınca bir değerlendirme henüz yapılmadan ve nihai kararlar açıklanmadan Anayasa Mahkemesi'nin bu iddiayı incelemesi bireysel başvurunun ikincilliği ilkesi ile uyum göstermeyecektir. Başvurunun bu iddia açısından başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olması gerekmektedir."

Anayasa Mahkemesi kararının tamamını okumak için tıklayınız

(HABER MERKEZİ)