AYM'den Whatsapp konuşması nedeniyle kovulan çalışan için hak ihlali kararı

AYM, iş arkadaşlarıyla yaptığı Whatsapp konuşması gerekçe gösterilerek işten çıkarılan çalışanın yaptığı başvuruda özel hayata saygı ve haberleşme hürriyeti hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), özel bir şirkette bilgi işlem sorumlusu olarak çalışan Samet Ayyıldız'ın çalışma arkadaşlarıyla yaptığı Whatsapp konuşmalarında kurum yöneticilerine iftira ve hakaret ettiği iddiasıyla işten atılmasıyla ilgili Ayyıldız tarafından başvuruda özel hayata saygı ve haberleşme hürriyeti hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

22 Kasım 2017'de iş akdi bildirimsiz olarak feshedilen Ayyıldız, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini, feshe dayanak yapılan mesajlaşma programının çok sık kullanıldığını ve bu yazışmaların kişisel veri olarak korunması gerektiğini ve konuşmaların hukuka aykırı delil olduğunu öne sürerek 20 Aralık 2017'de Ordu İş Mahkemesi işe iade davası açtı. Mahkeme, 5 Mayıs 2018'de fesih bildiriminin yazılı olarak yapılmadığı gerekçesiyle Ayyıldız'ın işe iadesine karar verdi.

İstinafa giden davada Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 27 Eylül 2018'de mahkeme kararının kaldırılmasına ve davanın reddine karar verdi. Mahkeme kararının gerekçesinde işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullandığını, feshe dayanak yapılan mesajlarda kurum yöneticilerine karşı küçük düşürücü, hakaret içeren yazışmaların bulunduğunu ifade etmişti.

Ayyıldız, kararın ardından 22 Kasım 2018'de AYM'ye bireysel başvuru yaptı.

AYM, başvuruyla ilgili kararında oy birliği ile Anayasa'nın 20'nci maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı ve Anayasa'nın 22'nci maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine hükmederek ihlalin sonuçlarının kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Ayyıldız'ın maddi tazminat talebi ise reddedildi. (HABER MERKEZİ)