AYM'nin Sendika.org kararı 6 aydır uygulanmıyor
AYM'nin, Sendika.org'a getirilen erişim engeliyle hak ihlali yaşandığına dair, 11 Mart'ta aldığı kararı sulh ceza hakimliği tarafından uygulanmıyor. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, "Bu süreçte AİHM bile Sendika.Org'un başvurusunu çok hızlı bir şekilde Hükümete duyurdu ve Temmuz ayında görüş talep etti. Tüm bunlara rağmen Anayasa Mahkemesi kararları sulh ceza hakimleri tarafından hiçe sayılmaya devam ediliyor" dedi.
DUVAR - Sendika.org sitesine, ilk olarak 25 Temmuz 2015’te erişim engeli getirildi. Site hakkında alan adını değiştirerek yayın hayatına devam ederken, 62 kez erişim engeli kararı verildi.
Erişim engeli kararlarına yapılan itirazlar reddedilince Sendika.org, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) kararıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, 9 Ekim 2015'te yapılan başvuruyu, 11 Mart 2020'de karara bağladı ve karar 2 Mayıs 2020 günü Resmi Gazete'de yayımlandı.
AYM, erişim engeliyle ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine, 6 bin lira manevi tazminat ödenmesine ve kararın bir örneğinin Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmesine karar verdi.
Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı hâlâ uygulamadığını belirtti. Akdeniz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Anayasa Mahkemesi yaklaşık 7 ay önce http://Sendika.Org başvurusu ile ilgili ilk kararını vermiş olmasına rağmen http://Sendika.Org ile ilgili erişimin engellenmesi kararı Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından kaldırılmış değil" ifadelerine yer verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) konuyla ilgili olarak hükümetten görüş istediğini aktaran Akdeniz, şöyle devam etti:
"Bu 7 aylık süreçte AİHM bile http://Sendika.Org'un başvurusunu çok hızlı bir şekilde Hükümete duyurdu ve Temmuz ayında Hükümetten görüş talep etti. Tüm bunlara rağmen Anayasa Mahkemesi kararları sulh ceza hakimleri tarafından hiçe sayılmaya devam ediliyor." (HABER MERKEZİ)