AYM’ye üye seçimi: 3 adaydan yargı bağımsızlığı vurgusu

TBMM, Baro başkanlarının belirlediği 3 avukat arasından bir kişiyi Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi olarak seçecek. Seçim öncesi Gazete Duvar’a konuşan adaylar, yargı bağımsızlığı vurgusu yaptı.

Abone ol

ANKARA - Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) Celal Mümtaz Akıncı’nın emekliye ayrılacak olması nedeniyle boşalacak üyelik için Türkiye Barolar Birliği'nde (TBB) yapılan seçimlerde, baro başkanları 3 aday adayı belirledi. 

Yapılan seçimlerde Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar (18 oy),  Diyarbakır Barosu üyesi Avukat Zülal Erdoğan Bilal (13 oy) ve Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan (11 oy) en çok oyu alan üç isim oldu. Baro başkanları tarafından belirlenen bu üç aday arasından bir avukat, TBMM'de bugün yapılması planlanan oylamada AYM üyeliğine seçilecek. 

AK PARTİLİ KENAN YAŞAR'IN İSMİ GEÇİYOR

Son iki dönemdir Çorum Baro Başkanlığı görevini sürdüren aday adayı Kenan Yaşar, daha önce AK Parti il yöneticisi ve milletvekili aday adayı olmuştu. Kulislerde üç aday arasından AK Parti ve MHP’ye yakın bir ismin seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, bu kişinin Kenan Yaşar olacağı ifade ediliyor.

Kenan Yaşar: Elimizden geleni AYM’de de yapacağız

AYM üyeliliği seçimleri öncesinde TBMM’ye bildirilen üç aday, seçim sürecini, Türkiye’deki hukuk yapısını ve yargı bağımsızlığını Gazete Duvar’a değerlendirdi.   

YAŞAR: HUKUK DEVLETİ NOKTASINDA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ 

AYM üyeliğine aday olmadan önce avukatların mesleki sorunları başta olmak üzere hukukun üstünlüğü noktasında çalışmalar yaptığını ifade eden Kenan Yaşar, AYM üyesi seçilmesi halinde, hukuk devleti ve adaletin tesis edilmesi noktasında mücadele devam edeceğini söyledi. 

TBB’de yapılan seçimlerde baro başkanlarının teveccühüyle karşılaştığını ifade eden Yaşar, “Öncelikle baro başkanlarımıza sonsuz teşekkürler. Tabi süreç devam ediyor. Özellikle Meclis aşaması olumlu sonuçlanırsa gereken açıklamayı zaten yapacağız” ifadelerine yer verdi.  

‘ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRECEĞİMİZDEN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMAMALI’  

Türkiye’deki yargı bağımsızlığını ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘AYM kapatılmalı’ söylemlerini değerlendiren Yaşar, şunları söyledi:  
“İnsanların farklı aidiyetleri söz konusudur. Mesleğimizi icra ederken içinde bulunduğumuz topluma katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bunu zaman zaman sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, zaman zaman da meslek örgütlerine katılarak yapıyoruz. Tabi bizim amacımız; yargı bağımsızlığı noktasında hukuk devleti ilkesinin ideal noktaya taşınması. Bu konuda da üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmamalı.” 

'HER KESİMDEN İNSAN ADALET YAKLAŞIMIMIZI BİLİYOR'

“Daha önceki süreçlerde de olduğu gibi ülkede sorunlar yaşanabilir” diyen Yaşar, “İdeal noktada bir yapı ortaya konulmasa da, o ideale yaklaşmak için herkes çaba sarf etmektedir. Ben Çorum’da ikinci dönem baro başkanlığını 23 yıl aradan sonra ilk kez tek listeyle seçime girerek kazanan biriyim. Bu her kesimden insanın bizim adalete yaklaşımımızın ne olduğu konusunda bilgisi olduğunu gösterir. Elimizden geleni AYM’de de yapacağız” vaadinde bulundu.

BİLAL: 15 AYM ÜYESİNİN TAMAMININ ERKEK OLMASI HAK İHLALİ

Diyarbakır Barosu avukatlarından Zülal Erdoğan Bilal, TBMM’ye sunulan adaylar arasında tek kadın. Bilal seçilirse, AYM’de 2015 yılından bu yana seçilen ilk kadın üye olarak görev yapacak.

Zülal Erdoğan Bilal: Eşitlik konusunda erkeklerin de sorumluluk alması gerekiyor.

Kadınların temsiliyette eşitlik konusundaki mücadelelerinin aday olmasında etkili olduğunu ifade eden Bilal şunları söyledi:
“Maalesef hayatın hemen her alanında temsiliyet konusunda eşitsizlik yaşanıyor. Bir insan hakları meselesi olan temsilde eşitlik konusunda erkeklerin de sorumluluk alması gerekiyor. Bu duyarlılığa sahip olan meslektaşlarım da bu sorumluluk bağlamında benim ve başka kadın adayların lehine adaylıktan çekildiler. Şu anda 15 AYM üyesinin tamamı erkek. Bu tabloya baktığımızda endişeye kapılmamak mümkün değil. Bu hem ülkede kadınların hakları ve eşit temsiliyet konusunda ne kadar vahim bir durumda olduğumuzu gösteriyor hem de insan hakları ihlallerini inceleme yetkisine sahip olan yüksek mahkemenin bizzat kendisinin bir hak ihlaline sahne olduğunu ortaya koyuyor.” 

‘AYM KAPATILSIN’ SÖYLEMLERİ YARGI BAĞIMSIZLIĞINI ORTADAN KALDIRMAYA YÖNELİKTİR’  

AYM’nin en yüksek yargı organı olduğunu hatırlatarak, ‘AYM kapatılsın’ söylemlerinin yargı bağımsızlığını tamamen ortadan kaldırmak anlamına geldiğini söyleyen Bilal, Türkiye’deki yargı sistemine ilişkin de şöyle konuştu: 
“AYM ile ilgili tartışmalar AYM’yi nasıl daha etkili ve bağımsız bir kuruma dönüştürürüz noktasında olmalıdır. Bu tartışma bağlamında, AYM’ye seçilecek üyelerin yargı bağımsızlığına önem veren, Anayasa, AİHS ile evrensel hukuk ilkelerini gözeterek karar verecek niteliğe sahip kişiler arasından seçilmesi önem arz etmektedir.

Talat Göğebakan: Görev verilirse hakkıyla yapacağız.

GÖĞEBAKAN: DEMOKRASİYE, YARGI BAĞIMSIZLIĞINA KATKI KOYMAK İÇİN ADAY OLDUM  

AYM üyeliği aday adaylarından Erzurum Barosu Başkanı Talat Göğebakan da, Türkiye’deki demokrasiye, hukuka, yargı bağımsızlığına ve özgürlüğe katkı koymak adına aday olduğunu söyledi. Meclis’in takdirine saygı duyacağını kaydeden Göğebakan, “Meclis, yeni AYM üyesi için üç kişi arasından bir irade ortaya koyarak seçim yapacak. Meclis’ten çıkan karara saygı göstereceğiz. Böyle bir görev verilirse hakkıyla yapacağız tabi ki” şeklinde konuştu.