Azra Hayatoğlu'nun katledilmesi İzmir'de protesto edildi

İzmir’de Azra Gülendam Hayatoğlu'nun katledilmesini protesto eden kadınlar, Akdeniz Emniyet Müdürlüğü’nün Azra’nın aranması sürecinde ihmalkar davrandığını ve katliamdan sorumlu olduğunu söyledi.

Abone ol

İZMİR - İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü'nün (KBG) çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Azra Gülendam Hayatoğlu'nun katledilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde düzenlenen açıklamada, “Katledilen kadınlar isyanımızdır Azra'nın hesabını soracağız” yazılı pankart ile “Katillerden de aklayanlardan da hesabı kadınlar soracak”, “Failleri koruyanları tanıyoruz” ve “Kadın cinayetleri politiktir” yazılı dövizler taşındı.

'AKDENİZ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ İHMALKAR DAVRANDI’

Kadınlar yaptıkları açıklamada, 28 Temmuz’dan beri kayıp olan Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu ile ilgili Akdeniz Emniyet Müdürlüğü'nün, “Pazartesiden önce telefon sinyallerine bakamayız” diyerek arama sürecinde ihmalkar davrandığını belirtti. Dün ise Azra’nın iş görüşmesine gittiği Mustafa Murat Ayhan tarafından katledildiğinin ortaya çıktığını söyleyen kadınlar, “Bir kadın kaybolduğunda değil günlerin, dakikaların bile önemli olduğunu bilmeyen erkek devlet ve kurumları Azra’nın arama sürecini uzatarak bu katliamın sorumlusu olmuştur” dedi.

'EMİNE GÖKKIZ’IN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ AYDINLATILMALI’

İzmir’de öğretmenlik yapan ve Maraş’a tatile giden Emine Gökkız'ın da üç gündür kayıp olarak aranmasının ardından dün ormanda ölü bulunduğunu belirten kadınlar, bu şüpheli ölümün de aydınlatılması gerektiğini vurguladı. Kadınlar son olarak şunları söyledi:

“Azra için, Gülistan için, kaybedilen, katledilen, tecavüze maruz bırakılan tüm kadınlar için mücadeleye devam edeceğiz, hesap sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz! Karanlığınıza, nefret ve savaş politikalarınıza, erkek devletinize ve eril şiddetinize karşı birlikteyiz, yan yanayız. Haklarımızdan, hayatlarımızdan, birbirimizden asla vazgeçmiyoruz.”



‘EZİDİ KADINLARIN YANINDAYIZ’

Öte yandan kadınlar, 7 yıl önce Şengal'de IŞİD tarafından katliama, tecavüzlere maruz bırakılan kadınları da andı. Ezidi halkının yanında olduklarını vurgulayan kadınlar, “Bugün 3 Ağustos. Şengal'de katliama, tecavüzlere maruz bırakılan, köle pazarlarında satılan, yerinden yurdundan türlü işkencelerle sürülen Ezidi halkına, Ezidi kadınlara yaşatılan türlü zulümlerin 7’inci yılı. Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir olarak; bu katliamda köhnemiş zihniyete sahip katil DAİŞ eliyle türlü acılara, işkencelere maruz bırakılan Ezidi halkının yanında olduğumuzu, kız kardeşlerimize yaşatılanlara hiçbir zaman sessiz kalmayacağımızı buradan bir kez daha haykırıyoruz. Savaşları egemenler çıkarır ve bundan en çok kadınlar ve çocuklar zarar görür. Katliamın, tecavüzün iyisi, haklısı olamaz” diye kaydetti.
Açıklamanın ardından Meryem ve Dalya isimli Ezidi iki kadının hikayesini anlatan kadınlar, daha sonra üzerine giydikleri siyah çarşafları çıkararak fırlattı. (DUVAR)