Babacan 'sağlıkta atılım eylem planı'nı açıkladı

DEVA Partisi'nin yeni eylem planı açıklandı. Aile hekimliklerinde nitelikli muayeneye erişilecek, şehir hastanelerine ulaşım ücretsiz olacak. GSS teminat paketi yeniden yapılandırılacak.

Abone ol

ANKARA - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Sağlıkta Atılım Eylem Planı’nı açıkladı. Korona virüsü salgınıyla sınırları ciddi ölçüde zorlanan sağlık sisteminin topyekûn iflasın eşiğine geldiğini söyleyen Babacan, “Radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

'MEVCUT SAĞLIK SİSTEMİNİ ACİLE KALDIRIYORUZ'

Partisinin genel merkezinde açıklama yapan Babacan, “Sağlık sisteminin reçetesi DEVA Partisi olacak. Güçlü bir sağlık sistemi inşa edeceğiz. Sağlık bir insan hakkıdır. Sağlık sistemi çürüyen ülke, sosyal devlet niteliğini kaybeder. Sağlıkta Atılım Eylem Planımız; hastasından, doktoruna, eczacısından teknisyenine, hemşiresinden ilaç üreticisine; sağlık sektörünün tüm paydaşlarının mutlu olacağı bir sistemi hedeflemektedir. Sağlıkta Atılım Eylem Planımız, herkes için erişilebilir ve adil bir sağlık sistemi modelimizin ana hatlarıdır. Sağlık sistemindeki büyük dönüşüm için iktidarımızın 90 ve 360 gününde yapacaklarımızın özetidir. Bir diğer deyişle, mevcut sağlık sistemini acile kaldırıyoruz” dedi.

BEŞ ADIMDA ÇÖZÜM

Babacan eylem planı kapsamında atılacak ilk beş adımı şöyle sıraladı:

🔸Hastalıkların yayılmasıyla mücadele edeceğiz. İnsanların sağlıklı kalması için önlemler alacağız. İlk olarak, koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendireceğiz.

🔸İkinci olarak, tanı ve tedavi kapasitemizi artıracağız. İnsanlar hastalığa yakalandıktan sonra başlayan süreçte en kaliteli sağlık hizmeti sunmanın çabasında olacağız. Sağlık sisteminde radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz.

🔸Sevk zincirine ve randevu sistemine çekidüzen vereceğiz. Sağlık sistemimizin merkezine aile hekimliğini yerleştireceğiz. İşlerin ilk basamakta çözülmesini sağlayacağız. Nitelikli aile hekimi sayımızı hızla yükselteceğiz. Böylece aile hekimi başına düşen nüfusu azaltacağız. Aile hekimleri ve destek personelinin gelir, özlük ve sosyal haklarını güçlendireceğiz.

🔸Aile hekimliklerini bürokrasiye boğmayacağız. Gereksiz işlemlerle uğraştırmayacağız. Tüm Aile Sağlık Merkezlerinde de iç ve dış yeniliğe gideceğiz. Bu merkezlerin binalarını ve teknik donanımlarını iyileştireceğiz. Personel ve hizmet kapasitelerini artıracağız. Aile hekimliğinin hastaneye sevk için göstermelik bir ön adım olarak görülmesine son vereceğiz. Böylece vatandaşlarımız aile hekimliklerinde nitelikli, kapsamlı muayene olabilecek. Aile hekiminin Şehir Hastaneleri’ne yönlendireceği vatandaşlarımıza ise tüm kolaylıkları sunacağız. Şehir Hastanelerine ücretsiz ulaşım sağlayacağız.

🔸Kamu Özel İş Birliğiyle yapılan mevcut şehir hastanelerini de teknik, idari, hukuki ve yasama denetimlerine tabi tutacağız. Bizde bu milletin bir kuruş vergisini çarçur ettirecek göz yok. Tespit edilen usulsüzlüklerin kuşkusuz takipçisi olacağız. Böylece milletin vergisinin millete en iyi sağlık hizmeti olarak dönmesini sağlayacağız.

'5 DAKİKALIK ZAMAN BASKISI KABUL EDİLEMEZ'

Hekimlerin mesleki saygınlıklarını ve can güvenliğini koruyacaklarını, sağlık çalışanlarının yaşam kalitelerini yükselteceklerini anlatan Babacan muayene süresini de şu sözlerle eleştirdi:

“Sağlık çalışanları günde 150-200 kişiyle muhatap oluyor. Doktorlar herkese en fazla 5 dakika süre ayırabiliyor. Hekimlerden, ertesi gün gördüğünde hatırlayamayacağı hastaları tedavi etmesini bekliyoruz. 5 dakikada hastayı dinlemesini, muayene etmesini, tanı koymasını, ilaç yazmasını bekliyoruz. Böyle bir zaman baskısı kabul edilemez. Muayene süresini Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına çıkartmak zorundayız."

'SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MAAŞI ARTACAK, NÖBET SÜRELERİ KISALACAK'

Sağlık sisteminde performansa dayalı gelir sistemini yeniden düzenleyip sağlık çalışanlarının gelir seviyesini artırmak zorunda olduklarını belirten Babacan, “Akademik yayın ve çalışmalara verilen destekleri güncellemek zorundayız. Emekli hekim ve diğer sağlık meslek mensupları için ek göstergeleri yeniden düzenleyeceğiz. Asistan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının nöbet sürelerini kısaltacağız” dedi.

'DOKTORUM HEP YANIMDA' UYGULAMASI

Sağlıkta Atılım Programı kapsamında biyoteknoloji ile gen ve hücre gibi teknolojilerle geliştirilen ilaçların üretiminde Türkiye’yi dünya lideri yapmayı hedeflediklerini belirten Babacan şöyle devam etti:
“Hasta-hekim ilişkisinde de teknolojiden faydalanacak bir projemiz var. Uygulamanın adı ‘Doktorum Hep Yanımda’. Böylece, cep telefonu üzerinden görüntülü görüşmeyle, bazı sağlık hizmetlerine 7 gün 24 saat ulaşılabilecek. Telefonun öbür ucunda uzman doktorlar olacak. Sağlık Sigortası teminat paketini günümüzün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandıracağız. Fiyatlama ve geri ödeme süreçlerini yenileyeceğiz. Böylece vatandaşlarımız yeni nesil ilaç ve tedavi süreçlerine erişebilecek.” (DUVAR)