Babülmendep Boğazı'nda yük gemisine füze saldırısı

İngiltere merkezli Ambrey deniz güvenlik şirketi, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan boğazda bir gemiye saldırı düzenlendiğini, geminin sancak tarafının hasar gördüğünü bildirdi.

Abone ol

DUVAR -  Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Babülmendep Boğazı'nda, Marshall Adaları bandıralı, Yunanistan'a ait bir dökme yük gemisine füze saldırısı düzenlendiği açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İngiltere merkezli deniz güvenlik şirketi Ambrey, 12 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geminin boğazdan geçerken iki dakika içinde iki ayrı olayda füzelerle hedef alındığını belirtti. Geminin saldırıda vurulduğu ve sancak tarafından hasar aldığı bilgisi paylaşıldı. Ambrey, olayla ilgili yaptığı ilk bildirimde, geminin 23 ve 40 deniz mili uzağında iki füze görüldüğünü rapor ettiğini aktarmıştı. 

UKMTO: MÜRETTEBAT ZARAR GÖRMEDİ

Ambrey, geminin İran'daki Bandar İmam Humeyni kenti istikametinde yol aldığını bildirirken, açıklamada, "Grubun sahibi ve işletmeci düzenli olarak dökme yük ticareti yapıyor. Dolayısıyla bunun olası varış noktası olduğu değerlendiriliyor" denildi. Yük gemisinin grup sahibinin ABD borsa endeksi NASDAQ'da listelendiği, bunun saldırının olası sebebi olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu ifade edildi. Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) ise saldırıda mürettebatın zarar görmediğini bildirdi. 

ABD'DEN YEMEN'DEKİ HUSİLERE 2 YENİ SALDIRI

Öte yandan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), dün akşam yaptığı açıklamada, Yemen'deki İran destekli Husilere ait patlayıcı yüklü insansız su üstü araçlarına ve gemisavar seyir füzelerine yönelik iki saldırı düzenlediğini duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "CENTCOM'a bağlı unsurlar, 10 Şubat'ta yerel saatle 16.00-17.00 saatlerinde Husilere ait 2 insansız su üstü aracı ve üç mobil gemisavar seyir füzesine karşı başarılı bir şekilde meşru müdafaa saldırısı gerçekleştirdi" denildi. Açıklamada, Husilerin tespit edilen insansız su üstü araçları ve füzelerle Yemen'in kuzey bölgesinden Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıya hazırlandığı ve bölgedeki ABD Donanması gemileri için 'yakın bir tehdit oluşturduğu' belirtildi.

Ayrıca açıklamada, "Bu eylemler, seyrüsefer özgürlüğünü koruyacak, uluslararası suları ABD Donanması ve ticari gemiler için daha güvenli ve emniyetli hale getirecektir" denildi.

KIZILDENİZ'DE HUSİ SALDIRILARI VE 'DENİZ GÖREV GÜCÜ'

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim'den bu yana süren saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze İHA'larını düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı 'Refah Muhafızı Operasyonu' adında çok uluslu 'deniz görev gücü' oluşturulduğunu açıkladı. Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze İHA'larıyla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)