Bağcılar yerel seçim için ne diyor?
Seçime kısa bir süre kalırken Bağcılar'dayız... Bağcılar İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden biri olduğu için İstanbul için önemli bir ilçe. Partiler seçim çalışmalarını sürdürürken Bağcılar seçmeni ne diyor? Partililer seçmenden en çok hangi şikayeti duyuyor, Bağcılar'ın sorunları nasıl çözülür.... Bütün bu soruları hem seçmene hem de parti yöneticilerine sorduk...
DUVAR - Yerel seçimlere kısa bir süre kalırken İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Bağcılar'dayız. Meydanda partilerin seçim çadırları kurulmuş ancak sadece bir çadırda partililer var. Seçim arabaları, şarkılar ve anonslar eşliğinde sokakları turluyor, seçmenler eğilimini ifade etme konusunda tedirgin. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde MHP hariç bütün partiler aday çıkartmış durumda.
Bağcılar'daki seçim atmosferine geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapalım: İstanbul'un 3. seçim bölgesinde yer alan Bağcılar'ın 506 bin 91 seçmeni var. Ancak burada yaşayan insan sayısının ise 1 milyon olduğu düşünülüyor. En son 2014'te yapılan yerel seçimlerde Bağcılar'da partilerin almış olduğu oylar şöyle: AK Parti: Yüzde 57,29 (oy sayısı: 242 bin 547) CHP: Yüzde 19,72 (oy sayısı: 76 bin 2) HDP: Yüzde 9,36 (oy sayısı: 39 bin 641) MHP: Yüzde 6,25 (oy sayısı: 28 bin 592) SAADET: Yüzde 5,13 (21 bin 731)
24 Haziran 2018 genel seçimlerinde ise partilerin almış olduğu oy oranı şöyle: AK Parti: Yüzde 51, 75 HDP: Yüzde 15, 20 CHP Yüzde 14,81 MHP: Yüzde 10,18 İYİ Parti: Yüzde 6,04.
'SEÇİMLERDEN SONRA YAPACAĞIMIZ İLK İŞ...'
İlk olarak Bağcılar meydanda kurulmuş AK Parti'nin seçim çadırına giriyoruz. Bizi burada AK Parti Bağcılar Meclis Üyesi Adayı Yahya Çağlayan karşılıyor. Çağlayan seçmenin ilgisini şöyle anlatıyor: "Hedefimiz bu sefer yüzde 70. İnsanlar bize geldiklerinde HDP'yi eleştiriyor. İnsanlar bunu görebiliyor. AK Parti'nin iktidara geldiği günden beri yaptığı işleri hızlı yaptığını söylüyor. İnsanlar bu yüzden bizden memnun. AK Parti'nin bugüne kadar yapmış olduğu hiçbir çalışma bürokrasiye takılmadı. İnsanlar bu durumdan memnun olduklarını söylüyor. Bağcılar 81 ilden insanın bir arada yaşadığı bir yer. Burası Türkiye'nin mozaiği. Bitlis, Sivas, Kastamonu, Giresun... Bu illerden çok fazla insan Bağcılar'da yaşıyor. Burada ülkesini seven Kürtler AK Parti'ye oy veriyor. AK Parti'nin burada çalıştığını gören ama bize oy vermeyen bir kitle de var. Onlar da bu seçimde bize oy verecek. Seçimlerden sonra ilk yapacağımız iş ada bazında kentsel dönüşüme hız vermek olacak. Burası daha da yaşanılabilir bir şehir olacak. Burası elit bir şehir olacak. Başakşehir gibi... Park olayımız var. Bu sorun da çözülecek. Bağcılar'ı başka kimse yönetemez. Böyle bir dertleri de yok."
SEÇMEN NE DİYOR?
Buradan ayrıldıktan sonra seçmenlerle konuşuyoruz. Çoğu seçmen siyasetin artık konuşulmaması gerektiği kanaatinde. Görüşünü basınla paylaşmak istemeyen seçmenler de var. Bir seçmen ise bunun nedenini şöyle anlatıyor: "Konuşmanın bize bir faydası yok. Bir cümlemizden dolayı her an gözaltına alınabilir, tutuklanabiliriz. Olan bize olacak yani..."
Bu sohbetin ardından kadın bir seçmenle sohbet ediyoruz. 'Bağcılar'da oyunuzu kime, niçin vereceksiniz?' sorusuna yanıtı şöyle: "Burayı bir kadın yönetmeli. Çünkü buranın en büyük derdini kadınlar çekiyor. Kreş yok, parklar sorunlu, insanlar dışarıda bile gezemeyecek duruma geldi. O yüzden oyumu İYİ Parti'nin adayına vereceğim. Partinin adayı erkek olsa da kadın genel başkanı var. Meral Akşener, Bağcılar için çok iyi olabilir. " Siirtli olduğunu söyleyen bir seçmenle seçim sohbetimiz ise şöyle: "Burada en çok Kürtler yaşıyor. Benim oyum belli. Hüda Kaya burada çok ciddi bir oy alacak. İstanbul Büyükşehir için de İmamoğlu'na oy vereceğim. Kendisi Kürtlerle yan yana gelmekten çekinmiyor ama HDP'yle yan yana gelmekten çekiniyor...."
CHP Bağcılar ilçe binasındayız... Burada sahada çalışan bir grup kadınla sohbet ediyoruz: "Sahaya çıktığımız zaman insanlar bize büyük bir teveccüh gösteriyor. Daha önceki seçimlerde tepkiyle karşılaştığımız oldu ama bu seçimde böyle bir şey yok. İmamoğlu ismi büyük yankı yarattı. Özellikle Bağcılar'da yaşayan Karadenizliler bize çok yakın."
'MEVCUT YÖNETİME ÇOK BÜYÜK TEPKİ VAR'
Meydandan aşağıya indiğimizde Saadet Partisi'nin ilçe binası karşımıza çıkıyor. Bina önünde, seçim araçlarında Bağcılar adayı Şakir Şahin'in fotoğrafları eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e benzerliğiyle dikkat çekiyor. Kapıdan içeri girdiğimizde bizi Şahin karşılıyor. Şahin'le Gül'le benzerliğini konuşuyoruz: “Yolumuzu bu yüzden kesenler oluyor. Birçok yerde 'Abdullah Gül'e ne kadar benziyorsunuz' cümlesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunun olumlu etkilerini görüyoruz. Olumsuz etkisi hiç olmadı."
Bu sohbetin arından Bağcılar'ı konuşuyoruz: "İnsanlar Bağcılar'da belediye başkanına ulaşamıyor. Belediye kapısına gidenler geri gönderiliyor, hakaretlere maruz kalıyor. Belediyenin haksız kazanç sağladığına, adam kaydırma olduğuna inanç çok fazla. Burada sorunlar çözülmüyor. Mevcut yönetime çok büyük bir tepki var. Çünkü çok önemli sorunlar var ama bu sorunlar çözülmüyor."
Peki Bağcılar'ın en büyük sorunu nedir? Şahin bu soruya şu yanıtı veriyor: "Park sorunu, otopark sorunu, yeşil alan sorunu, kreş sorunu, kentsel dönüşüm sorunu, güvenlik sorunu... En önemlisi güvenlik ve kentsel dönüşüm sorunları. İnsanların Bağcılar'da güvenliği yok. Gençler uyuşturucu bataklığına giriyor. Korkunç derecede ranta dayalı, buraya ihanet edercesine kentsel dönüşüm yapıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Eğer yine bu kardeşlerimiz kazanırsa ve buna devam ederse burası artık yaşanmaz bir hale gelecek. Bizim için de kentsel dönüşüm önemli. Ancak bunu yaparken iyi bir planlama yapılması lazım. Biz bunlara inanmıyoruz çünkü Bağcılar'a ihanet edecekler."
Şahin son olarak Bağcılar'da kazanabilecek tek parti olduklarını söyleyerek şöyle devam ediyor: "Biz Bağcılar'da her partinin ortak paydası olduk. Refah Partisi döneminde en büyük çıkışı doğu illerinden aldık. Dağılan seçmenlerimizi geri alacağız. Bağcılar'da kazanabilecek tek parti biziz. Bir partinin kazanabilmesi için AK Parti'deki oyları alması gerekir. Bunu da herkes biliyor ki bu oyları alabilecek bir parti varsa o da Saadet Partisi'dir. Bizim diğerlerden bir farkımız var. Bağcılar'ı bir kültür merkezi haline getireceğiz. 91 tane 3 katlı konak yapacağız. Konferans, düğün, seminer alanları oluşturacağız. Kutuplaştırmanın, ötekileştirmenin olduğu bir yerde bunları bitireceğiz. İstanbul'un dört bir tarafından insanlar burayı gezecek. Gençler için istihdam projelerimiz var. Belediyede kadın meclisimiz olacak. Her mahallede neşe evleri olacak."