Bahar kokulu köfte

Köfte harcınızı dolaptan çıkarın, istediğiniz şekilde ve boyutta köftelerinizi oluşturun, çok hafif yağlanmış tavada veya mangalda köftelerinizi güzelce pişirin. Enfes kokulu bir köfte yiyeceksiniz.

Evren Aybars evrenaybars@gmail.com

Bu memlekette tarif verirken insanın elinin titreyeceği yemekler var. Örneğin pilav, onlarca değişik pilav tarifi bulmak mümkün, bir derya adeta. Pilav tarifi yazarsanız da mutlaka ama mutlaka eleştiri yersiniz birilerinden, biri yağı az dese diğeri çok der, pirinci ıslatsan biri, ıslatmasan diğeri beğenmez. Köfte de öyle bir şey.

Yapılan bir araştırmada, Türkiye’de 291 çeşit köfte olduğu söyleniyor. Bunların çoğu yörelere ait formüllerle yapılan ve hepsi bulundukları bölgede meşhur olan lezzetler. Bir de evlerde yapılan köfteleri düşünecek olursanız, muhtemelen 100 binlerce farklı köfte tarifine ulaşırsınız. Her evde yapılan köftenin tadı farklıdır. Ben kendi adıma her köfte yaptığımda birbirinden farklı oluyordu, çünkü hala kendi imza köfte tarifimi arıyordum. 

Ama sanırım artık o tarifi buldum. Aslında bunu neden daha önce denemediğime hayıflanıyorum şu anda. Yıllar önce Midilli’de yediğim bir sosisin içerisinde denk geldiğim bir malzeme hep aklımda yer etmişti: limon kabuğu. Evet, bir sosisin içinde limon kabuğu ne arar diyebilirsiniz, oranın kasabının üretimiydi ve muazzam bir tat ve koku katıyordu. Neden bu zamana kadar bekledim bilmiyorum ama geçen hafta bir köfte yapayım derken kullandım. Yanına yakışacağını düşünerek köfteye baharat olarak biraz sarımsakla birlikte kuru kekik ve kuru fesleğen de ekledim. Sonuç, masadaki herkesi şaşırtan bir köfte oldu. Bu köfteyi tavada da pişirebilirsiniz, arzu ederseniz mangalda da harika olacaktır. 

İnegöl köftesinin o çiğnerken hafifçe gacırdama halini sevdiğim için karbonat kullanıyorum, istemezseniz kullanmayabilirsiniz. Bir de limon ve birçok meyve daha uzun dayansın diye üzerlerine parafin sıkılarak saklanabiliyor, limon kabuğu rendelemeden önce üzerine bir bardak kadar kaynamış suyu gezdirir ve kağıt havluyla kurularsanız bu katmandan kolayca kurtulabilirsiniz. Bunu yapmanızı tavsiye ederim. 

Malzemeler (4-6 kişilik)

 -750 gram dana kıyma (döşten çekilmiş tercih edebilirsiniz, orta yağlı da olabilir)

-1 yumurta

-2 dilim kuru ekmek veya 1 kahve fincanı kadar ekmek kırıntısı

-2 iri diş sarımsak

-1 limon

-1 çay kaşığı kuru kekik

-1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 

-1 çay kaşığı karbonat

-1 çay kaşığı tuz

-taze çekilmiş karabiber 

Bahsettiğim üzere limonun kabuğunu rendelemeden önce sıcak suyla yıkamayı ihmal etmeyin. Limon kabuklarını rendelerken içteki beyaz kısma çok girmemeye özen gösterin, oralar tadı biraz acılaştırır. Limon kabuğunu ince bir rende ile rendeledikten sonra yine aynı rendeyle sarımsakları da rendeleyin. Eğer etimek tarzı kuru ekmek dilimleri kullanacaksanız, küçük bir poşete koyun ve elinizle eze eze incecik bir kırıntı haline getirin. Bayat ekmek tercih edecekseniz blender da kullanabilirsiniz. 

Bütün malzemeleri hazır edince, bir karıştırma kabında kıymayla birlikte tüm malzemeleri ekleyip, her şey birbirine iyice karışana kadar en az 5 dakika yoğurun. 

Eğer karbonat kullanıyorsanız, o zaman benim önerim onun kimyasal reaksiyonlarını yapmasına zaman tanımak için en az 4 saat buzdolabında saklamanız. Kullanmıyorsanız da köfte harcınızı sıkılaşması için bir 15-20 dakika buzdolabında bekletebilirsiniz. 

Sonrasında köfte harcınızı dolaptan çıkarın, istediğiniz şekilde ve boyutta köftelerinizi oluşturun, çok hafif yağlanmış tavada veya mangalda köftelerinizi güzelce pişirin. Sıcak sıcak, enfes kokulu ve lezzetli bir köfte yiyeceksiniz, yanında patates kızartması mı istersiniz, makarna veya pilav mı, yoksa salata mı, orası sizin bileceğiniz iş. Ama emin olun ki çok beğeneceksiniz. 

Keyifli bir pazar günü dilerim. 

Tüm yazılarını göster