Bahçeli, 9'uncu kez genel başkanlığa seçildi
MHP'nin genel başkanı Devlet Bahçeli’nin tek aday olarak katıldığı 12. Olağan Kongresi başladı. Kongrede ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu. Daha sonra kürsüye çıkan Bahçeli, "Cumhurbaşkanı seçiminde adayımız aksi ve arızi bir gelişme olmadıktan sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır" dedi. Bahçeli tek başına girdiği seçimde 1167 delegenin oyuyla 9'uncu kez genel başkan seçildi.
Nergis Demirkaya ndemirkaya@gazeteduvar.com.tr
Serkan Alan salan@gazeteduvar.com.tr
ANKARA -MHP'nin "Milli Duruş, Şühedaya Vefa, Millete Beka" sloganıyla yaptığı 12. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda başladı.
Kongre salonuna giden yollar üzerinde belediye iş makinaları ile yollar kapatılırken, akrep adı verilen zırhlı araçlar yollara çekildi. Kongre katılımcıları salona girişlerinde 2 noktada aramadan geçirildi. Salona çakmak gibi yanıcı yakıcı araçlar alınmadı.
Kırmızı-beyaz renkli görsellerle süslenen salonda, sahnede kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in büyük posterleri asıldı. Salonda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posteri ise yer almadı.
Salona, "MHP'nin Sevdası, Milletin Bekası", Vatanımız Var Olsun", "Yüreğin, Vatan Olsun", "Milliyetçi Harekat, Beka İçin Var elbet" ve "Beka için El Ver" pankartları dikkat çekti.
Kongre salonunda güvenliği Ülkü Ocaklarından gençler yaptı.
BAHÇELİ KONGRE SAATİNDEN ÖNCE SALONDA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Kongre salonuna, başlangıç saati olarak duyurulan saat 10.00'dan önce giriş yaptı. "Türkmen Beyi, Türkiye Seninle Duyuyor" sloganı ile karşılanan Bahçeli, kendisi için oluşturulmuş koridorda kurt işareti yaparak salonu selamladı. Bahçeli'nin salonu selamlaması sırasında da "Hareketin lideri Devlet Bahçeli" sloganları atıldı.
Kongre Divan seçimiyle başladı. Divan Başkanlığına MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın getirildi. Kongre İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile açılırken daha sonra Afrin operasyonunda hayatını kaybeden askerler için Kur-an'ı Kerim tilaveti okundu.
ERDOĞAN'DAN 'CUMHUR İTTİFAKI' MESAJ
Kongrede ilk okunan mesaj Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mesajı oldu. Mesajında MHP'nin kurucusu Alperaslan Türkeş'i de anan Erdoğan şunları söyledi:
"Türkiye'nin en köklü siyasi geleneklerinden birini temsil eden MHP, 15 Temmuz darbe teşebbüsü başta olmak üzere terörle mücadele ve bekamıza yönelen saldırılarla mücadele, milli birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz her dönemde devletimizin ve demokrasimizin yanında saf tutmuştur.
MHP'nin ülkemizin menfaatlerini siyasi farklılıkların üstünde tutan daima takdirle karşıladığımızı özellikle 7 Ağustos 2016 tarihinde Yenikapı Meydanında vücut bulan ardından 16 Nisan halk oylamasında kabul edilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ülkemizin önünde yepyeni bir dönemin kapılarını açmıştır. Uzlaşmayı, kenetlenmeyi, ortak değerler etrafında buluşabilme erdemini getiren bu yeni süreç, 2019 seçimlerine yönelik başlatılan Cumhur ittifakı ile daha da öteye taşınmıştır. 2019 seçimlerinde ortaya konulacak birlik beraberlik ruhu, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda yapması gereken atılımlar bakımında da son derece önemlidir. İnşallah Türkiye bu süreci başarıyla atlatacak çok daha güçlü çok daha müreffef çok daha kararlı şekilde kutlu yürüyüşünü devam ettirecektir."
Kongreye AK Parti'yi temsilen Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Mahir Ünal, Harun Karaca, Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Şentop katıldı. Demokrat Parti'den ise Genel Başkan Yardımcısı Nuri Efe kongrede yer aldı.
BAHÇELİ: ADAYIMIZ ERDOĞAN
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12. Olağan Kongresinde yaklaşık 1 saat süren bir konuşma yaptı. “Cumhurbaşkanı seçiminde adayımız aksi ve arızi bir gelişme olmadıktan sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan” diyen CHP ve İYİ Parti’ye ağır sözlerle yüklendi. İsim vermeden İYİ Parti kurucularına seslenen Bahçeli, “Unutmayınız bir kere satan yine satar” dedi. CHP’nin Atatürk’ün kurduğu siyasi parti ile bağı kalmamış hayırsız bir mirasyedi olduğunu iddia eden Bahçeli, “MHP yürür, CHP sürünür, MHP yapar, alayı birden ölü balık gibi bakar” dedi.
Bahçeli’nin konuşmasında öne çıkan mesajları şöyle oldu:
KURULTAY BEZİRGANLARINDAN KURTULDUK: 1 Kasım 2015 tarihinden hemen sonra yaşanmadık rezalet kalmadı. 10 Ocak 2016’da dedik ki, 12’inci Olağan Büyük Kurultayımızın tarihi 18 Mart 2018’dir. Sabırla, akılla, cesaretle, dirayetle iki yılı aşan bir süreyi geride bırakıp 18 Mart 2018’e geldik mi? Geldik. Siz söyleyiniz; sözümüzü milim ödün vermeden tuttuk mu? Milli duruşumuzun, milliyetçi irademizin gereğini yaptık mı? Kurultay bezirgânlarından, sırtımızdaki kamburlardan, içimizdeki safralardan kurtulduk mu?
BİR KERE SATAN YİNE SATAR: 12’inci Olağan Büyük Kurultayımıza gelesiye kadar ne kadar kepazelik, ihanet, skandal, travma varsa maruz kaldık. Hamd olsun hepsinden alnımızın akıyla çıktık, oyunları tümden bozduk. Unutmayınız bir kere satan yine satar. Vefasızlık imansızlıktır, ihanete iltifat ve ihtiramdır. Bir kere ihanetle bin kere ihanet arasında hiçbir fark yoktur. Kulu kandıranlar, Allah’ı nasıl kandıracaklar? Bozuk para cep deler, bozuk insan kalp deler, bozgun kafilesi ise sonunda elenip, silinip layık olduğu çöplüğe gider ve de gitmiştir.
CHP’YE ÇİFTLİK BANK BENZETMESİ: Şu anda CHP ele geçirilmiş, kontrol ve denetimi Türkiye karşıtı mihraklara geçmiştir. Bu CHP ki, FETÖ’nün yörüngesindedir, PKK’nın hizasındadır, PYD’nin emeline hizmetle meşguldür. Çiftlik Bank dolandırıcılığıyla CHP’nin tevatür, tezgah ve tezviratları birdir, aynıdır. Millete ikiyüzlü, binbir surat, bidon kafalılar, makarnacılar, kömürcüler, göbeğini kaşıyanlar diye saldıran ve sataşan alçaklar CHP’nin siyasi ve ideolojik çekim alanındadır. Ana muhalefet, ana vatana ihanet içindedir. CHP sözcülerinin tahrikleri, edep ve haya dışı iftiraları tırmanırsa, bunun acıklı sonuçlarına katlanmak provokasyon kuyruğundaki malum ve müptezel yüzlere düşecektir. Çapı, noktadan öteye geçemeyen bu tetikçilere söyleyeceğimiz tek şey şudur: MHP yürür, CHP sürünür, MHP yapar, alayı birden ölü balık gibi bakar. Bugünkü CHP’nin Atatürk’ün kurduğu siyasi parti ile hiçbir benzerliği, hiçbir ilgisi, hiçbir ilişkisi kalmamıştır. Bunlar hayırsız mirasyedidir, miras sonunda tükenmiştir.
'TABANDA İTTİFAK YOK' İDDİALARINA YANIT: 2019 yılı üç siyasi olaya sahne olacaktır. Bunlardan ilki Mahalli İdareler Seçimleridir. Mevcut belediyelerimizi muhafaza ederek üstüne maksimum ilaveler yapacağız. Geçtiğimiz Salı günü sabaha karşı kabul edilen, ardından Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan İttifak Yasası’nın ruh ve doğasına muvafık şekilde hareket edeceğiz. Cumhur İttifakının siyasi kaygı ve polemiklerle zedelenmesine yerel ve genel düzeyde müsaade etmeyeceğiz. Tabanda ittifak yok sözlerini elimizin tersiyle iteceğiz. Çünkü bizde taban yoktur, dava arkadaşlarımız vardır, işte bu salondadır, hamd olsun dimdik ayaktadır. Soruyorum sizlere; Cumhur İttifakı’na destek veriyor musunuz? (Evet)
ADAYIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN: Milliyetçi Hareket Partisi 3 Kasım 2019’da çarpık tahmin, çürük tuzak, çorak tertipleri yıkarak TBMM’de çok güçlü bir şekilde temsil edilecektir. Tüm hazırlıklarımız ittifakın ilke ve esaslarına göre planlanıp uygulanacaktır. Cumhurbaşkanı seçiminde adayımız aksi ve arızi bir gelişme olmadıktan sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhur İttifakı, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuruluş felsefesine müzahir biçimde geleceğe taşıyacaktır. Hiçbir odak, hiçbir mahfil, hiçbir güruh, hiçbir siyasi düşük Cumhur İttifakını çatlatamayacaktır. Fitne yayanlar, geçmişte sen onu söylemiştin, o bunu söylemişti diyenler, ala ala ancak havalarını alacaklar, kirli avuçlarını yalayacaklardır.
5 YIL SÜRESİNCE DESTEĞİMİZ SÜRECEK: 2019 yılını takip eden beş yıl süresince Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurum ve kurallarıyla yerleşip kökleşmesi için verdiğimiz destek, üstlendiğimiz sorumluluk, gösterdiğimiz açık tavır samimiyet ve sürekliliğini koruyacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin başından sonuna içindedir, Türkiye’nin sistemsel yapılanmasında üzerine düşeni demokratik ölçülerde yerine getirecektir.
TÜRKLER-KÜRTLER ARASINA NİFAK SOKMAK HIYANETTİR: Türk milleti muazzam bir hazine, bin yıllık kardeşliği esas alan, ayrım ve ayrımcılık kabul etmeyen ulu bir çınardır. Türkler ve Kürtler arasına nifak sokmak şerefsizliktir, hıyanettir, büyük bir kötülüktür. Kürt kökenli kardeşlerimi dışlayan bir millet gerçeği olamayacaktır. Türklük ise Türkiye ve Türk milletinin ana omurgası, ana iskeletidir.Bozkurt işareti, doğudan batıya, kuzeyden güneye büyük bir aile olan aziz Türk milletinin tarihi sembolüdür. Bu sembolü yapan askerlerimizin cezalandırılmasını isteyenler ya hain ya da müstevlilerin geride kalan tortuları, bugünkü torunlarıdır. PKK’lı hainler, aslında en büyük kötülüğü Kürt kökenli kardeşlerimize yapmışlardır. Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olan Kürt kökenli kardeşlerimiz, ortak geleceğimizin ayrılıkta ve ayrışmada değil, ortak değerler etrafında birleşme ve bütünleşmede olduğunu görmüşler, hainlere kapılarını sürgülemişlerdir.
TEK BAŞINA YENİDEN ADAY OLDU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bin 176 delegenin imzasıyla tek aday olarak yeniden genel başkanı adayı olarak gösterildi. Bahçeli 1167 delegenin oyuyla 9'uncu kez genel başkan seçildi. Bahçeli 1176 delegenin imzasıyla aday gösterilmişti. 2 delegenin oyu geçersiz olurken imza veren 7 delege oy vermemiş oldu.
BAŞKANLIK DİVANI’NDAN 4 İSİM SİLİNDİ
MHP kongresinde içinden 15 kişilik Başkanlık Divanı üyelerinin de seçildiği 75 kişilik Merkez Yürütme Kurulu seçimi yapıldı. MYK seçimi için blok liste çıktı. Kurultay Başkanlık Divanı tarafından açıklanan listede MHP lideri Bahçeli’nin Başkanlık Divanı üyesi olan 4 milletvekiline yer vermediği görüldü. Bu isimler Şefkat Çetin, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Oktay Öztürk ve Mehmet Günal oldu.
MHP’nin yeni MYK üyeleri şu isimlerden oluştu: Semih Yalçın, İsmet Büyükataman, Celal Adan, Mevlüt Karakaya, Emin Haluk Ayhan, Sadir Durmaz, Mustafa Kalaycı, İsmail Faruk Aksu, İzzet Ulvi Yönter, Zuhal Topçu, Deniz Depboylu, Kamil Aydın, Ruhsar Demirel, Mehmet Parsak, Hidayet Vahapoğlu, Cemal Çetin, Ali Güler, Oğuz Turhan, Özgür Bayraktar, Taner Osmanağaoğlu, Yaşar Yıldırım, Volkan Yılmaz, Kadir Şekerci, Mehmet Taytak, İbrahim Çiftçi, Nevin Taşlıçay, Merve Menekşe, Gül Beyhan Saylağ, Nur Tuğba Aktay, Ayşe Sibel Ersoy, Gülay Özcan, Serap Şule Kalın, Fethi Yıldız, Murat Kotra, Yüksel Kaleci, Davut Haskırış, Ahmet Özyürek, Erdem Karakoç, Musa Küçük, Ahmet Yiğit Yıldırım, Hakan Doğru, Adem Yurdakul, Abdullah Bahadır Alperen, Fatih Çetinkaya, Mehmet Duygulu, Ferhat Çakıroğlu, Muhammet Koçak, Sefer Aycan, Süleyman Korkmaz, Mehmet Varol, Kadir Çitil, Nevzat Aypek, Hüseyin Korkmaz,
Akın Üstün, İdris Aydın, Hakan Er, Hasan Özarslan, Hüsnü Uğur, Mustafa Ertekin, Mehmet Sarı, Süleyman Latif Yunusoğlu, Abdurrahman Başkan, Nevzat Ünlütürk, İbrahim Özyavuz, Fevzi Zırhlıoğlu, Ömer Çağlar Yılmaz, Bulduk Özdemir, Volkan Uygunçarlar, Volkan Dudu, Seyit Ahmet Göçer, Yusuf Turan, Recep Bakırcı, Umur Ertürk, Yakup Özkılıç ve Ahmet Yılmaz.
42 ÇİZİK, 45 YENİ İSİM
75 kişilik MHP MYK’sı istifa ve ihraçlar nedeniyle 72’ye düşmüştü. Bahçeli yeni MYK listesinde de bu isimlerden 42’sine yer vermedi. Boşalan 3 üyelik de eklenince MYK'ya 45 yeni isim alınmış oldu.
Bahçeli'nin yeni MYK'da yer vermediği isimler şunlar oldu:
"Abbas Bozyel, Ahmet Bukan, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Ahmet Selim Yurdakul, Başbuğ Pınarbaşı, Bülent Belen, Celal Taşdoğan, Elif Konca Akdeniz, Esin Gürel, Hamit Ayanoğlu, Hüseyin Akgül, İsmail Bozalioğlu, Mehmet Akif Paksoy, Mehmet Ali Tanrıverdi, Mehmet Günal, Mehmet Erdoğan, Mehmet Müftüoğlu,Mehmet Sami Uzun, Mehmet Şandır, Mesut Çelik, Muhammet Varlı, Mustafa Mit, Oktay Öztürk, Ruhi Ersoy, Saffet Sancaklı, Sultan Gündüz, Şefkat Çetin,Şeref Oruç, Uğur Bektaş, Vahit Doğan, Ahmet Savaş Çolak, Alper Gedik, Erol Gül, Fatih Budak, Tamer Osmanağaoğlu, Turgay Baştuğ, Hikmet Nazlı, İbrahim Ünal."