Bahoz Erdal öldürüldü iddiasına yalanlama

Anadolu Ajansı, PKK'nin üst düzey komutanlarından Bahoz Erdal'ın (Fehman Hüseyin) Suriye'de bombalı saldırı sonucu öldürüldüğünü duyurdu. Ancak, PKK ve yerel kaynaklar üst üste yaptıkları açıklamalarla söz konusu iddiayı kesin bir dille yalanladılar. Genelkurmay da, telsiz konuşmalarında olayı teyit edecek bir bulguya rastlanmadığını bildirdi. Bugün ise iddianın kaynağı Tel Hamis Tugayları'nın delil olarak yayınladığı görüntülerin sahte olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

DUVAR - Devletin resmi ajansı AA'nın cumartesi günü (9 Temmuz) akşam saatlerinde, “Bahoz Erdal öldürüldü” diye geçtiği haber hiçbir kaynak tarafından doğrulanmadı. Üstelik, Bahoz Erdal'ın aracını havaya uçurduğunu iddia eden Tel Hamis Tugayları adlı örgütün yayınladığı görüntüler de eski bir çatışmaya ait çıktı.

Anadolu Ajansı, Suriye’de rejime karşı savaştığı öne sürülen ancak, daha önce adı pek duyulmamış Tel Hamis Tugayları’na dayanarak, PKK komutanlarından Bahoz Erdal'ın (Fehman Hüseyin) aracının Suriye’de havaya uçurularak öldürüldüğünü duyurdu.

Tel Hamis’in Sözcüsü olduğu belirtilen Halid el Hasekavi, Fehman Hüseyin'in 8 Temmuz Cuma akşamı 20.30 sıralarında Himo beldesinden Kamışlı’ya giderken hedef alındığını söyledi. Fehman Hüseyin ile aralarında korumalarının da olduğu araçtaki en az 8 kişinin bombalı saldırı sonucu öldüğünü iddia eden Hasekavi, bu operasyonun uzun süren takip sonrası gerçekleştiğini de ifade etti.

TÜRKİYE GAZETESİ: MİT'İN DIŞ OPERASYONU

Türkiye gazetesinde Batuhan Yaşar imzalı haberde ise Bahoz Erdal’ın, AA’nın aktardığı gibi Tel Hamis Tugayları tarafından değil, MİT’in ilk yurtdışı operasyonu sonucu öldürüldüğü iddia edildi: “MİT iki yıl önce yeniden yapılandırılmış ve yurtdışında da operasyonel hale getirilmişti.”

KOLLUK GÜÇLERİ DOĞRULAMADI

Gazetelerin Ankara temsilcilerinin ulaştığı Genelkurmay kaynakları, telsiz kayıtlarında söz konusu iddiayı doğrulayacak bir bulguya rastlanmadığnı iletti. Yine gazetelerin ulaştığı

Ankara’daki istihbarat ve güvenlik kaynakları da yorum yapmaktan kaçındı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI: HAVAYA UÇURULDU

Kolluk güçleri yorum yapmazken Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'tan, "PKK'nın en önemli aktörlerinden biri olan 'Bahoz Erdal' lakaplı Fehman Hüseyin'in aracının havaya uçurularak öldürüldüğü haberini aldık” açıklaması geldi.

GÖRÜNTÜ ESKİ BİR ÇATIŞMAYA AİT

Ancak, Tel Hamis Tugayları'na ait bir hesaptan 'Bahoz Erdal'ın öldürülme görüntüleri olarak yayınlanan videonun aslında eski bir çatışmaya ait olduğu ortaya çıktı. Karar gazetesinin haberinde videoyu ilişkin bu bilgiler yer aldı: "Görüntülerde cadde ortasında bulunan ve pick-up olarak tabir edilen araçta büyük bir patlama meydana geliyor. Kayıt için gece kamerası kullanılmış olduğu da dikkat çekiyor. Paylaşılan bu görüntü sonrası videonun aslında önceden çekilmiş olduğu ve Bahoz Erdal'ı taşımadığı ortaya çıktı. Sahte görüntüler sonrası paylaşım yapan hesaptan herhangi bir açıklama gelmedi."

(Tel Hamis Tugayları örgütünün yayınladığı video)

(Tel Hamis'in yayınladığı ancak, 2014 tarihli çatışmaya ait olan görüntünün örijinali)

PKK'DEN 'GÖREVİNİN BAŞINDA' AÇIKLAMASI

Bahoz Erdal'la ilgili iddialar üzerine PKK’nin silahlı kanadı HPG (Halk Savunma Güçleri) kaynak gösterilerek verilen haberlerde “Bahoz Erdal yaşıyor, görevinin başında” bilgisi paylaşıldı. Reuters haber ajansı da “AA’nın geçtiği Bahoz Erdal haberi”ni doğrulatamadıklarını abonelerine duyurdu. Diken'in ulaştığı Rojava'da kaynaklar ise Bahoz Erdal'ın Kandil'de olduğunu bildirdi.

Bu gelişmelerin ardından PKK bugün bir açıklama daha yaptı: “En son Bahoz Erdal arkadaşımız hakkında 2 günden beri ortaya attığı yalan gibi, savaş sürecine ilişkin söylediklerinin yüzde 95’i de yalandır.”