Bakan Çelik: Bütün darbeci askerleri öldürebilirdik ama yapmadık

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının katıldığı Türkiye konulu özel oturumun ardından konuşan AB Bakanı, birliğin darbe girişiminin ardından gösterdiği desteğin yeterli olmadığını söyledi. Çelik Türkiye’ye yönelik uyarıları da eleştirdi.

Abone ol

DUVAR - Slovakya’nın başkenti Bratislava’da katıldığı AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından uluslararası medya kuruluşlarında görev yapan gazetecilere açıklamalarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Bakın darbeden bir gün sonra 16 Temmuz’da ve 17 Temmuz’da çatışmalar sürerken, bütün darbeci askerleri öldürebilirdik. Henüz yakalanmamışlardı ama bunu yapmadık. Canlı yakaladık ve hukukun önüne çıkarmak için" dedi.

'İNTİKAM DEĞİL ADALET'

AB’nin darbe girişimi sonrasında hukukun üstünlüğüyle ilgili yaptığı açıklamaları eleştiren Çelik, şöyle devam etti:

“Darbeden 24 sonra yapılan açıklamalarda taraflara itidal çağrısında bulunuluyor. Burada taraflar yok, bizi öldürmek isteyenler var, bir de biz varız. Dolayısıyla burada bize itidal çağrısı değil, darbecilere kınama çağrısı yapılması lazım."

'DARBECİLERİ ÖLDÜREBİLİRDİK'

"Bakın darbeden bir gün sonra 16 Temmuz’da ve 17 Temmuz’da çatışmalar sürerken, bütün darbeci askerleri öldürebilirdik. Henüz yakalanmamışlardı ama bunu yapmadık. Canlı yakaladık ve hukukun önüne çıkarmak için. Arkasından Cumhurbaşkanımızı öldürmek isteyen tim, 10 gün boyunca ormanda saklandı. Onlar yakalandığında çatışmada öldürülebilirdi ama bunun yerine canlı yakalamak tercih edildi. Demek ki onları hukukun önüne çıkarmak istiyoruz, intikam istemiyoruz. Adalet istiyoruz."

“Fransa’da ve Almanya’da savaş uçakları parlamentoyu bombalasaydı, arkasından cumhurbaşkanlığı sarayını bombalasaydı, arkasından milletvekillerini ve hükümet üyelerini öldürmeye kalksaydı, Berlin’de ve Paris’te 240 kişiyi öldürseydi, o zaman bizi sorguladıkları konuları orada acaba sorgularlar mıydı?” (HABER MERKEZİ)