Bakan Gül: Öcalan'a avukat görüşünün çözüm süreciyle ilgisi yok

'Süresiz nafaka'nın adil olmadığını iddia eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 'alt-üst sınır' belirlendiğini ve yürütülen çalışmalarda sona gelindiğini söyledi. Gül, yıllar sonra Abdullah Öcalan'a avukat yasağının kaldırılması için de "Çözüm süreciyle bir ilgisi yok. İstanbul seçimiyle de alakası yok" açıklamasında bulundu. Af için de "Partimizin vereceği bir karar" yorumunu yaptı.

Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 'adalet reformu' için tüm bölgelerde anket çalışması yaptıklarını söyledi. 'Kişisel özgürlüklerin genişletilmesinin yanısıra yargı paketlerinin, reformların ortaya çıkacağı bir yol haritası' ortaya koyacaklarını belirten Gül "Reformda yazılı bir kanun metni olmayacak, yol haritası, irade beyanları olacak" dedi.

Gül, Avrupa Birliği'yle vize muafiyeti görüşmelerinin kritik başlığı olan terörle mücadele yasasında değişiklik üzerinde çalıştıklarını da söyledi. Gül, "Terörle mücadeleyi zaafa uğratmadan ifade özgürlüğüyle ilgili olumlu adımlar üzerinde çalışıyoruz, onları gündeme alacağız" açıklamasını yaptı.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, özetle şunları söyledi:

YSK'NİN İSTANBUL'DA İPTAL KARARI: YSK kararı ile konuşuyor. Daha gerekçe paylaşılmadan herkes kararı yerden yere vurdu. Bundan sonra gerekçe üzerinden elbette hukuki değerlendirmeler yapılacaktır. YSK kararını vermiş, sözünü söylemiştir. Bundan sonra sözünü söyleyecek olan İstanbul halkıdır. Herkes halkın hakemliğine saygı duyacak.

AF: Bu konu Meclisin takdirinde olan bir husus. MHP'nin teklifi de bir aftan öte infaza ilişkin birtakım öneriler ihtiva ediyordu. Bu konu ne şekilde olur, gündeme gelir mi, doğrudan parti yönetimimizin, grubunun vereceği bir karar. Dolayısıyla şu an Meclis gündeminde öyle bir teklif yok..

ÖCALAN'IN AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMESİ: (2 Mayıs ve 22 Mayıs görüşmeleri) Bunun çözüm süreciyle bir ilgisi yok. 'Yeniden bir çözüm süreci başlıyor' şeklinde bir değerlendirme yapılamaz. İstanbul seçimleriyle de bir alakası yok. Nitekim ocak ayıydı yanlış hatırlamıyorsam, ailesi ile görüştü. Uzun zamandır görüşmüyordu. Avukatı ile ilgi konu da mahkemece hukuki bir engel vardı, bu engel, karar infaz hakimliğinin kararına yapılan itirazla Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Konuda hukuki engel kaldırılmış oldu. Bu çerçevede yapılan bir görüşmedir, ziyarettir. Bunu bir seçimle de bağdaştırmanın gereği yok. Mahkemece verilmiş bir görüşme, bir avukatla yapılan görüşme çerçevesindeki bir süreçtir.

('Periyodik olarak devam edecek mi?' sorusu üzerine) Dün (22 Mayıs) yine bir görüşme oldu. İlgili makamlar elbette cezaevinin durumu, hukukun, mevzuatın gerektirdiği ölçüler çerçevesinde bunları takdir edecektir.

ADALET REFORMU: 'Güven veren adalet' mottosuyla, katılımcı bir anlayışla hazırlanıyoruz. Yargının temel meselelerini konu ettik. Bu reform, 82 milyona uygulanacak. 82 milyon bir söz söylesin istedik. Yedi bölgede vatandaşımıza anket yaptık. Nasıl bir yargı, nasıl bir reform... Toplumun her kesimine, barolara sorduk. Daha güzel fikirlerin çıkmasına vesile oldu. Bu reform ne ilktir, ne sondur. Darbe girişiminden çıktık ülke olarak. Bundan sonra kişisel özgürlüklerin daha da genişletilmesi, yargı paketlerinin, reformların ortaya çıkacağı bir yol haritası ortaya koyacağız. Reformda yazılı bir kanun metni olmayacak; yol haritası olacak; irade beyanları olacak. Vizyonumuzu ortaya koyacağız.

NAFAKA: Gerçekten adil değil. Bir nafakanın süreli ya da objektif kriterlerle hakkaniyet ve adalet ölçüsü içerisinde düzenlenmesi gerekir. Bu konuda çalışmalar da var. Alt üst sınır konusunda teknik çalışmalar bakanlıkça tamamlanmak üzere. En makul düzenleme ortaya çıkacaktır. Temel hassasiyetimiz bir düzenleme getirirken taraflardan birine yeni mağduriyet alanları oluşturmamak. Amacımız, aile hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde tarafların örselenmemesi. Tarafları ve çocukları örselemeden bu süreç bir an evvel en makul sürede nasıl tamamlanır da taraflar yara almaz... Boşanıyor, kopmak istiyor ve ölene kadar ona bir ödeme yapıyorsunuz. Bir şekilde bir irtibatınız oluyor. Bu daha farklı sorunlara da sebep oluyor.

HAYVAN HAKLARI KANUNU: Türk Ceza Kanunu yönüyle çalıştık. Kanunun uygulayıcısı Orman Bakanlığı. Çünkü pet shoplar, barınaklar var. Biz sahipli sahipsiz hayvanların tümü için suç olması yönüyle önerilerimizi çalışıp verdik Meclise. Meclis bir komisyon da kurdu. O hususta da gerekli düzenleme çıkacaktır.

(ANKARA-AA)