Bakan Kirişçi: Türkiye’de yapay et konusunda çalışmalar yapılıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yapay et konusunda Türkiye’de de çalışmalar yürütüldüğünü belirtti, CHP’li Gürer, “Gıda krizi GDO’lu ürünlere kapı aralıyor” sözleriyle tepki gösterdi.
ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyanın pek çok ülkesinde alternatif protein olarak araştırması ve çalışması yapılan yapay et konusunu, TBMM gündemine taşıdı.
Artan nüfus ve açlık riskinin insanları GDO’lu (Genetiği değiştirilmiş organizmalar) ürünlere sürüklediğine dikkat çeken Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Gürer önergesinde “Ülkemizde yapay et ile ilgili bir çalışma var mıdır? Bu konuda bakanlığınızca bir inceleme ve değerlendirme yapılmakta mıdır? Bu yönde çalışmalar nasıl değerlendirilmektedir?” şeklinde yönelttiği soruların yanıtlanmasını istedi.
‘2030’DA ET ÜRETİMİNİN YÜZDE 10’UNU YAPAY ET OLUŞTURACAK’
CHP’li Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dünyanın, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle bir süredir alternatif protein kaynakları üzerinde çalışmakta olduğunu belirtti. Bakan Kirişçi, “Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün verileri, hücresel kökenli et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10’unu karşılayacağını öngörmektedir” ifadelerine yer verdi.
Yapay et konusuna ilişkin Türkiye’de de çalışmaların yürütüldüğünü belirten Kirişçi, “Yapay et teknolojisi ile ilgili gelişmeler, çalışmalar ve araştırmalar takip edilmektedir” dedi.
‘HAYVAN VARLIĞI YETERLİYKEN NEDEN ET AÇIĞI YAŞANIYOR?’
Bakan Kirişçi’nin soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Gürer’e göre artan nüfus ve açlık riski gerekçesi ile dünya GDO’lu ürünlerin üretimini olağanlaştırdı. Türkiye’de GDO’lu yemlerin ithalatına izin verildiğine dikkat çekerek, “Şimdi de et krizine karşı yapay et tartışmaları başladı. Gıda krizi GDO’lu ürünlere kapı aralıyor” diyen Gürer, “Esas işlenmesi gereken konu büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı yeterliyken neden et açığı yaşanıyor, fiyatlar neden bu kadar artıyor. Buna bakmak lazım. Dünya yaşadığı her krizi ülkemizin yaşayacağı sanısı başarısız iktidarın yetersiz politikalarını saklama çabasıdır. Ülkemizde mera alanları yarı yarıya azalırken, gebe ve süt inekleri kesime giderken, yem fiyatları fırlamış besiciliği zorlarken yapılması gereken ülke hayvancılığını kırsalda geliştirip planlı bir şekilde geleceği doğru kurgulamaktır” şeklinde konuştu. (DUVAR)