Bakan Kurum: Marmara Denizi’nde müsilaj çok azaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Marmara Denizi’nde müsilajın yok denecek kadar az seviyede bulunduğunu açıklayarak “Vatandaşlar gönül rahatlığıyla denize girebilir” dedi.

Abone ol

DUVAR - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yapılan çalışmaların sonuç verdiğini ve Marmara Denizi’nde müsilajın çok azaldığını söyledi.

Müsilajla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Kurum, bu kapsamda 545 atık su arıtma tesisi yerinde incelendiğini, 11 bin 536 denetim yapıldığını, 2 bin 517 noktadan numune alındığını, 175 işletme ve 112 gemiye 23,5 milyon liralık idari para cezası uygulandığını ve 52 işletmenin faaliyetlerine son verildiğini bildirdi.

‘YENİ BİR MÜSİLAJ OLUŞUMU BEKLENMİYOR’

Balıkçılara da destek verileceğini ifade eden Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın balıkçılara toplam 4,2 milyon ödeme yapacağı bilgisini paylaştı. Sağlık Bakanlığı ile deniz suyu kalitesi ve canlılara ilişkin çalışma yapıldığını anlatan Kurum, herhangi bir sorun tespit edilmediğini vurgulayarak “Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla denize girip balık yiyebilir. Mart ayında deniz yüzeyindeki müsilaj büyüklüğü 264 hektarken haziran ayında bu alan 12 bin 741 hektara çıktı. Atılan adımlar sayesinde Marmara Denizi'nde müsilaj yok denilecek kadar az seviyede. Bilim insanlarımız yeni bir müsilaj oluşumunu beklemediklerini ifade ediyor” diye konuştu. “Marmara'yı hep birlikte kurtaracağız ve kaderine terk etmeyeceğiz” diyen Kurum, denizde oksijen seviyesinin arttığını ve balıkların geri dönmeye başladığını dile getirdi. 22 maddelik eylem planımızı hayata geçireceklerini söyleyen Kurum Marmara’yı eski haline getirecek adımlar atılacağını belirtti. (HABER MERKEZİ)