Bakan Muş: E-ticaret siteleriyle ilgili çalışma yapmak istiyoruz

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, e-ticaret siteleriyle ilgili çok fazla şikayet aldıklarını söyledi. Muş, buna yönelik bir çalışmak yapmak istediklerini belirtti.

Abone ol

DUVAR - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2022 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelere katıldı. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Muş, "AK Parti 20 yıldır 20 bütçe yaptı. 21'inciyi yapıyor. Bu dağıtımı iyi yapabildiği için iktidarda tutuldu" dedi.

Cari açık ve enflasyona ilişkin tartışmalara değinen Ticaret Bakanı Muş, "Ben hükûmetin bir üyesiyim, benim görevim hem cari açığın azalması hem de enflasyonun ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla ilgili çaba sarf etmektir. Bir genelleme, tercih yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir. Bununla alakalı bakanlık olarak hangi enstrümanlar varsa elimizde onu kullanmaya yönelik elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Bakan Muş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

TEDBİRLERİMİZİ EN ÜST SEVİYEDE TUTUYORUZ: (Kaçakçılık) Riskli bölgelerden gelenlerin tamamı kırmızı hatta düşüyor. X-ray'den geçiriliyor. X-ray'den geçince gerekirse dedektör köpeklerle bunun üstüne gidiliyor. Konteyner, tırlar, tren, kara yolu ya da hava yoluyla, hangi şekilde geliyorsa bunlarla ilgili tedbirleri üst seviyede tutuyoruz. Yaptığımız yakalamaları kamuoyu ile paylaşıp savcılığa bildiriyoruz. Mersin'de yapılan yakalamalarla ilgili 17 şahıs tutuklandı, bunların yargılanmaları devam ediyor. Bunlar farklı farklı dosyalarda. Latin Amerika'nın belli ülkelerinden artan sevkiyatlar kırmızı hatta düşürülüyor. Kırmızı hatta bunlar inceleniyor. Burada en küçük suistimalde asla ve asla kimsenin gözünün yaşına bakacak değiliz. Hem savcılık hem emniyet eğer kendi personelimizde problem varsa, kimsenin bu noktada gözünün yaşına bakacak değiliz. İşleyen bedelini öder, karşılığını hukuk içinde alır. Başta da bakan olarak ben takip ederim. Hem göçmen kaçaklığı hem ülkeden giriş ve çıkışlarda kendi cihazlarımızı kullanıyoruz. Göçmen kaçakçılığında da çok hassasız. Tedbirlerimizi en üst seviyede tutuyoruz.

'DENETLEDİK FİYATLAR DÜŞECEK' DİYE BİR ŞEY YOK: Denetim yaparak fiyatlar düşmez, denetim neden yapılır, arz talep dengesiyle uyuşmayan bir şey varsa. Bakanlık buna müdahale edebilir. Bakanlık kanunlar çerçevesinde buna müdahale eder. Şöyle bir şey algılanmasın, denetledik fiyatlar düşecek. Böyle bir şey yok. Gramajlar ve etiketlerle ilgili şikayetler geliyor, etikette 10 lira diyor kasada başka fiyatla karşılaşılıyor. Bakanlığın denetim alanı bunlarla ilgilidir.

CARİ AÇIK VE ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ GÜNDEMİMİZDE: Ben hükûmetin bir üyesiyim, benim görevim hem cari açığın azalması hem de enflasyonun ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla ilgili çaba sarf etmektir. Ne oradan ne buradan diye bir genelleme, tercih yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir. Bununla alakalı Bakanlık olarak hangi enstrümanlar varsa elimizde onu kullanmaya yönelik elimizden geleni yapıyoruz. Merkez Bankası'na örneğin 10 birimde 5 görev düşüyorsa belki başka bakanlıklara birer görev düşüyor. Her bakanlık kendi görevini yerine getiriyor. Bu bir tercih meselesi değil. Dolayısıyla her ikisi de gündemimizde.

SAYIŞTAY RAPORUNA ÇOK DİKKAT EDECEĞİM: Sayıştay raporlarına çok önem veriyorum. Çünkü denetim yapıyor. Bu bulguların bir daha olmaması için arkadaşlarla konuştum, çıkan eksiklikler varsa bunların düzeltilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu Sayıştay raporuna çok dikkat edeceğim. Şimdi çıkan bulguların bir sonrakinde çıkmaması için azami gayret edeceğimizi ifade etmek isterim.

TURİZM GELİRLERİ OLSAYDIAÇIK VERMEYECEKTİK: 2019'da beklenen turizm gelirleri gelmiş olsaydı mal ve hizmet ihracatında açık vermeyecektik. Bu yıl da vermeyecektik. Fakat turizm gelirlerinde bir düşüş söz konusu. Önümüzdeki yıllarda buradaki toparlanmayla birlikte mal ve hizmet ihracatında fazla vermek istiyoruz.

ZİNCİR MARKETLER İLGİLİ PEK ÇOK ELEŞTİRİ BU ONLİNE SİTELERLE ALAKALI DA YAPILIYOR: Online satış alanını takip ediyoruz. Burası çok önemli, çok önemsediğimiz ve yakından izlediğimiz bir alan. Bu alanla alakalı bir çalışma içerisindeyiz. Çünkü ticaretin kuralı olması gerektiğine inanıyoruz. Zincir marketlerle ilgili pek çok eleştiri bu online sitelerle alakalı da yapılıyor. Çok fazla ürün sattıkları, komisyon oranları gibi pek çok alanda eleştiri yapılıyor. Bakanlığa ulaşan pek çok şikayet söz konusu. Bunların hepsini değerlendirip bir düzenleme, çalışma yapmak istiyoruz. Eğer meclisten yetkiye ihtiyaç duyarsak meclisten talepte bulunacağız. Mecliste bize bu yetkiyi verirse düzenleme konusunda daha net adımlar atabiliriz.

Görüşmelerin ardından, Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve Helal Akreditasyon Kurumu'nun 2022 yılı bütçesi kabul edildi. (AA)