Bakan Nebati: Nedensizce artan fiyatlara izin vermeyeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceliklerinin enflasyon olduğunu belirterek, "Nedensizce artan fiyatlara, stokçuluğa, fırsatçılığa izin vermeyeceğiz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması törenine  video konferansla katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, günümüzdeki hayat pahalılığında, 1980 ve 90'lı yıllardaki yüksek enflasyonun hafizalarda bıraktığı izlerin de etkili olduğunu öne sürerek, "Bu yüzden, son dönemde yaşanan kimi artışlar beklentileri ve fiyatlama davranışlarını da orantısız bir şekilde bozuyor" dedi.

ABD ve Avrupa'da da yüksek enflasyon sorunu olduğunu söyleyen Nebati, fiyat istikrarına büyük önem verdiklerini anlattı. "Nedensizce artan fiyatlara, stokçuluğa, fırsatçılığa izin vermeyeceğiz" diyen Nebati, konuşmasına şöyle devam etti: "Enflasyonla mücadele timlerimiz sahada, görevlerini yapıyor. Fiyatları suni olarak şişirenlere tolerans göstermeyeceğiz. Enflasyonu devlet, millet ve iş dünyamızla iş birliği içinde hep beraber yeneceğiz. Maalesef Türkiye’nin 80’ler ve 90’larda yaşadığı yüksek enflasyon geçmişi belli ki hafızalarda derin izler bırakmış. Bu yüzden, son dönemde yaşanan kimi artışlar beklentileri ve fiyatlama davranışlarını da orantısız bir şekilde bozuyor. Özellikle siz değerli iş insanlarımızın, yüksek enflasyona dair geçmişteki negatif hatıralarından sıyrılarak metanetinizi korumanız son derece önemlidir. Böylelikle enflasyon beklentilerinin fiyatlama davranışlarını bozmasına müsaade etmeyerek kronikleşen bir enflasyon sarmalına girmeden, güçlenerek yolumuza devam edebiliriz."

'TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ'NİN MEYVELERİNİ ALMAYA BAŞLADIK'

Geçmişte kronik hale gelmiş cari açıklardan, bu açıkların finansmanının sıcak parayla yapılmasından ve sermaye akışlarının kesilmesiyle girilen krizlerden ülke olarak çok çektiklerini söyleyen Nebati, bu sorunları kalıcı şekilde çözmek amacıyla Türkiye Ekonomi Modelini tasarladıklarını ifade etti. Modeli uygulamaya yakın zamanda başlamalarına rağmen meyvelerini şimdiden almaya başladıklarını savunan Nebati "Sanayimizin GSYH içindeki payı önemli bir artış eğilimine girdi. Büyümede, istihdamda, ihracatta hamdolsun oldukça iyi gidiyoruz. Modelimizin kazanımlarını tam olarak görmek için elbette zamana ihtiyaç var. Biliyorsunuz yapısal dönüşümler sancılı olur ve zaman alır. Ancak sonrası kazançlı olur, sabrederek çalışanlara bolluk ve bereket olarak döner. Bizler de 'bu dönüşümü iyi ki yapmışız' diyeceğimiz günlere doğru inşallah adım adım ilerliyoruz. Bizim üç tane olmazsa olmazımız var, 'üretim, istihdam ve ihracat', siz üreteceksiniz, biz destekleyeceğiz." (EKONOMİ SERVİSİ)