Bakan Turhan: Türk Telekom özelleştirmesinde kâr edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini satın almak için kullandığı krediyi ödemeyen şirketin elindeki hisselere bankalarca el konulmasıyla sonuçlanan Türk Telekom özelleştirmesini “başarılı bir özelleştirme” olarak nitelendirdi. Hazine’nin özelleştirmeden zarar görmediğini söyleyen Turhan, “Türk Telekom’dan gerek özelleştirme bedeli gerekse temettü ödemeleri ile birlikte zarar etmek bir yana kâr elde edilmiştir” dedi.

Abone ol

ANKARA - Türkiye’nin “en büyük ve en başarılı” özelleştirmelerinden biri olarak gösterilen Türk Telekom özelleştirmesinde kurumun yüzde 55’ini alan şirket bu satın alma için kullandığı kredi borcunu ödeyemeyince üç banka Telekom’un yüzde 55 hissesine el koydu.

Türk Telekom özelleştirmesinde yaşanan bu durum Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın Meclis Plan ve Bütçe görüşmelerinde en çok konuşulan konulardan biri oldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Türk Telekom özelleştirmesinde Oger Grup Türkiye’ye 1.5 milyar dolar gibi çok sınırlı para getirdi, toplamda 7 milyar dolar götürdü. Bu hesaba baktığınızda Türk Telekom’un nitelikli bir şekilde dolandırıldığını düşünüyor musunuz? Bununla ilgili soruşturma açtınız mı?” diye sordu.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da, yıllık programda Türk Telekom A.Ş.’nin kredilerini geri ödemediği için kredi veren banka konsorsiyumu tarafından alındığına dair bilgiye dikkat çekti ve “Burada Hazine'ye bir yükümlülük gelmiş midir? Devletin zararı var mıdır?” diye sordu.

'BAŞARILI BİR ÖZELLEŞTİRME, PARA KAZANDIK'

Bakan Cahit Turhan milletvekillerinin sorularına yazılı yanıt verdi. Turhan, “Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin (Türk Telekom) özelleştirmesi başarılı özelleştirmelerden biri olup, Türk Telekom özelleştirmesinden devletimiz kazanç sağlamıştır. Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ), özelleştirmeden kaynaklanan Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi için 5.55 milyar dolarlık borcun tamamını faiziyle birlikte 7.1 milyar dolar olarak Hazine’ye ödemiştir” dedi.

HİSSELERİ SPV DEVRALDI

OTAŞ’ın özelleştirme kapsamında devlete gereken parayı ödediğini ama kendisine ait Türk Telekom hisselerine karşılık bankalardan aldığı krediyi ödeyemediğine dikkat çeken Bakan Turhan, “OTAŞ’ın yüzde 55 Türk Telekom hissesinin, OTAŞ’ın bankalara olan borcuna karşılık, bankaların kurduğu ortak girişim şirketine devri için müzakereler başlamış olup, süreç devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

29 Ağustos 2018'de Türk Telekom tarafından yapılan açıklamayı hatırlatan Turhan, OTAŞ’ın Türk Telekom’da bulunan yüzde 55 oranında hisselerinin, OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı bir SPV (Special purpose Vehicle-Özel Amaçlı Şirket) aracılığıyla devralınmasının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygun görüldüğünü kaydetti.

'HAZİNE’NİN KAYBI YOK'

Türk Telekom özelleştirmesinden ve hisselerin devrinden dolayı Hazine’nin bir kaybı bulunmadığını tekrarlayan Bakan Turhan şu bilgileri paylaştı:

“Türk Telekom diğer ortaklar gibi Hazine’ye de hissesi oranında temettü ödemesi yapmıştır. Hazine, Türk Telekom’dan 2005-2016 yılları arasında toplam 5.7 milyar dolar kar payı (temettü) almıştır. 2005-2016 (Türk Telekom 2016 yılı sonrasında temettü dağıtmamıştır) arasındaki dönemde OTAŞ’ın aldığı kar payı ise toplam 6.54 milyar dolardır. OTAŞ’ın devlete Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi için ödediği tutar faiziyle birlikte 7.1 milyar dolar olmasına karşın, 10 yıldan fazla bir süre içinde aldığı toplam temettü miktarı 6.54 milyar dolardır.”

'ZARAR BİR YANA KÂR ELDE EDİLDİ'

Bakan Turhan bu bilgileri verdikten sonra, “Hazine, Türk Telekom özelleştirmesinden herhangi bir zarar görmemiş, zamanına göre uluslararası denetim kurumları tarafından belirlenen bedelin de üzerinde bir değere özelleştirilen Türk Telekom’dan gerek özelleştirme bedeli gerekse temettü ödemeleri ile birlikte zarar etmek bir yana kâr elde edilmiştir” dedi.