Bakan Yeşilgöz'den Avustralyalı vaiz Hoblos'un Hollanda'ya girişine ret

Almanya ve Hollanda makamları, 7 Ekim'deki saldırıların ardından 'gerçek Müslümanların Hamas'ı asla kınamayacağını' söyleyen Avustralyalı vaiz Mohamed Hoblos’un ülkelerine girişine izin vermedi.

Abone ol

DUVAR - Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı ve Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz, Hamas'a desteğini açıklayan Avustralyalı vaiz Mohamed Hoblos’un ülkeye girişine izin vermedi. Yeşilgöz, "İfade özgürlüğü büyük bir değer ama aşırı fikirlerin propagandasını yapan insanlara Hollanda'da yer yok" dedi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hoblos’un Dava Grubu (Dawah Groep) adlı vakıf tarafından 21 Ocak Cumartesi günü Utrecht kentindeki bir etkinliğe konuşmacı olarak çağrılması, Hollanda’da tartışma yarattı. De Telegraaf gazetesi, İsrail'e yönelik 7 Ekim'deki saldırıların ardından Hamas’a destek açıklaması yapan vaizin 'radikal görüşlere sahip olduğunu ve nefret söylemi yaydığını' yazdı. Gazete, 'terör eylemlerine destek verdiği' gerekçesiyle Almanya’nın Hoblos’un ülkeye girişine izin vermediğini duyurdu.

'KENTİMİZDE NEFRET SÖYLEMİNE YER YOK'

Bunun üzerine Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksma, radikal söylemleri nedeniyle Mohamed Hoblos’un kente gelişini istemediğini açıkladı. Sosyal demokrat politikacı, Hollanda medyasına yaptığı açıklamada, “Kentimizde diyalog ve ifadeye her zaman yer vardır ancak şiddet çağrılarına ve nefret söylemine yer yoktur” dedi.

Hollanda Temsilciler Meclisi’ndeki beş sağcı parti de Hoblos’un 'demokratik hukuk düzenini baltalayan ve kamu düzeni ile güvenliğine tehdit oluşturabilecek' açıklamalar yapmasından endişe duyduklarını bildirdi. Sağ partiler, Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz’den Avustralyalı vaizin Hollanda’ya gelişine izin vermemesini istedi.

Bakan Yeşilgöz, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin aranan kişiler ya da aşırılık yanlıları hakkında veri paylaştığı Schengen Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olduğu gerekçesiyle, Hoblos’un Hollanda'ya girişine izin vermedi. Almanya makamlarının da perşembe günü bir etkinliğe davet edilen Hoblos’un ülkeye girişini reddettiği bildirildi.

'GERÇEK MÜSLÜMANLAR HAMAS'I ASLA KINAMAZ' DEMİŞTİ

Mohamed Hoblos’u Hollanda’ya davet eden Dava Grubu Vakfı ise tepkileri yersiz buluyor. Vakfa göre, Avustralyalı vaizle ilgili endişeler gerçeği yansıtmıyor. Özellikle sosyal medya üzerinden verdiği vaazlarla gündeme gelen Mohamed Hoblos, çok sayıda takipçiye sahip bir isim. Hoblos, 7 Ekim saldırıları sonrası, Sydney'de verdiği bir vaazda, AB tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen Hamas’a destek açıklaması yapmıştı. Hoblos, 'gerçek Müslümanların Hamas'ı asla kınamayacağını' söylemişti.

Hollanda medyasına göre, Avustralyalı vaizin 2018 yılındaki bir vaazında söylediği, 'ibadetini yerine getirmeyen insanların Allah katında, çocuk tecavüzcülerinden daha değersiz olduğu' yönündeki sözleri de tartışma yaratmıştı.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan düzenlemeye devam ettiği saldırılarda 18 Ocak Perşembe itibarıyla 24 bin 620 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısının ise 61 bin 830 olduğu açıklandı. İsrail, Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırısında 1200 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)