Bakan Yılmaz: TEOG'un alternatifini 1 ay içinde hazırlayacağız
Bakan Yılmaz: TEOG'un yerine gelecek yeni sistem 1 ayda Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası iki günde kaldırılan Temel ve Orta Öğretime Geçiş Sınavı'nın (TEOG) yerine getirilecek sistem için Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalara başladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı.
TRT Haber'de eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
ÖMÜRLERİ SINAVLA GEÇİYOR: Benim de TEOG'dan geçmiş evladım var, TEOG'un ne olduğunu ne olmadığını bilirim. Damdan düşmüşüz. 25 yaşına kadar bir sınavdan bir sınava gidiyor. Spor yapabiliyor mu? Türkiye'nin şu andaki eğitim seviyesi, geçmiş yıllardan çok çok ileridedir. 2002'de yaşam ömrü ortalaması 75.5'ti, şimdi yaş 78'i geçti. Eğitirseniz insanınız daha uzun yaşar. Refahınız artmış, ömrünüz artmış. Peki, niçin bu değişiklik? Hedefimiz büyük.
BU YIL SINAV YOK: Bu yıl sınavı yapmıyoruz. Yerine ne gelecek? Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım.
SINAVSIZ DA OLMAZ: Sınav, mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz. Bizdeki test olması. Mümkünse a,b,c test usulünden... Arkadaşlarımız çalışıyorlar. 1 ay içinde Bakanlar Kurulu'na sunarız. 'Tamamdır' denildikten sonra hemen açıklarız. Bu yıl ayrıca ilk defa öğrencilerimizin sosyal, kültürel, spor faaliyetlerini kayıt altına alıyoruz.
TEOG'UN ALTERNATİFLERİ: 1 milyon 300 bin ortaokul öğrencisi var. Her okul kendi yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın diyen var. Bazı okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar için Matematik, Fen ve Türkçe ortalamasının 85 üzerinde olması gerekir diyen oluyor. Açık uçlu soru sorun diyen oluyor. Açık uçlu sorulara ne cevap verdiği, notları da ailesine gönderin ki ailesi de değerlendirsin. Bu da bir başka alternatif. Bütün ihtiyaçları göz önüne alarak bir çalışma yapacağız. Kalkan TEOG bir öncekilerden daha iyiydi. Gelen de TEOG'dan daha iyi olacak. Sadece sınav dikkate alınmıyordu, not ortalaması da alınıyordu. Eskisinden çok daha iyi bir sistemi çalışıyorlar.
FARKLI TARİHLERDE ÜNİVERSİTE SINAVI: AK Parti'nin seçim beyannamesinde vardı. Ne zaman olur bilmiyorum. Aybüke öğretmenimizin şehit olduğu gün kardeşi sınava girdi. Bazen böyle, kişinin ailesinde kayıp olduğu gün sınava girmek durumunda da kalıyordu. Böyle durumlarda üniversiteye girişi de birden fazla yapın diye programımızda var. Üniversite sınavlarını birden fazla yapın diye.
EVRİM DE VAR, İBNİ SİNA DA: En katılımcı müfredatı hazırladık. Olanla değil, olmayan şeylerle suçluyorlar. Önce insaf sahibi olun sonra hakkı teslim edin. Fen liselerinin fiziğinde, kimyasında, matematiğinde var Atatürk konusu. Müzikte var, 10. Yıl Marşı da var. Biz ilkokulda kendi evinin adresini bilmeyen çocuğa Atatürk'ün hayatını bileceksin diyoruz. Bazen şeytan taşlamaktan dikkatimiz dağılıyor. Darwin de var. Bunun yanında İbn-i Sina'yı da Aziz Sancar'ı da bilin diyoruz. Evrim ailesinden olan, mutasyon, gen, doğal seleksiyon, hepsi var ancak bazı konuları ise bu sınıf seviyesinde verilecek konu değil dedik.
MİLLİ BAYRAMLAR: Bakanlar Kurulu yönetmeliği var. Burada bütün bayramların nasıl kutlanacağı yazıyor. Okullardaki etkinlikler bizimle ilgili.