Bakandan Haydarpaşa ve Mahmutbey açıklaması

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan İstanbul'daki Mahmutbey gişelerinde yeni bir uygulamaya geçileceğini söyledi. Bakan, Haydarpaşa'nın da gar olarak hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Mahmutbey gişelerde serbest geçiş sistemi getirileceğini söyledi. CNN Türk'e konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan İstanbul trafiğini kilitleyen en önemli noktalardan olan Mahmutbey gişelerinde yeni bir uyulamaya geçileceğini söyledi.

'İZMİR-SEFERİHİSAR'DA DENEDİK'

Arslan şu bilgileri verdi: "Mahmutbey adeta İstanbul’un dışında bir yerken şimdi kavşak haline geldi. Karayolu tabiriyle şişe başı konumu var. Trafik geliyor ve toplanıyor. Biz İzmir – Seferihisar’da serbest geçiş dediğimiz, araçların direkt takip edildiği, araçların duraksamadığı bir sistem kurduk. Mahmutbey gişeleri için de süreci başlattık. 2 ay içinde Mahmutbey gişelerini serbest geçiş haline getireceğiz. Serbest geçiş haline getirince yüzde 30 trafiğin rahatlamasını bekliyoruz. OGS – HGS ayrımı olmadığından şoförler zikzak da yapmayacak. Bu yüzde 30 rahatlama sağlayacak. Ekim ayının sonunda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Etiler katılımı var, orayı da 30 Ekim’de devreye sokuyoruz."

Mahmutbey gişelerinin tamamen ücretsiz olması yönünde talepler  geldiğini ama ama mesafenin çok uzun olduğunu söyleyen bakan, uygulamayı "Otoyol yapıyorsunuz, oraya para yatırıyorsunuz. Yeni yatırımları yapabilmeniz için ücretli geçiş gerekli" diye savundu.

YAVUZ SELİM VE OSMANGAZİ

Bakan Arslan, İstanbul'da yeni hizmete giren üçüncü köprüye ilişkin de konuştu:

"Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden günde yaklaşık 110 bin araç geçiyor. Osmangazi Köprüsü’nde ise günlük ortalama 20 bin araç geçiyor.  Biz etüd çalışması yaparken Osmangazi’den 15 bin, Yavuz Sultan Selim’den 50 bin araç bekliyorduk. Bizim bu konuştuğumuz rakamlar başlangıç rakamları. Bağlantı yollarının tamamlanmasıyla bu sayı daha da artacak."

Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprü için de ihaleye çıkılacağını açıklayan Arslan, şunları söyledi. "1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesine çıkıyoruz. Ocak ayı ortalarında teklifleri alacağız. O da bittiğinde Marmara Denizi’nin etrafında komple bir ring oluşturacağız. En geç 5 senede bitecek. Yap – işlet – devret sistemiyle yapılacağından daha erken bitecektir. Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinden daha büyük olabilecek ayak açıklığı sebebiyle."

'AVRASYA TÜNELİ 5.5 KİLOMETRE'

Arslan, İstanbul Boğazı'na yapılacak Avrasya Tüneli'ne ilişkin şunları söyledi: "Avrasya Tüneli Avrupa yakasında Yenikapı’da, eski balık halinin oradan yerin altına inen, karşıda da Selimiye Kışlası’nın olduğu yerden çıkan, Haydarpaşa Hastanesi’nin oradan yerin üstüne çıkan 5,5 km’lik bir tünel. Tarihi Yarımada’daki tarihi dokuyu göz önüne alırsanız oradaki trafik zarar veriyor. Araçlar hem trafik oluşturmadan hem de fazla emisyon oluşturmadan yer altına inecek. Tünelden geçiş süreci 15 dakikaya düşmüş olacak. İnşallah 20 Aralık’ta açacağız. Günlük 120 – 130 bin arasında araç geçişi öngörüyoruz. Verdiğimiz araç garantisi günlük 70 bin araca denk geliyordu. Sadece küçük ölçekli araçlar geçecek. Yaya geçişi söz konusu değil. 2 katlı bir tünel, 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş."

HAYDARPAŞA GARI DEVAM EDECEK

Bakan Arslan, Hapdarpaşa Garı'na ilişkin şunları söyledi. "Haydarpaşa Garı, yüksek hızlı tren garı olarak hizmet vermeye devam edecek. Sadece gar değil Haydarpaşa limanı ve orada çok sayıda kamusal alan var. Oranın kazandırılması için bir proje var. Kruvaziyer limanı, yat limanı otel projeleri var. Ancak bu Haydarpaşa Garı için değil gar ile Haydarpaşa limanı arasındaki bölge için bir proje var."