Bakanlığa rağmen devlet arazisine yapılan komplekste zarar büyük: Dükkan ve konutlar yine satılamadı

Elazığ'da AK Partili Mustafa Tetik'in Çevre Bakanlığı'nın itirazına rağmen devlet arazisine yaptığı 26 katlı binada devletin payına düşen 58 daire ve 4 dükkan üçüncü ihalede de satılamadı.

Abone ol

Serra Elitaş

ELAZIĞ - Elazığ’da İl Özel İdaresi'ne ait arsaya yapılan 'Elysium Alışveriş ve Yaşam Kompleksi'nde devlete ait daire ve dükkanlara son yapılan ihalede de alıcı çıkmadı.

Şehrin merkezinde yer alan, İl Özel İdaresi'ne ait arsa üzerindeki Elysium Alışveriş ve Yaşam Kompleksi inşaatına 2019 yılında başlandı. İnşaata AK Parti il yöneticisi olan Mustafa Tetik’in sahibi olduğu Tetiş Yapı İnşaat başladı ve tamamladı. İl Özel İdaresi, verdiği arsa karşılığında 58 daire ve 4 dükkan sahibi olacaktı. Ancak dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bölgeye yaptığı bir ziyaret sırasında inşaata karşı çıktı.

Kurum, deprem konutlarını incelemek için 2021 yılı mayıs ayında Elazığ’a gerçekleştirdiği ziyareti esnasında incelediği Elysium Park inşaatı için, "Burası deprem bölgesi, bunu emin bir seviyede tutun" demiş ve inşaatın durdurulması yönünde talimat verdi. 

AÇILIŞINA BİRÇOK AK PARTİLİ İSİM KATILDI

Firmanın, verilen kararı mahkemeye taşıması sonrasında ‘yürütmeyi durdurma kararı' alındı ve inşaat çalışmalarına devam edildi.  15 Ekim 2021'de kompleksin açılışı gerçekleşti. Açılışa, Elazığ Vali Yardımcısı Abdulkerim Abbasoğlu, AK Parti Elazığ milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Elazığ Belediye Başkanı AK Partili Şahin Şerifoğulları, AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, MHP İl Başkanı Semih Işıkver, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim Şerbet, ETSO Başkanı Asilhan Arslan, Borsa Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, İl Müftüsü Selami Aydın katıldı.

ÖZEL İDARENİN MÜLKLERİNE ALICI ÇIKMADI

Binanın bitmesinden sonra İl Özel İdaresi kendisine verilen mülkleri satışa çıkardı. Daha önce yapılan iki ihalede de alıcı çıkmadı. 58 daire ve 4 dükkanın satışı için dün Elazığ İl Özel İdaresi’nde 3. kez ihale yapıldı. Bu kez de ihaleye katılımın olmamasından dolayı satışı yapılamadı. Konutlar için istenen en düşük muhammen bedel 2 milyon 750 bin TL, en yüksek muhammen bedel 4 milyon 650 bin TL, dükkanlar için ise istenen en düşük muhammen bedel 11 milyon 214 bin TL olarak açıklanmıştı.

CHP'Lİ OKÇUOĞLU: DEFALARCA SÖYLEDİK

İl Özel İdaresi CHP Meclis Üyesi Mahmut Okçuoğlu yapım aşamasında da birçok tartışmaya konu olan binadaki konutların satışının gerçekleşmemesinin İl Özel İdaresi’ni zarara uğrattığını ifade ederek şunları söyledi: "Bu proje başından beri tartışmalara konu olan bir proje. 2019 yılında İl Genel Meclisi’nde görev yapmaya başladığımızda da deprem bölgesinde bu kadar yüksek katlı binaların inşa edilmesinin yanlış olduğunu defalarca meclis toplantımızda dile getirdik. Nitekim Bakan Murat Kurum da binanın kat sayısı fazla olduğu için inşaatın durdurulması talimatını verdi.”

İl Özel İdaresi CHP Üyesi Mahmut Okçuoğlu
'SATILAMAYAN KONUTLAR DEVLETİ ZARARA UĞRATTI'

Şehrin en önemli arazisinin kamu eliyle özel sektöre verildiğini söyleyen Okçuoğlu devletin kendi karşı çıktığı projenin yine devlet eliyle tamamlandığını ve zarara uğradığını belirtti. Okçuoğlu konutların satışında da şeffaf bir sürecin yürütülmediğini aktardı:

"Proje 2021 yılında tamamlandı. Daire ve dükkanların nasıl satılacağına dair komisyonlara yazı yazmamıza rağmen halen bilgi sahibi değiliz. Liyakatsiz ve sorumsuz bir yönetim anlayışıyla milyonluk bir projede başarısız bir süreç yaşatılmasının bir bedeli olmalıdır. Gerçekleşen 3. ihalede de konutlar için alıcı çıkmadı. Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra yüksek katlı binalara olan ilgi azaldı. Yapımı sırasında büyük ses getireceği söylenen konutlar beklenen ilgiyi görmedi. Yandaşa rant sağlamak amacıyla plansız programsız yapılan bur projendeki konut ve dükkanların satılamaması İl Özel İdare’nin bütçesinde ciddi bir sıkıntı yaratmıştır.’’