Bakanlığın 'yasak' kararı lafta kaldı, velilere kayıt ücreti dayatıldı
Okullarda kayıt dönemi başlamasıyla birlikte İzmir’de bazı okullarda velilerinden kayıt parası istendiği iddia edildi.
İZMİR – Okullardan 'bağış' adı altında kayıt parası alınmaya devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı geçen hafta yayımladığı genelgede, "Kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak" ifadelerine yer verdi. Bakanlığın 'yasak' kararına rağmen İzmir Konak ve Bornova ilçelerinde bulunan bazı ilkokullarda velilerden kayıt parası istendiği gündeme geldi. Üstelik kayıt parası istenenler arasında savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden yoksul Suriyeli aileler de bulunuyor.
Kayıt parası dayatmasıyla karşılaşan birçok veli ilgili kurumlara başvuruda bulundu. Ancak bağış yapmak zorunda bırakılan Suriyeli aileler korktuğu için ilgili makamlara şikayette bulunamadığını dile getirdi.
KAYIT PARASI VE KIRTASİYE MALZEMESİ İSTENDİ
Bornova’da bulunan beş okulda, çocuklarını kaydettirmek isteyen C.G, S.E, B.Ş ve A.E. isimli Suriyeli velilerden 2 bin ile 2 ile 7 bin TL arasında değişen miktarlarda kayıt parası istendi. Konak’ta ise iki okulda M.Ö, N.K. isimli Suriyeli velilerden 2 bin 500-3 bin TL arasında kayıt parası istenirken, dört okulda ise uyruk fark etmeksizin velilerden kayıt parası ve kırtasiye malzemeleri talep edildi.
Okullarda da çocuklarının akran zorbalığı ile de karşılaştığını belirten Suriyeli aileler, çocuklarının sorunsuz şekilde öğrenim görmesi düşüncesiyle istenen miktarları ödemeye çalışıyor. Yaşanan durum çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından da kayıt altına alındı. İstenen miktarları karşılayamayan Suriyeli veliler, sivil toplum kuruluşlarına destek başvurusunda bulundu.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ: KAYIT PARASI VE ZORUNLU BAĞIŞ SÖZ KONUSU OLAMAZ
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 67’nci maddesinde ise “Okul öncesi eğitim hizmeti resmi okul öncesi eğitim kurumlarında ücretsizdir" ibaresi yer alıyor. Söz konusu durumla ilgili ulaştığımız İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, “Okullarda kayıt parası almıyoruz. Bu bakanlığın talimatıdır. Zorunlu bağış diye bir durum söz konusu değildir. Ancak okul aile birliğine yapılan bağışlarda veli ile okul arasında bir anlaşma söz konusuysa ona bir şey söyleyemeyiz. Okul aile birliğine bağış durumu olabilir, o da velinin inisiyatifindedir. Okullarda kayıt parası söz konusu değil” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, kendilerine iletilen şikayetlerin mutlaka üzerinde durduklarını da belirterek, konu ile ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.
VELİ-DER: YASAL BİR DAYANAĞI YOK
Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) Yöneticisi Turgut Aydın, uyruk fark etmeksizin öğrencilerin velilerinden kayıt parası talep edilmesinin yasal olmadığını vurguladı.
Aydın, “Bunların bir yasal dayanağı yok. Anayasa’nın 42’inci maddesinde ilk ve orta eğitimin zorunlu ve parasız olduğu açık bir şekilde ifade ediliyor. Bu anlamda kaydını yaptıracak olan veli para vermek zorunda değil. Alınan paralar bağış adı altında istenir. Bağış gönüllülük esasına dayanır ve miktar da belirtilmez. 5 bin, 7 bin lira bağış yapacaksınız gibi bir durum söz konusu olamaz. Eğer veli bağış yapmak istiyorsa yapar. Kimse kimseden zorla bağış alamaz. Çocuğunuzun eğitim hakkını kimse engelleyemez. Kayıt yapılmak zorundadır. Böyle bir durumda gerekli hukuki girişimlerde bulunulabilir” dedi.
Yaşanan durumun Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara yeterince ödenek ayırmaması ile de ilgili olduğunu söyleyen Aydın, okul yöneticileri ile velilerin karşı karşıya getirildiğini ifade etti. Aydın, bakanlığın okullara yeterli ödenek göndermesi gerektiğinin de altını çizdi.