Bakanlık 'hileli gıda satan firmaları teşhir' uygulamasını durdurdu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2010 yılında başlatılan 'hileli gıda üreten veya ithal eden firmaları açıklama' uygulamasını durdurdu. Gerekçe: Mağduriyetler yaşanıyor.

Abone ol

DUVAR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda güvenliği için başlattığı 'hileli gıda üreten veya ithal eden firmaları açıklama' sessiz sedasız durduruldu.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre bakanlığın son 'taklit ve tağşiş listesi' açıklaması, 2016 Aralık ayına ait. Bakanlık yetkilileri uygulamanın kaldırıldığını “Evet bir süredir listeler yayınlanmıyor” diyerek doğrularken 'bazı mağduriyetler yaşanması' nedeniyle bu tavır değişikliğine gidildiğini belirtti.

Aynı yetkililer “Kamuoyuna açıklanacak listelerle ilgili yeni bir çalışma yürütüyoruz. Uygulamayı değiştireceğiz. O nedenle şu anda listeler yayınlanmıyor” ifadesini kullandı.

'YÖNETMELİK NE DİYOR'

Taklit, tağşiş ve bozuk ürünlerin kamuoyuna duyurulması, 2010 yılında çıkarılan 5996 sayılı kanununla getirildi. Kanunun ikincil mevzuatı olan ve 2011 yılında yürürlüğe giren 'Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik'te şu hüküm yer alıyor:

“Laboratuvar sonucuyla taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden firma ve ürün bilgileriyle, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firma ve ürün bilgilerinin Bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.”

Haberin tamamı