Bakanlık yanıtladı: Peynirin küfü nasıl alınır, geç pişen tavuk doğal mıdır, yumurta yıkanır mı?
Tarım ve Orman Bakanlığı, internet sitesinde 'Bunları Biliyor musunuz?' sayfasında gıda tüketimine ilişkin güncel sorulara yanıtlar veriyor. İşte bazı sorular ve yanıtları...
BALIK VE YOĞURT AYNI ANDA TÜKETİLİR Mİ?
Temiz sulardan elde edilmiş taze balık, bekletilmeden uygun şekilde pişirilip taze yoğurtla birlikte tüketildiği zaman zehirlenmeye sebep olmadığı bilinmektedir.
Balığın yapısında histamin denilen proteinin miktarı, bayat balıkta artış gösterir. Balık sudan çıkartıldıktan sonra hızlıca soğutulmazsa histamin artışı görülür ve bu şekilde beklemiş balık tüketildiğinde histamin vücutta alerjik reaksiyonlara ve beraberinde olumsuz etkilere ve zehirlenmelere yol açabilir. Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur.
Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmemektedir. Ancak burada önemli olan balığın tazelik derecesidir.
Bu nedenlerden dolayı eğer balığın tazeliğinden eminsek, balıkla birlikte yoğurt tüketilmesinin herhangi bir sakıncası olmayacaktır.