Bakanlıktan KİT'lerle ilgili açıklama: Satılmayacak, etkinlikleri artırılacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 19 KİT’in özelleştirilerek yabancı sermayeye satılacağı yönündeki iddiaların gerçek olmadığını, yönetim değişikliğiyle etkinliklerinin artırılacağını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, KİT reformu kapsamında taslak aşamasında olan düzenleme ile KİT’lerin daha etkin ve verimli çalışmalarıyla kurumsallıklarının amaçlandığı bildirildi. 

YÖNETİMLER PROFESYONELLEŞECEK

Açıklamada, bunun satış olarak yorumlanmasının doğru olmadığına işaret edilirken, “Taslak çalışmada yer alan hususlardan biri yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşmasını sağlamaktır. Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır” denildi.

DÖNÜŞÜM ZEMİNİ HAZIRLANIYOR

Bu çerçevede taslak değişiklikler ile uluslararası alanda genel kabul görmüş kurumsal yönetim uygulamaları, iyi uygulama örnekler yanı sıra TTK’dan yararlanılarak KİT’lerin yönetim kurullarında dönüşüm zemini oluşturulduğu kaydedildi.

KİT’lerni kurumsallıklarının artırılarak sadece Türkiye’de değil uluslararası platformlarda da rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunulacağının vurgulandığı açıklamada, “Şeffaflık ve hesap verebilirliğin uluslararası ilkelerle uyumlu bir şekilde en üst düzeyde sağlanması ve böylece ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olumlu katkılar sunulması amaçlanmakta olup yapılan çalışmayı farklı yönlere çekmek yalnızca bu KİT’lere zarar verecektir” ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Kamu İktisadi Teşekkülleri'nin (KİT) yönetim yapısının değiştirilmesini öngören kanun teklifi taslağı CHP'nin MHP'ye yaptığı Kurban Bayramı ziyaretinde gündeme geldi. MHP Genel Başkan Yardmcısı Mehmet Karakaya başkanlığındaki heyetin ev sahipliğindeki ziyarette CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 19 KİT'e ilişkin Meclis'e kanun teklifi sunulacağını ifade etti.

'19 KİT'E ÖRTÜLÜ ÖZELLEŞTİRME' 

 233 sayılı KHK kapsamındaki 19 KİT’in Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından örtülü bir özelleştirme sürecine sokulmak istendiğini belirten Yavuzyılmaz şöyle  devam etti: "Özellikle vurgulamak istiyorum ki Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 19 KİT'e bir kanun teklifi taslağı gönderdi" diyen Yavuzyılmaz şöyle devam etti: "Bu KİT'lerin yönetimsel yapısını değiştirmekle ilgili bir kanun teklifi taslağı. Eğer bu taslak yasalaşırsa dev kuruluşların olduğu bu KİT'lerin örtülü bir özelleştirme sürecine girmesi söz konusu.

Sizinle uzun yıllardır aynı komisyonunda, KİT Komisyonu’ndayız. Bu bakımdan özellikle vurgulamak istiyorum ki Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 233 Khk kapsamındaki 19 KİT'e bir kanun teklifi taslağı gönderdi. Bu KİT'lerin yönetimsel yapısını değiştirmekle ilgili bir kanun teklifi taslağı. Eğer bu taslak kanun teklifine dönüşüp yasalaşırsa içinde Devlet Demiryolları’nın olduğu, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun olduğu BOTAŞ’ın, TPAO’nun, ÇAYKUR’un olduğu dev kuruluşların olduğu bu kitlerin örtülü bir özelleştirme sürecine girmesi söz konusu. Yönetim Kurulu üyelikleri 7’ye çıkıyor. Bunun 4’ünü Hazine ve Maliye Bakanı öneriyor. Aslında o kuruluşun kaderini belirleyecek bir konuma geliyor. Genel Müdürler yönetimde söz sahibi olamıyor. Bu taslak önümüzdeki günlerde Türkiye kamuoyunda mutlaka tartışılacak. Bu sürece hassasiyetle yaklaşacağınızı düşünüyorum."

MHP'Lİ KARAKAYA: SIKINTI OLUŞTURMAYABİLİR

Karakaya ise "KİT'lerle ilgili herhangi bir yasal düzenleme somut bir şey söz konusu değil ama söylediğiniz kadarıyla ifade etmek gerekirse Hazine aslında KİT'lerin sahibi. Hazine aslında işin ve şirketlerin sahibi bu millet adına. Bir düzenlemenin yapılması da bu anlamda sıkıntı oluşturmayabilir" dedi. 

Faaliyeti devam eden KİT'ler şöyle: 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ)
Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO)
Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü (ESK)
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ETİ MADEN)
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM)
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)
Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT)
T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD)
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)
Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN)
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)
Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO)
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ)
Türkiye Şeker Fabrikaralı (TÜRKŞEKER)
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)

(HABER MERKEZİ)