Bakım merkezinde işkence iddiası
Diyarbakır Ergani'de engellilere hizmet veren Özel İlgi Bakım Merkezi’nde hastaların zorla çalıştırıldığı, şiddete ve tacize maruz kaldığı öne sürülüyor. Daha önce kurumda Sorumlu Müdür olarak çalışan Mahmut Çelik, çalıştığı dönemde yaşanan şiddet ve taciz vak'aları üzerine suç duyurusunda bulundu. HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp ise soru önergesi verdi.
DUVAR - Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı engellilere hizmet veren Özel İlgi Bakım Merkezi’nde kalanlara şiddet ve taciz uygulandığı iddia ediliyor. Şiddet ve taciz iddialarının basına yansımasının ardından, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Evrensel'den Salih Yeşil'in haberine göre, 2012 yılının haziran ayında Zeynel Ay isimli duygusal engelli, doktorların verdiği ilaçlar yerine, engelli merkezi personelinin 'uygun' gördüğü ilaçları vermesiyle bunalıma girerek intihar etti. Ay’ın intihar etmeden önce 'ilaçlarının değiştirildiğini' söylediği belirtildi. Engellilerden S. Y.’nin de engelli merkezinin sahibi tarafından ev işlerini yaptırmak için evine götürüldüğü, S. Y.’nin evden kaçtığı ve tecavüze uğradığı iddia edildi.
ESKİ ÇALIŞAN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Bu haberleri gündeme taşıyan kurumda psikolog ve Sorumlu Müdür olarak bir dönem görev yapan Mahmut Çelik. İddiaya göre, Çelik engellilere yönelik kötü muameleyi dile getirdiği için işten çıkarıldı. Çelik, Ergani Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık olaya ilişkin, 2017/1685 esas sayılı soruşturma açtı. Çelik, aynı gerekçelerle engelli merkezi hakkında “idari soruşturma” başlatılması amacıyla 5 Temmuz 2017 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü’ne 13202 evrak kayıt numarasıyla şikayette bulundu.
'SEN KARIŞMA'
Mahmut Çelik, savcılık ifadesinde engellilere yönelik kötü muamele yapıldığına dair kaygılarını dile getirdiğini ve kurum sahibi tarafından işten çıkarmakla tehdit edildiğini, kurum sahibinin kendisine “Sen bu işlere karışma” dediğini iddia etti. O ana kadar elinde yeterli delil olmadığını vurgulayan Çelik, o andan sonra cep telefonu ile tanık olduğu engellilere yönelik kötü muameleleri çekmeye başladığını aktardı.
'KAÇAN KADIN HASTA TECAVÜZE UĞRADI'
Engelli merkezinde kalan, kadın engellilerin kurum sahipleri tarafından evlerine temizliğe götürüldüğünü savcılıkta beyan eden Çelik, şu iddialarda bulundu: “Hatta S. Y. Adlı bayan hasta kurum yöneticileri tarafından evlerine götürülüyor. Hasta buradan kaçıyor ve gittiği yerde tecavüze uğruyor. Hasta kurum yöneticileri tarafından bulunuyor. Ve olay bu şahıslar tarafından örtbas ediliyor. Bu olay benden önce olmuş ve bendeki duyumlardır. Hasta hala kurumdadır. Sorulursa belki bildiğini paylaşabilir ya da eski müdürler bu durumu bilebiliyor olabilir.”
'ADLİ VAKA RAPORU ALDILAR'
Çelik ifadesinde, Hüseyin Gökdoğan adlı engellinin kurum çalışanları tarafından darp edildiğini, kaşının yarıldığını ve 7 dikiş atıldığını ancak hastaneden darp raporu değil, adli vaka diye rapor verildiğini beyan etti.
Eski Sorumlu Müdür Çelik, A. B. adlı ruhsal engelli kadının kurum yöneticileri tarafından darp edildiğini, kazan dairesine kilitlendiğini daha sonra ise zihinsel engelli erkeklerin kaldığı yatakhanede yatağa bağlandığını, sabaha kadar burada bağlı kaldığını ve zihinsel engelli erkeklerin tacizine maruz kaldığını ifade etti. A. B.’yi zihinsel engelli bölümünde gördüğünü bakıcı personele onu kendi bölümüne götürmesini söylediğini, bunu duyan kurum sahibinin, “kendisini azarlar gibi, kendi işine karışmaması gerektiğini” söylediğini aktardı.
'HASTALARI İNŞAAT İŞLERİNDE ÇALIŞTIRILDILAR'
Çelik, Ergani Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifadesinde, firma sahiplerinin bedensel engelliler için yapımına başladığı binanın inşaat işlerinde Askeri Ateş, Hasan Güngörür, Abdullah Akarsu, Nevzat Kızılarslan, Aziz Boynukara ismli engellilerin inşaat işlerinde çalıştırıldığını, inşaat işlerinde çalıştırılan Askeri Ateş’in çalışmaktan dolayı sırt ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını söyledi. Çelik, kadın hastalardan Gülistan Özeser’in de mutfak işlerinde çalıştırıldığını kaydetti.
HEMŞİRE DE İDDİALARI DOĞRULADI
Soruşturma açıldığını duyduğunda kendi isteği ile gidip ifade veren kurumun eski çalışanı Hemşire Reyhan Çakmak da iddiaları doğruladı. Kurumda çalışmaya başladığı ilk günden engellilere yönelik kötü muameleye şahit olduğunu kaydeden Çakmak’ın verdiği ifade, 2012 yılının haziran ayında Zeynel Ay adlı ruhsal engelli, doktorların verdiği ilaçlar yerine, engelli merkezi personelinin “uygun” gördüğü ilaçları vermesiyle bunalıma girerek intihar ettiği yönündeki iddiayı doğrular nitelikte. Çakmak ifadesinde, ilaçların değiştirildiği yönünde “Doktorun verdiği reçetedeki ilaçları değil de, kendi istedikleri ilaçları hastalara vermemizi istiyorlardı” dedi.
Çakmak, engellilerin darp edildiğini, inşaat işlerinde çalıştırıldığını, bulaşık yıkama, temizlik işlerinde çalıştırıldığını, kötü muameleye tabi tutulduğuna şahit olduğunu belirtti. Tanık olduklarını, ispatlayacak delili olmadığını, vicdanen rahatsızlık duyduğunu ve 3 ay kurumda çalıştıktan sonra vicdanen duyduğu rahatsızlık nedeniyle istifa ettiğini söyledi.