Bakliyat ekim alanı yüzde 65 azaldı
1990'da 20 milyon dekarlık bakliyat ekim alanı bugün 7 milyona geriledi. Üreticiler bakanlıktan desteği artırmasını bekliyor.
DUVAR - Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER ) Başkanı İsmet Aral, 1990'da 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanının aradan geçen 24 yılda yüzde 65 azalarak 7 milyon dekara gerilediği bilgisini paylaştı. Aral, üretimin ise yüzde 41 oranında düştüğünü söyledi. Aral'a göre üretim düşüşündeki birinci etken, 1994 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bakliyat alım desteğini kesmesi. İkinci etken ise Kanada ve ABD bakliyat üretimine 1990'lı yıllardan sonra çok önem verirken, Türkiye'de tersi olması.
PAKDER Başkanı İsmet Aral, bakliyat sektörünün geçmişten günümüze geldiği son durumu değerlendirerek, sektörün talep ve ihtiyaçlarını sıraladı. 'Havza Modeli'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aral "Bu model, bakliyat üretim artışına ivme kazandırmak açısından önemli bir fırsat. Sektörümüzü ilgilendiren en önemli konu üretimdir, bunun altını çizmek istiyorum. Yapılacak çalışmalar, kendine yeterlilik ve ihtiyacımız olan ihracat artışını getirecektir" diye konuştu.
2017'yi ürün ürün inceleyen ve son durumu aktaran Aral, rakamları şöyle sıraladı: "Bakliyat -Pirinç iç pazar sektör büyüklüğü 2017 yılı sonunda yaklaşık 5 milyar lira bakliyat ve 3 milyar lirada pirinç olmak üzere toplamda 8 milyar liraya ulaşacak. 2017 yılı nohut üretim rakamları düşüş gösterdi. Bunun nedeni iklim ve hava şartlarının kurak geçmesi dolayısıyla verimin düşmesi. Fasulye üretimi geçen seneden daha az değil. Kırmızı mercimekte üretim arttı. Yeşil mercimekte ise maalesef üretim artışı sağlanamamaktadır, Kanada’dan ithalat devam etmektedir."
'ÜRETİM ARTIRILMALI'
Bakliyat üretimini yıllık 2 milyon tona çıkarmak gerektiğini vurgulayan Aral, "Yıllar itibarı ile üretimi gerileyen bakliyata önem vermemiz ve üretimi yıllık 2 milyon tonlara çıkmamız gerekiyor. Ülkemiz bakliyat üretimi ve ihracatı 1990'lı yılların başlarında en üst düzeyine ulaşmıştı diyebiliriz. O yıllarda 750 bin ton ihracat gerçekleştirildi. Bugünkü cari fiyatlar ile yaklaşık 750 milyon dolar değerinde. O yıllardaki üretim ve ihracat yapımız devam edebilseydi bugün bakliyat ihracatımızda 750 milyon doları konuşuyor olabilirdik" dedi.
Bakanlığı'nın her yıl ürün desteğini açıkladığını ve bu yılda ürün desteğini artırmasını talep ettiklerini söyleyen Aral, "2017 yılı desteği kilogramda 30 kuruş olmuştu. 2018'de bu desteğin arttırılması beklemekteyiz" çağrısı yaptı.
(İSTANBUL-DHA)