Baltık ülkelerinde NATO üyeliği tartışması: Estonya istekli, Finlandiya temkinli

Baltık ülkelerinin NATO üyeliği konusu gündemdeyken Danimarka yönetimi ise Estonya'nın NATO'ya üyeliğini "güçlü bir şekilde destekleyeceği" mesajı verdi.

Abone ol

DUVAR - NATO'nun Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını gerekçe göstererek Doğu Avrupa ülkelerini daha fazla silahlandırma hamleleri sürerken Baltık ülkelerinde de olası NATO üyeliği tartışılıyor. 
Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBSS) üyeleri arasında NATO üyesi olmayan ülkelerin birliğe dahil edilmesi için girişimler yürütülüyor.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Estonya ziyareti sırasında gazetecilere verdiği demeçte, "Danimarka, Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurmayı tercih etmesi halinde bunu çok güçlü bir şekilde destekler" dedi. Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO'nun Baltık bölgesindeki kara, hava ve deniz savunma yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini savunarak “Barışa sahip olmak için savaşa hazırlanmalıyız” açıklaması yaptı. NATO üyesi Norveç'in ise Ukrayna'ya yeni bir silah sevkiyatı gerçekleştirdiği duyuruldu; buna göre son sevkiyatta 2 bin M72 tanksavar silahı yer aldı.

FİNLANDİYA NATO'YA MESAFELİ: RUSYA'YLA DEMİRYOLU HATTI YENİDEN AÇILDI

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise söz konusu tartışmalara basın toplantısında yanıt verdi. Niinistö, "Finlandiya'nın NATO üyeliği, Avrupa'daki mevcut gerilim riskini artıracak" dedi. NATO üyeliğinin güvenlikle llgili endişeleri gidermeyeceğini kaydeden Finlandiya lideri, tüm riskleri gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

Helsinki yönetimi aynı zamanda ülkenin ulusal demiryolu hatlarını yeniden Rusya'ya açtığını duyurdu. Buna göre, Rusya'da Helsinki ile Saint Petersburg arasındaki seferler bir haftadan kısa bir süre sonra yeniden başlatıldı. VR Group, İngiltere hükümeti tarafından Rus demiryollarına uygulanan yaptırımlar sonucunda hizmeti durdurduğunu açıklamış, ancak daha sonra yaptırımların VR Group'un sözleşmeleri için geçerli olmadığını belirtmişti.

İSVEÇ NATO ÜYELİĞİNİ 'ŞİMDİLİK' DÜŞÜNMÜYOR

İsveç hükümeti ise NATO üyeliği gibi bir gündemleri olmadığını açıklamıştı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, 8 Mart'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO üyeliğinin Avrupa'daki güvenlik durumunu bozacağını ve bu nedenle "NATO'ya üyeliği şimdilik düşünmediklerini" kaydetmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna- Rusya savaşının başlamasından sonra yaptığı açıklamada, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı halinde Rusya'dan sorumlu adımlar gelecektir. Rusya bu karara misillemede bulunacaktır" demişti.

SLOVAKYA: RUSYA'YA ENERJİ BAĞIMLILIĞINI SONA ERDİRECEĞİZ

NATO üyesi Slovakya ise Rusya'yla enerji ticaretini sonlandırma hedefini yineledi. Slovakya Ekonomi Bakanı Richard Sulik bugün yaptığı açıklamada, "Sıvılaştırılmış gaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz" dedi. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta Brüksel'de yapılan NATO Zirvesi'nde Slovakya, Romanya, Bulgaristan ve Macaristan'dan oluşan dörtlü muhabere grubu kurulduğunu duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)